Naslovnica Vijesti Kućni ljubimci

Općina Cerovlje zaobišla sklonište i napuštene štence udomila s ceste

I dok u Općini tvrde da su razmišljali samo o dobrobiti pasa, nismo doznali jesu li pri tome i uštedjeli jer nam nisu otkrili kakav su ugovor potpisali sa skloništem
31. kolovoza 2019. u 10:00 2 komentara 1590 prikaza
Foto: Privatni album
Pogledajte galeriju 1/2

U općini Cerovlje odlučili su da napuštene štence neće zbrinuti u skloništu s kojim imaju ugovor o zbrinjavanju životinja. Umjesto toga, odmah su ih udomili pa su psi s ulice otišli u nove domove.

– Nakon poziva vozača kamiona, koji je pronašao tri šteneta ostavljena uz cestu, uputila sam ga na Općinu i dala mu njihov broj telefona. Kasnije sam doznala da su u općini pse preuzeli i rekli mu da će biti zbrinuti u skloništu – ispričala nam je Mae Isaksson iz pazinske udruge HappyEnd. Provjeravala je u pulskom i u porečkom skloništu, ali štenci u njih nisu stigli. Što se dogodilo sa psima pitala je Općinu, odgovorili su joj da su udomljeni – dva 'tu negdje', a treći u Poreč. O svemu je obavijestila i veterinarsku inspekciju.

Zašto psi nisu zbrinuti prema Zakonu o zaštiti životinja i tko je odlučio da se odmah udome, pitali smo općinu Cerovlje? Zanimalo nas je i imaju li podatke o udomiteljima, odnosno jesu li udomljena uvjetovana obaveznim čipiranjem, cijepljenjem i kastracijom. Upitali smo ih i s kojim skloništem Općina ima ugovor o zbrinjavanu napuštenih životinja.

Misterij Tko je i gdje odveo dva psa iz dvorišta u Oprtlju?

– Općina Cerovlje ima ugovor o zbrinjavanju napuštenih životinja s Veterinarskom stanicom u Puli i već smo u nekoliko navrata tako zbrinuli napuštene životinje. Isto bismo bili učinili i u ovom slučaju, ali su sami mještani odmah reagirali i udomili psiće. Posebno nas veseli odgovornost mještana te spoznaja da su psići udomljeni, a u cijelom postupku razmišljalo se isključivo o dobrobiti životinja, zbog čega se i išlo na promptno udomljavanje – odgovorio nam je Emil Daus, općinski načelnik, dodajući kako je postupak zbrinjavanja napuštenih štenaca pojašnjen veterinarskom inspektoru koji je bio u nadzoru.

Kako navode da je riječ o mještanima, podatke o udomiteljima vjerojatno imaju, no nismo doznali kako su ih obvezali da provedu sve što za sklonište nalaže Zakon, da pse cijepe, čipiraju i kastriraju. Ne znamo ni je li dobrobit o kojoj govore ipak povezana s financijskom uštedom jer nam ugovor sa skloništem nisu poslali, iako smo ga tražili. Nepoznato nam je tako što je sve ugovoreno i kako se plaća. Ako je cijena zbrinjavanja određena po danu boravka psa u skloništu, možda i nisu razmišljali isključivo o dobrobiti životinja.

Provođenje zakona Pas za kojeg su u Pribislavcu tvrdili da je udomljen pronađen u polju

Što je utvrđeno inspekcijskim nadzorom, gdje su psi i što će inspekcija poduzeti protiv odgovornih osoba Općine, odnosno protiv osoba koje su donijele odluku o zbrinjavanju životinja mimo odredbi Zakona o zaštiti životinja, čime su svjesno prekršili Zakon za čije su provođenje nadležni, upitali smo Državnu inspekciju.

– U općini Cerovlje proveden je inspekcijski nadzor kojim je utvrđen način zbrinjavanja tri šteneta. Svi pronađeni psi su udomljeni kod privatnih osoba poznatih adresa. Za utvrđenu nesukladnost, odnosno odluku o zbrinjavanja životinja koja je u suprotnosti s odredbama Zakona o zaštiti životinja, protiv jedinice lokalne samouprave Općina Cerovlje podignut će se optužni prijedlog u skladu sa Zakonom – stoji u odgovoru veterinarske inspekcije.

U odgovoru ne navode hoće li optužni prijedlog uključivati i odgovornu osobu Općine koja nije osigurala provođenje Zakona koji propisuje uglavnom financijske kazne. Ne znamo, stoga, hoće li istu platiti općinski načelnik ili pak, ako bude kažnjena Općina, svi njezini stanovnici koji pune blagajnu. Što znači i oni odgovorni koji su štence udomili.

velika gorica Pas nije zanemaren ni zlostavljan, kažu komunalni redar i veterinarski inspektor
Gorenje WaveActive
ONI RADE DOK SE VI ODMARATE
Kako život učiniti jednostavnijim?

A1 izdvaja za Vas

  • Bruno_Bear1:

    Skloništa često nisu dobro rješenje za pse već je to često mjesto za uhljebljivanje i traženje novca i donacija. Jadno je gledati te pse mjesecima, pa i doživotno u kavezima kako bespomoćno laju, a skloništa se ne trude tražiti udomitelje. ... prikaži još!. Kada se netko odluči i udomiti nekog psa tada su skloništa galvni kočničari sa svoji procedurama.