Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 101
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Mostove optužbe pale u vodu

OLAF završio istragu oko pametnih brojila HEP-a: 'Nema nepravilnosti'

Zagreb: Hrvatska elektroprivreda
Foto: Marko Lukunicl/PIXSELL
1/4
14.04.2024.
u 22:29

Brifirani od aktera zainteresiranih za ovaj posao i pozivajući se na prijavu OLAF-u, Mostovci su ponovno poslužili kao poluga javnog pritiska na upravu HEP-a, uzrokujući višegodišnji zastoj u realizaciji jedne od većih elektroenergetskih investicija u Hrvatskoj posljednjih godina

Europski ured za borbu protiv prijevara (OLAF) obustavio je istragu HEP-ova natječaja za nabavu pametnih brojila, čime je po svemu sudeći privedena kraju trakavica koja je gotovo četiri godine kočila realizaciju jedne od najvećih investicija Hrvatske elektroprivrede, vrijedne gotovo 30 milijuna eura. U OLAF-ovu dokumentu, koji je u posjedu Večernjeg lista, navodi se da je „OLAF završio svoju gore navedenu istragu vezanu uz moguće nepravilnosti u natječajnom postupku broj 43-V-10/20 društva HEP – Operator distribucijskog sustava d.o.o., sufinanciranog iz europskog fonda za regionalni razvoj“.

Zaključak je, kako navodi OLAF, da „istraga nije utvrdila nikakve dokaze koji bi upućivali na upletenost društva Brodometalurgija u moguće nepravilnosti s učinkom na financijske interese Europske unije“. Radi se o trećem krugu nabave pametnih električnih brojila, koja je već u početku naišla na niz prepreka zbog niza žalbenih postupaka i prijava nadležnim istražnim tijelima. Tvrtka Brodometalurgija iz Splita dio je konzorcija koji se javio na natječaj HEP-a, kojeg još čine Brodomerkur-energetika iz Splita i Iskraemeco iz Zagreba.

Iskraemeco je suvlasnik tvrtke AMR Sustavi koja proizvodi i prodaje električna brojila, a u čijem je partnerstvu i Pavao Vujnovac, vlasnik PPD-a. Taj je konzorcij pobijedio na prethodna dva natječaja HEP-a za nabavu pametnih brojila. Na ovom trećem, dosad najvrijednijem natječaju, konkurent im je bila tvrtka IKOM, koja, kako je svojevremeno pisao tjednik Nacional, nudi brojila proizvođača njemačke tvrtke Elster i tvrtke Meter&Control iz Beograda.

POVEZANI ČLANCI:

Povjerenstvo za nabavu HEP-a kao najbolju odabralo je ponudu prvog konzorcija, ali zbog velikih pritisaka i kaznenih prijava Uprava te kompanije nije se usudila potpisati ugovor. I to unatoč činjenici da je zeleno svjetlo natječajnoj dokumentaciji dala i Državna komisija za kontrolu postupaka javne nabave.

Vjerojatno je činjenica da je u čitavoj priči prisutan poslovni interes Pavla Vujnovca nagnala političare Mosta Zvonimira Troskota i Nikolu Grmoju da ovaj natječaj, kao i mnoge Vujnovčeve poslove, prebace u političku sferu. Tako su Mostovci u kolovozu prošle godine tvrdili da imaju dokaze kako je treći krug nabave pametnih brojila nova afera HEP-a i tadašnjeg direktora Frane Barbarića.

Brifirani od aktera zainteresiranih za ovaj posao i pozivajući se na prijavu OLAF-u, čini se da su Mostovci ponovno poslužili kao poluga javnog pritiska na upravu Hrvatske elektroprivrede, uzrokujući višegodišnji zastoj u realizaciji jedne od većih elektroenergetskih investicija u Hrvatskoj posljednjih godina.

FOTOGALERIJA Grdosija od 350.000 eura: Pogledajte najskuplji traktor na sajmu u Gudovcu, ogroman je

Zagreb: Hrvatska elektroprivreda
1/19
Ključne riječi

Komentara 4

AS
Asus
22:38 14.04.2024.

Opet Most. Izgleda da oni pod izlikom borbe protiv korupcije igraju za svoje tajne kompanjone s evidentnim financijskim interesom

CA
cavecanem
06:05 15.04.2024.

Sad lijepo kaznenu radi lažnog prijavljivanja i naknadu štete.

JU
Juriica
05:40 15.04.2024.

Sjetite se kako je Petrov nestajao na par sati u noćima odluke s kim će koalirati na njihovom prvom izlasku na izbore. Netko ga je instruirao. Svakako su stranka nečijeg interesa

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije