Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 41
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DOKTOR ZA MORSKE KORNJAČE M. Medica u Puli liječi zaštićenu vrstu

Operirao 70-ak glavatih želvi, a zadnjoj uspješno izvadio udice iz jednjaka

07.07.2009.
u 16:56

Pulski veterinar dr. Mikele Medica jedini je stručnjak za liječenje morskih kornjača u Hrvatskoj, a posljednjih pet godina, otkako je prošao obuku u Institutu “Anton Dorh” u talijanskom Napoliju, operirao je 70-ak glavatih želvi.

Ubijaju ih PVC vrećice
One su, naime, završile na liječenju u jedinom Centru za oporavak morskih kornjača na Jadranu, pulskom Akvariju. – Specijalizirao sam rad s malim životinjama, ali slučajnost me dovela do morskih kornjača. Naime, 2004. je za moga dežurstva stigao telefonski poziv za pomoć kornjači kojoj je propeler prešao preko očiju. Bilo mi je žao životinje i odazvao sam se.

Na žalost, morali smo je eutanizirati – prisjeća se Mikele svog prvog iskušenja. U dosadašnjim operacijama glavatih želvi, dodaje, uspješnost je bila 85 do 90 posto, što je, ističe, vrlo malo jer je za to vrijeme pronađeno stotinjak uginulih morskih kornjača. Najčešće ugibaju zbog gutanja plastičnih vrećica i drugog smeća koje se baca u more, hvatanja na parangale ili glisiranja.

– Zadnja kornjača koja je stigla u centar, stara samo sedam godina i teška desetak kilograma, imala je dvije udice u jednjaku, ali je uspješno operirana i sada se oporavlja. I nju ćemo, poput svih ostalih oporavljenih, vratiti u more – kaže Mikele, koji kod kuće ima psa mješanca udomljenoga iz šinteraja te iguanu koju je spasio od hladne zime.

Veterinari, javite se!
Zbog hladnoće ugibaju i kornjače, budući da kao gmazovi nemaju vlastite tjelesne temperature. Procjenjuje se da ih je u Jadranu tek oko 2000 i zato su zaštićena vrsta. – Te su životinje na zemlji više od 150 milijuna godine, znači prije čovjeka, a upravo mi ih dovodimo na rub propasti svojom bahatošću, onečišćenjem okoliša – ogorčen je veterinar kroz čije su stručne ruke prošle sve ranjene morske kornjače koje na oporavak u Pulu posljednjih godinu dana stižu iz cijele Hrvatske.

– Volio bih da se ovim poslom bave i drugi veterinari, ali njih nema. Riječ je o volonterskom poslu, pa je moguće da je i to jedan od razloga. Ako ima zainteresiranih, neka mi se jave. Također nam treba pomoć sponzora jer je liječenje i čuvanje kornjača u bazenima koji stoje 500-tinjak eura vrlo skupo. I ne treba pomoć biti u novcu, svaka je dobrodošla – poziva dr. Medica dobre ljude da pomognu očuvanju ljupkih morskih bića.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije