Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 186
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Plesni klub Modus

One su nagrađivane plesačice, a roditelji i klub moraju sve sami financirati

Plesni klub MoDus
Foto: Facebook/Plesni klub MoDus
1/19
14.06.2016.
u 13:29

Plesačice iz plesnog kluba Modus svojim koreografijama i trudom plasiraju se na domaća i međunarodna natjecanja. Ipak, ograničenih su mogućnosti jer plesni studio i roditelji sami financiraju kostime, scenografiju, putovanja...

Kažu se da se dobri plesači ne rađaju, već stvaraju, pa tako zagrebački plesni klub Modus već godinama trenira vrsne plesače u dobi od 3 do 63 godine, koji dijele jednaku strast prema plesu. Osnovan 1994. klub posebnu važnost usmjerava na predškolsku i školsku djecu, koja svakodnevno vježbaju na Zagrebačkom velesajmu.

Pod vodstvom trenerice Snježane Lilek i ostalih zaposlenika studija, polaznici uče plesne tehnike poput jazz dancea, klasičnog baleta, modernog plesa, hip-hopa pa i osnovnih elemenata akrobatike i ritmičko-sportske gimnastike. Sedamdeset polaznika natječe se u show danceu - kompleksnoj vrsti plesa koja zahtjeva naporne treninge.

No, djevojčicama treninzi nisu problem jer podršku dobivaju od roditelja i škole, a kao dokaz njihova rada sudjelovanja su na brojnim europskim i svjetskim natjecanjima. Neki od polaznika proglašeni su i višestrukim prvacima u show danceu. Program kluba verificiralo je Ministarstvo kulture i prosvjete Republike Hrvatske, ali stalni problem je manjak sponzorstva.

Puno medalja, nedovoljno sponzora

Unatoč požrtvovnosti i trudu plesačica, jednake prilike za natjecanje ne dobivaju svi. Klub odabire djevojke koja odlaze na međunarodna natjecanja, a često se događa da financijske poteškoće onemogućuju da na njima i sudjeluju.

Naime, plesni klub MoDus i roditelji polaznica samostalno financiraju sve troškove. Zbog velikih novčanih izdataka neki od roditelji prisiljeni su razočarati svoju djecu, koja nakon mjeseci treniranja ne mogu otići na zasluženo natjecanje. Unatoč preprekama plesne skupine broje puno osvojenih nagrada.

Zbog toga zagrebački MoDus klub želi potaknuti sve zainteresirane na sponzorstvo i pomoć pri ostvarenju zajedničkih ciljeva kluba i strastvenih plesačica, koje odnose uvjerljive pobjede na natjecanjima u Hrvatskoj i svijetu.

"Njena ljubav prema plesu neopisiva je"

Foto: Robert Demo

Foto: Privatni album

Osim predsjednika kluba Dubravka Lileka, pomoć je zatražila i majka jedne od polaznica, Ivana Bublić. Kaže kako njena kći Marina trenira od 3 do 5 sati dnevno, ali da ih ograničavaju financijske mogućnosti jer sami plaćaju kostime, scenografiju, putovanja, kotizacije, prijevoz i smještaj djece.

Marinina ljubav prema plesu nije se umanjila ni u veljači, kada je hospitalizirana zbog operacije slijepog crijeva. Razočarana djevojčica morala je odustati od sudjelovanja na predkvalifikacijama za međunarodno natjecanje kojem se veselila i za koje se tjednima pripremala. Njena reakcija samo je dodatna potvrda značaja plesa u njihovu životu.

- Kirurg koji je operirao moje dijete govori kako zbog toga što trenira takvu vrstu sporta ima visok prag tolerancije boli te hrabrost koju on 20 godina rada nije vidio. - kaže gđa. Bublić.

Foto: Robert Demo

Foto: Privatni album

Među prve tri najbolje koreografije na svijetu

Plesačice MoDus kluba nedavano su se vratile iz natjecanja u Poreču, ESDU World Dance Masters 2016, gdje su primile pohvale domaćih i stranih sudaca. Suci su kazali da su pokazale dosad neviđene koreografije i pokrete, a djeca su bila najmlađi natjecatelji, kao i plesačica Luna u kategoriji seniora. Skupina djece borila se za najbolju koreografiju cijelog natjecanja, a Luna je na Gala večeri konkurirala za jedno od prva tri mjesta najbolje koreografije na svijetu.

Foto: Facebook/Plesni klub MoDus

Foto: Facebook

Ponosni treneri i roditelji potiču da plesačice razvijaju svoju ljubav prema plesu i uporno rade jer svaki trud na kraju se nagrađuje. Stoga, svi željni pomoći mogu kontaktirati predsjednika plesnog kluba Dubravka Lileka ili donirati novčani iznos.

Kontakt: modus.dance@gmail.com, 098 47 80 61
Broj tekućeg računa: 2402006-1100052802
IBAN: HR3124020061100052802

Osim kulturalnog značaja, ples je važan alat za izražavanje, održavanje kondicije i zdravog tijela, a ovim djevojkama dani provedeni pod svjetlima reflektora lakše bi prolazili uz zasluženu podršku.

>> Kokteli, salsa, plesni nastupi i DJ-i dovode u Samobor i atmosferu i ritmove Kube

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije