Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 27
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
oštečena udarcima

Opet je razbijena spomen-ploča mladim Splićanima koje su ubili fašisti

Spomen ploča
Foto: Antifašisti Split
1/2
25.08.2018.
u 12:32

Ova ploča je već više puta išarana nacističkim, ustaškim i drugim znakovima, ali i teže oštećivana udarcima tvrdim predmetima.

Spomen ploča Prvom splitskom partizanskom odredu u gradskoj četvrt Plokite u subotu je išarana kukastim križem, izvijestile su Udruga antifašista i antifašističkih boraca Splita i Udruga veterana Domovinskog rata antifašista, koje su uz priopćenje objavile  fotografiju išaranog spomenika snimljenu u subotu 25. kolovoza 2018.

"Tako vandali, tzv. hrvatski domoljubi, gotovo svake godine uoči dana obilježavanja obljetnice smaknuća (26.8.1941.) ponovno 'strijeljaju' borce koji su vođeni idealima slobode išli u narodnooslobodilački antifašistički rat. I još ih zato nazivaju partizanskim zločincima. Svojim siromašnim duhom vjerojatno misle da će razbijanjem spomen obilježja promijeniti povijest," navodi se u priopćenju, koje su potpisali predsjednik Udruge antifašista i antifašističkih boraca Splita Josip Milat i predsjednik Udruge veterana Domovinskog rata antifašista Ranko Britvić.

Na toj je spomen ploči, postavljenoj 1981. godine, piše: "Poneseni snom, u slobodu s ovog su mjesta 11. kolovoza 1941. krenuli u borbu partizani Prvog splitskog odreda. Rodoljubivi Split ih nikad neće zaboraviti."

Uz priopćenje je objavljena i fotografija te spomen ploče iz 2016. na kojoj se vide tragovi njena tadašnjeg  oštećenja.


 

Ključne riječi

Komentara 121

GR
gruzija
14:48 25.08.2018.

nemam pojma tko je tu glupu plocu stavio,taj ocito nezna da prije 1991 godine nije postojalo nista, svakako ce mu odgovor dat hrvatski branitelji

LO
lojtra1
15:46 25.08.2018.

Kako vrijeme odmiče a demokracija se stabilizira tako sve više ljudi shvaća i iskazuje revolt prema bivšim totalitarističkim sustavima koji su počivali na masovnim ubojstvima neistomišljenika u čemu "partizanski pokret" uvjerljivo prednjači. Tako da pokoja pošarana tabla ne treba čuditi a niti iz toga raditi skandal.

NE
Neonacionalist
13:09 25.08.2018.

Momci iz prvog splitskog odreda kpoji su naposljetku i nesretno stradali ovo definitivno nisu zaslužili , valjda je prema nekom maloumniku koji je ovo uradio njihov grijeh što se nisu pomirili sa Pavelićevom predajom Splita i pola Dalmacije Talijanima ,, ma sram ih bilo .

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije