Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 197
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Najhrabriji

Opet bih bez imalo razmišljanja skočio u vatru zbog kolege

vatrogasac
06.05.2010.
u 16:59

Bitno je da je Vjeko danas dobro, a i ja sam izvukao živu glavu, skromno kaže najhrabriji vatrogasac Hrvatske u 2009. godini, Osječanin Zlatko Uvanović.

Osječki vatrogasac Zlatko Uvanović ni trenutka ne bi dvojio da mu se to i danas dogodi, odnosno ponovno bi ugrozio svoj život i spasio kolegu. Za svoju je hrabrost iskazanu spašavanjem prijatelja Vjeke Pejića, koji je 5. lipnja prošle godine u gašenju požara u robnoj kući Doma ostao bez kisika i gotovo se ugušio u dimu, Uvanović dobio novo priznanje – jedini je vatrogasac kojemu je dodijeljena zlatna plaketa za “Naročiti pothvat u zaštiti i spašavanju na području Republike Hrvatske”.

 – Onda nisam uopće razmišljao da bih ja mogao nastradati i da mi se to ponovno dogodi, isto bih učinio. Bitno je da je Vjeko danas dobro, a i ja sam izvukao živu glavu – rekao nam je hrabri vatrogasac.

Dodaje kako mu je drago zbog priznanja, no ipak mu je draže što toga dana u vatrenoj stihiji nitko nije nastradao. Podsjetimo, Vjeko je tada ostao bez kisika u boci, a zbog gustoga dima nije mogao pronaći izlaz iz podruma u kojem se izgubio. Kolega Zlatko uočio ga je kako leži kraj probušenog šmrka i udiše kisik koji se stvarao gdje je voda istjecala.

– Dotrčao sam do njega, odvukao ga do izlaza i podigao ga da izađe kroz otvor. Znao sam gdje i ja trebam izaći, no nisam imao snage. Stajao sam minutu-dvije, a onda je i meni počelo nestajati kisika – prisjeća se Uvanović, koji toga dana čak nije ni trebao raditi, no zbog velikog požara svi su osječki vatrogasci “podignuti na noge”.

– To jutro sam još povezao Vjeku na posao i zajedno smo došli gasiti požar – kaže Zlatko Uvanović. Dodaje kako se nakon toga nije našao u sličnim situacijama, iako je bilo teških intervencija.

– Posebno naporno bilo je na intervenciji u Rudinama gdje je izletio vlak iz tračnica. Bilo je strašno vruće, mnogo ozlijeđenih i mrtvih, no situacija kao ona u Domi nije bilo – ističe “zlatni” vatrogasac.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije