Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
IMA I ŽRTAVA

Oluja 'pomela' i Italiju, tornado pogodio područje oko Milana: Otpuhani krovovi, srušena stabla...

Aftermath of thunderstorm and heavy rain in Milan
Foto: CLAUDIA GRECO/REUTERS
1/7
25.07.2023.
u 16:15

Velika oluja hara cijelom Lombardijom, Veneciju je također pogodilo jako nevrijeme s grmljavinom i tučom, a oluja je napravila veliku štetu i u pokrajini Veneto

Jako nevrijeme pogodilo je jučer poslijepodne sjever Italije, a lokalni mediji i društvene mreže  prenose da je tornado pogodio područje oko Milana. Vatrogasci su pozvani na intervencije zbog poplava, otpuhanih krovova i srušenih stabala. Velika oluja hara cijelom Lombardijom, a dolaze i dojave zbog poplava. Veneciju je također pogodilo jako nevrijeme s grmljavinom i tučom. 

- Naši službenici i tehničari rade od 4 ujutro da bi sanirali štetu od snažnog nevremena. Bila je ovo besana noć, samo da si predočite koliko je teško bilo, imajte na umu da je vjetar u gradu puhao brzinom većom od 100 kilometara na sat - rekao je gradonačelnik Milana Giuseppe Sala, piše Ansa. U pokrajini Lombardiji procijenjena je šteta na više od 100 milijuna eura. Civilna zaštita tražit će od vlasti u Rimu da se proglasi izvanredno stanje u tom području. Oluja je napravila veliku štetu i u pokrajini Veneto.

POVEZANI ČLANCI:

- Tuča je uništila krovove, automobile, ali i neka industrijska postrojenja. Nažalost, urod na poljima, u vinogradima, voćnjacima i staklenicima je izbrisan - rekao je guverner Luca Zaia. I on je zatražio pomoć vlasti za ljude na pogođenim područjima. Jako nevrijeme odnijelo je i nekoliko života. Dvije su žene poginule od pada stabala u sjevernim pokrajinama Monza i Brescia.Tijekom noćne oluje u talijanskom naselju Corteno Golgi u izviđačkom kampu poginula je 16-godišnja djevojčica na koju je palo drvo dok je spavala je u šatoru. Ured javnog tužitelja talijanskog grada Brescie čeka izvješće Civilne zaštite da bi se otvorila istraga o ovom događaju.

Kako piše Ansa, ministar civilne zaštite, Nello Musumeci, izjavio je da je Italija jedna od europskih zemalja najviše pogođenih klimatskim promjenama. "Italija trenutno proživljava neke od najsloženijih razdoblja u zadnjih nekoliko desetljeća: oluje, tornado, pljusak i tuča na sjeveru, paklene vrućine i razarajući požari na jugu i u središtu zemlje. Ova nagla promjena klime traži od nas brze promjene", rekao je Musumeci. Zbog visokih temperatura nekoliko je radnika u Italiji izgubilo život pa je tako u samo tjedan dana zabilježeno najmanje pet sličnih slučajeva smrti na radnom mjestu.

Deltin let DL 185, koji je letio za New York, zbog nevremena je preusmjeren na zračnu luku Fiumicino "nakon što je naišao na nepovoljne vremenske uvjete nakon polijetanja". Zrakoplov je sigurno sletio, a putnici su se iskrcali. Osim nevremena, Italiju su zahvatili i požari. Zrakoplov Croatia Airlinesa nije mogao poletjeti zbog požara koji bijesne okolicom Palerma. Prema vlastima, na Siciliji je izbilo više od 40 požara u posljednjih nekoliko dana, a zbog požara u prigradskim naseljima Palerma evakuirani su stanovnici.

VIDEO Zbog šumskih požara zatvorena je zračna luka Palermo na Siciliji

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije