Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 155
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
22.09.2017. u 14:50

Hrvatska bi se trebala povući iz arbitraže. Hrvatska Vlado, što se čeka?

Činjenica da smo sastavni dio EU ima za Hrvatsku prednosti i nedostatke. Činjenica da dobrih strana ima puno više od loših razlog je i što se za tu supranacionalnu tvorevinu odlučila većina hrvatskih građana.

No, iako smo već nekoliko godina punopravna članica, interesne skupine na “Europu” se pozivaju kad interes dijele, a u suprotnom posežu za nekim drugim, prigodnim autoritetima. Pa i prekooceanskim. Izvrstan je primjer svježa presuda Suda EU vezana uz valutnu klauzulu u CHF: ono što nije odradilo hrvatsko pravosuđe, odradilo je rumunjsko, iskoristivši pravo i obvezu da kroz institut prethodnog pitanja ispita transparentnost i poštenost valutne klauzule te na taj način odredi smjernicu za svoje odluke.

S obzirom na to da smo pod istim pravnim okvirom ili, kako se slikovito izrazio kandidat za ustavnog suca Goran Selanec, nacionalni sudovi trebali bi imati dvije kape: jednu s kockicama – hrvatsku, i drugu sa zvjezdicama – koja predstavlja spomenuti Europski sud pravde, odluke na razini EU obvezujuće su i za hrvatske sudove. Presuda prema kojoj su banke morale dati puno više informacija dužniku za donošenje odluke o kreditu tako vrijedi i za hrvatsko pravosuđe.

Njezino će tumačenje biti prepušteno nacionalnim sudovima, a dotad je uključene strane tumače svaka na svoj način: Franak slavi videći u njoj elemente za ništetnost, HUB tvrdi da su upravo to što sud traži banke učinile. Zanimljivo je da se HUB brani i nestručnošću, ističući da banke u trenutku sklapanja ugovora nisu mogle predvidjeti tečajne poremećaje, prejudicirati rizike.

Prilično rizična obrana za institucije koje bi klijentima trebale pružiti sigurnost u upravljanju novcem. No, ono što je Selanec istaknuo, a čemu su banke pribjegle tražeći za konverziju pravorijek arbitražom u Washingtonu, stav je da je Sud EU, kako je rekao, pomalo i “alergičan” kad mu se netko miješa u posao jer nijedna umiješana strana ne posluje u SAD-u, nego na teritoriju EU. Hrvatska država stoga bi se, jasan je, trebala povući iz arbitraže. Vlado RH, što se čeka?

Komentara 3

DU
Deleted user
11:09 23.09.2017.

Kaj u Hrvatskoj imamo pravosudje?

Avatar mama mia
mama mia
16:37 22.09.2017.

Tko bi to kod nas mogao napraviti pa kod nas su političari bili zauzeti s malo vitra po moru dali se preveslat gdje je ko htio i umio i sve domoljubi baš im hvala na domoljublju

EL
elkomadante
20:29 22.09.2017.

Vlado RH, što se čeka? čeka se pobuna ovaca dok ih se striže ?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije