Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 12
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NA 120 KVADRATA

Općina Čaglin preuredit će zgradu Sportskog društva za smještaj 25 mališana

15.01.2009.
u 17:48

Do početka nove školske godine Općina Čaglin trebala bi otvoriti svoj prvi vrtić za 25 djece. Neće se graditi nova zgrada, već će se preurediti prostor Sportskog društva Omladinac.

Ima i igralište
– Zgrada Sportskog društva u kojoj ima 300 četvornih metara korisnog prostora sagrađena je 1982. godine. Kako se dio prostora ne koristi, Općinsko je Poglavarstvo odlučilo preurediti ga za potrebe vrtića. Riječ je o 120 četvornih metara. Osim toga, zgrada se nalazi na idealnom mjestu, ispred nje je već uređeno dječje igralište i zelene površine, a prometa uopće nema – ističe općinski načelnik Ivan Đurina.

Za preuređenje zgrade za potrebe vrtića, dodaje, bit će potrebno oko 400.000 kuna. Osim što će se postaviti nova stolarija, bit će potrebno napraviti i novi sanitarni čvor.

Dio novca za preuređenje osigurat će Općina, a dio Ministarstvo regionalnog razvoja, šumarstva i vodnog gospodarstva, koje im je već, kao području posebne državne skrbi, uputilo dopis o spremnosti za sufinanciranje.

– Prošle smo godine od tog ministarstva dobili opremu za vrtić vrijednu 280.000 kuna, u kojoj se nalazi sve potrebno, od krevetića, umivaonika, WC školjki i posteljine do didaktičkih igračaka, čak i televizor i DVD player. Najveći dio te opreme sada je privremeno smješten u potkrovlju općinske zgrade, našoj novoj vijećnici, a nešto i u hodniku – napominje Đurina.

Trenutačno u čaglinskome kraju ima šezdesetak djece potencijalnih polaznika vrtića. U općini vjeruju da će najmanje dvadeset mališana roditelji smjestiti u vrtić, u kojemu će se organizirati i nastava za predškolsku djecu, bez obzira na to hoće li ona biti polaznici vrtića.

Spriječiti iseljavanje
Kako dvije studentice predškolskog odgoja iz Čaglina završavaju studij, u općini se također raduju što će im moći ponuditi posao te ih na taj način zadržati na svom području, s kojeg se ljudi sve više iseljavaju.

Otvaranje vrtića, kao i dvostruko veća naknada za rođenu djecu, koja je sada 2000 kuna, trebalo bi ublažiti iseljavanje.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije