Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
GOSPODARSKO I STAMBENO ČUDO Dugopolje je uspjelo u proteklih 10 godina privući u gospodarsku zonu 150 tvrtki sa 2700 zaposlenika

Općina Dugopolje gradit će i helidrom

05.05.2009.
u 17:30

Zbog jaka nevremena praćena tučom, koja je preksinoć u sat vremena nanijela goleme štete na mladim maslinicima, voćnjacima, vinogradima, povrtlarskim kulturama, a u munji je stradalo i 11 koza obitelji Kolić, Općina Dugopolje zatražit će od Županije proglašenje elementarne nepogode.

Ali, ni tuča, ni jaka kiša, ni gromovi, ni munje ne mogu zaustaviti napredak Dugopolja, općine s oko 3500 stanovnika i samo 50-ak nezaposlenih.

Posao u pogonu za ribu
– Brzo ćemo i to riješiti. Uskoro se otvara pogon za izvoz ribe u kojemu će zaposliti 20 žena i jedan muškarac, a prije turističke sezone i prvi hotel u Dugopolju, u kojemu će radno mjesto dobiti 14 osoba – veli Zlatko Ževrnja, načelnik Dugopolja.

Pokazuje nam nogometni stadion, sagrađen u samo 17 mjeseci, vrijedan 78,4 milijuna kuna, koje je osigurala Općina. Uz njega je pomoćno igralište i četiri boćališta, a nedavno je dobivena i građevinska dozvola za zatvoreni olimpijski bazen i devet teniskih terena. U tzv. trećoj fazi gradnje sportsko-rekreacijske zone Dugopolje će dobiti višenamjensku dvoranu (rukometna-malonogometna-košarkaška) s prostorom za “male” sportove te kuglanom i zatvorenim boćalištem.

Cijeli kompleks, uz koji se gradi Centar zdravlja tvrtke Chrono i hotel Katarina s četiri zvjezdice i 176 postelja, bit će najfunkcionalniji i najljepši sportsko-rekreacijski u Dalmaciji.

Vrlo je teško nabrojiti što je sve u Dugopolju napravljeno posljednjih 10-ak godina. Kamen temeljac za “čuvenu” gospodarsku zonu, površine oko 2,5 milijuna metara četvornih, postavljen je u rujnu 1998. Sagrađenost je dostignula 25 posto, u zoni je zaposleno 2700 ljudi, napravljena su 72 objekta u kojima posluje 150 tvrtki.

Lesnina, uskoro Medika i Konzum, Visoka poslovna škola Minerva, Strabag, Trgometal, Feromontaža, pržionice kave, staklarski pogoni, pekarnice, proizvodnja likera, Saponia...

46 općinskih stipendija
“Tajna” uspjeha i strelovitoga trenda rasta Dugopolja, prema riječima načelnika Zlatka Ževrnje, “leži” u činjenici što su na vrijeme krenuli u izradu dokumentacije (projekata i urbanističkih planova) za gospodarsku zonu Podi. I tako privukli poduzetnike. U posljednjih osam godina nitko se od mladih iz Dugopolja nije iselio, ove godine imaju 220 birača više nego 2005.

Raste natalitet, ali i nova prezimena. U gospodarskoj zoni, zaštićenom području izvora rijeke Jadro, može biti samo ekološka proizvodnja. Dugopoljci grade i kanalizaciju, spoj na Eko-Kaštelanski zaljev, izrađuje se studija utjecaja na okoliš za akvapark, a u planu je i gradnja helidroma. U stambenoj zoni grade se obiteljske kuće i parkirališta, a za svako novorođenče, Općina roditeljima daje naknadu. Stipendiju dobiva 46 studenata.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije