Naslovnica Vijesti Hrvatska

‘On je viziju pretvorio u djelo’

Čelnici HDZ-a Tuđmana opisuju kao političkog vizionara koji je u teškim trenucima odlučivao hrabro i bez oklijevanja
10. prosinca 2017. u 07:30 8 komentara 606 prikaza
Komemoracija sjećanja na utemeljitelja HDZ-a i prvog predsjednika Franju Tuđmana
Foto: Tomislav Miletić/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/6

Franjo Tuđman, prvi hrvatski predsjednik, 1990-ih prepoznao je znakove vremena, ostvario svehrvatsku pomirbu i jedinstvo domovinske i iseljene Hrvatske, čime je stvorio preduvjete za stvaranje slobodne i demokratske Hrvatske.

komemoracija za Tuđmana Komemoracija Tuđman je prepoznavši znakove vremena ostvario slobodnu i samostalnu Hrvatsku

Ključna je to poruka s jučerašnje komemoracije kojom se HDZ prisjetio svoga osnivača i dugogodišnjeg predsjednika uoči današnje 18. obljetnice njegove smrti. Sadašnji predsjednik HDZ-a i hrvatski premijer Andrej Plenković pritom je naglasio državničku viziju koju je, kaže, Tuđman dokazao mirnom reintegracijom hrvatskog Podunavlja i udaranjem temelja za europski put Hrvatske i europeizaciju društva, cilja koji su ostvarile vlade nakon njega.

– Zaokružili smo sve strateške ciljeve i na nama je sada da, vodeći računa o Tuđmanovoj doktrini, radimo na stabilnosti zemlje, jačanju institucija, pouzdanosti pravne države, gospodarskom rastu i razvoju te društvenoj solidarnosti i pravednosti. Na našoj je generaciji da odgovornom politikom spriječimo i umanjimo populističke tendencije u hrvatskom društvu koje idu za destrukcijom, destabilizacijom, demagogijom i stvaranjem ozračja kaosa, a nekada i katastrofičnosti u hrvatskom društvu – poručio je Plenković.


Po uzoru na Tuđmanovu politiku svehrvatske pomirbe, i Plenković je pozvao na sprječavanje daljnje društvene polarizacije.

– Ponekad treba ići i iznad svjetonazorskih razlika, jer je politička uključivost i tolerancija bila i ključ uspjeha dr. Tuđmana u njegovoj politici. Stoga, okupljajuća, državnička, europska, ali iznad svega hrvatska politika mora biti u fokusu HDZ-a i svih koji su na čelu hrvatskih institucija – rekao je Plenković.

Tuđmana kao političkog vizionara kakvi nisu česti u povijesti prisjeća se i predsjednik Sabora Gordan Jandroković, koji je uvjeren da su znanje povijesti, izrazito razumijevanje šireg povijesnog konteksta svjetskih događaja i sposobnost predviđanja povijesno-političkog razvoja Tuđmanu pomogli da ostvari svoje ideje i viziju na dobrobit obnove hrvatske državnosti i njezina mjesta u modernom svijetu.

– On je svoju viziju pretvorio u djelo. Takvi primjeri u povijesti državništva nisu česti. Tuđman je, kada je Hrvatska bila suočena s teškim izazovima, donosio hrabre i ispravne odluke – istaknuo je Jandroković.     

Reutersove fotografije godine: Pogledajte trenutke koji su obilježili 2017.!

Komemoracija sjećanja na utemeljitelja HDZ-a i prvog predsjednika Franju Tuđmana
1 / 23
Kombinacija dviju fotografija s predsjedničkih inauguracija – lijevo s inauguracija Donalda Trumpa u siječnju 2017. i desno inauguracija Baracka Obame u siječnju 2009. u Washingtonu. 
Andrej Plenković ISTRAŽIVANJE Očekivanja dramatično pala: Većina građana razočarana u Plenkovićev rad Dragan Čović i Andrej Plenković NINO RASPUDIĆ Tko se boji 'uglednog Guardiana' još? ivan radić Osječki ogranak Radić: HDZ je jedinstven i nikad jači
NOVA KOLEKCIJA
Globalno popularna serija Igra prijestolja je završila, no čini se da je njezin utjecaj na modu itekako prisutan
 • Avatar Tito Svetinja
  Tito Svetinja:

  Mene zanima kada će početi micanje njegovog imena i prezimena sa ulica,trgova i svakojakih objekata,obzirom na pravičnu i legitimnu presudu u Hagu.Na tom sudu kojeg priznaje sav kulturan svijet,on je proglašen za glavnog arhitekta udruženog zločinačkog podhvata i egresije na ... prikaži još! BiH.Uz Gojka Šuška ,o kojem znamo kakav je "mirotvorac" bio.Treba naglasiti da i Šuška moramo staviti i zaključati njegova "djela" duboko u neki podrum.Hrvatska mora već jednom krenuti naprijed,i te totalitariste javno odbaciti od sebe,pred cijelim svijetom.Tako kad putujemo po svijetu,da se ne sramimo reći od kuda smo.I da svijet ne upire prstom u nas kao da smo zaraženi.

 • Malenkost:

  Otac a na kraju i grobar HR. Nije napravio najvazniji korak -Lustraciju. Jednina smo nacija koja je umirajuci komunizam s Nelustracijom Re -anmirala, -vitalizirala te u politicki zivot -instalirala. To je cin Veleizdaje Franje Tudmana i njemu sljepimice privrzenog cerkvenog ... prikaži još! Vrha na celu s Kuharicem. Danasnje stanje Nacije: Natalitet, Mortalitet te iseljavanje uz to IQ te PIZA svrstava HR na dno EUa. Ovi Indikatori su reziprocni intelektu Nacije a vidljivi su na svim podrucjima u HR: Mito, Korupcija, Nepotizam, Uhljebljenje, Kupovanje Titula i Diploma, Trgovacka Mafija umrezena s politikom i Justicijom hara u HR. Franje- Tudman i Kuharic su postavili bazu ovog amoralnog Drustva. Sve zbog njihove Udbaske proslosti. Zrtvovali Hrvatsku i vratili je u novu vrstu Komunizma ili Croslaviju. U HR obiteljska kuca, koju je mukotrpno radeci i stedivsi ovdje u njemackoj, sagradio moj otac sad stoji prazna, povratka u tu lopovsku Tvorevinu Krivoustog nema. Krivousti stvorio drzavu Kriminala i Korupcije. Treba mu skidati biste. Dosta je lazi o Tudman, psihopathu koji je imitirao Tita i koji je za njega bio najveca Licnost u povijesti Hrvatske. Dragi Domoljubi, zrtve domovinskog rata, dragi Hrvati sirom svijeta nemate kamo se vratiti jer vas u HR cekaju: Sanaderi, Vidosevici, Todorici, Merzeli, Bandici, Kerumi, .... . Dosta je zablude. Maldi, koji imaju razuma, pakuju kofere u napustaju taj Tudmanistan. Ja nemam sto zaliti za ovim Likom. HR je u Agoniji.

 • Vito:

  Obljetnica smrti dr. Franje Tuđmana ‘On je viziju pretvorio u djelo’ ::: Strean vam Svjetski Dan prava čovjeka __ Zato su ga na vrijeme pokopali