Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 194
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MUKE PO BANKOMATU

Opet odgoda jer je Čolak otkazao punomoć svojim odvjetnicima

Zagreb: Suđenje Josipu Protegi i ostalima u aferi "Bankomat"
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
1/3
04.02.2021.
u 16:05

S obzirom na Čolakov zahtjev, sucu Blažekoviću  nije  preostalo niša drugo do da odgodi raspravu dok si Čolak ne nađe novog odvjetnika

Što su vam se zamjerili vaši odvjetnici? Pa ne traje ova rasprava od jučer - pomalo rezignirano kazao je Vjeran Blažeković, predsjednik vijeća zagrebačkog Županijskog suda u aferi Bankomat.

A ta sučeva rečenica uslijedila je nakon što je sudac Blažeković shvatio da ponovo nema uvjeta za novi  početak suđenja u postupku koji je počeo koncem 2009. uhićenjem Josipa Protege i ostalih, a da u ovih 11 godina, iz raznih razloga u tom spisu nije donesena ni nepravomoćna presuda. Razlog najnovije odgode bio je Slaven Čolak, jedan od optuženika, koji je prije početka rasprave sudu dostavio podnesak u kojem je naveo da je otkazao punomoć svojim odvjetnicima. Na upit suca Blažekovića kojim odvjetnicima i zbog čega je otkazao punomoć, Čolak je pojasnio:

- Svim odvjetničkim uredima koji me zastupaju. Danas je bila kap koja mi je prelila času. Od odvjetnika očekujem  da dođu spremni na raspravu i da komuniciraju sa mnom..

S obzirom na Čolakov zahtjev, sucu Blažekoviću  nije  preostalo niša drugo do da odgodi raspravu dok si Čolak ne nađe novog odvjetnika. Istovremeno je sud odlučio da će mu postaviti i odvjetnika po službenoj dužnosti, a kako novim odvjetnicima treba vremena da se upoznaju s opsežnim spisom, rasprava je  odgođena do ožujka.

Afera Bankomat po sudovima se vuče već 11 godina, a kroz to vrijeme nije donesena ni prvostupanjska presuda. Počela je koncem 2009. i početkom 2010. uhićenjima sadašnjih optuženika – Josipa Protege, Ivana Sladonje, Marija Kirinića, Borisa Šimunića, Olivera Beidenegla, Svetimira Gadže, Ivana Galića, Slavena Čolaka, Davora Čilića te Gorana Jurakovića i njegovog sina Gorana Jurakovića mlađeg. Prvobitnom USKOK-ovom optužnicom podignutom u srpnju 2010. Protega, Sladonja i Kirinić teretili su se da su se kao čelni ljudi HPB-a udružili u zločinačku grupu u sklopu koje su ostalim optuženicima izdavali kredite koji su se razlikovali od ostalih kredita iz ponude banke.

USKOK je tvrdio da je takvim poslovanjem HPB oštećen za oko 255 milijuna kuna. Kada je optužnica podignuta, sud ju je dva pita vraćao USKOK-u na doradu, a suđenje je počelo u siječnju 2014. Vjeran Blažeković je treći sudac na tom spisu, zbog čega cijela stvar mora početi iz početka. No od srpnja lani kada je imao prvu raspravu, suđenje nikako da počne, bilo zbog bolesti nekog od optuženika ili zahtjeva za izuzećem. Na posljednjoj raspravi u studenom lani Čolak je tražio izuzeće suca Blažekovića, tadašnjeg predsjednika suda Ivana Turudića i njegove zamjenice Erne Dražančić, pa je rasprava morala biti odgođena dok se taj zahtjev ne riješi.

Komentara 2

KO
Kokoiduhovi
18:15 04.02.2021.

Namjerno se donose takvi zakoni...Pa treba u takvom slučaju dati rok od 48 sati za imenovanje novog odvjetnika. Ako ne imenuje novog, sud mu imenuje odvjetnika kojega ne može opozvati osim ako je nakon dodjele novog odvjetnika imenovao trećeg ii dokaz podastro sudu, sve bez prava na prekide postupka i trabunjanja. Samo da hoćete...Ali to bi silnim lopinama, sinkopama i inima, pomrsilo račune

BF
bf22
17:21 04.02.2021.

Loša šala zvana Hrvatsko pravosuđe...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije