Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
IDU DO GRANICE

Migranti krenuli pješice iz Beograda prema Hrvatskoj: 'Pustite nas preko granice'

migranti
Foto: Reuters/PIXSELL
1/6
Autori: Vecernji.hr, Hina
11.11.2016.
u 16:51

Riječ je o još jednom prosvjedu migranata koji žele otvaranje granica kako bi mogli nastaviti put prema zapadnoj Europi

Skupina od oko 150 migranata iz Afganistana i Pakistana pješice je danas poslijepodne krenula iz Beograda prema Hrvatskoj, tražeći slobodan i siguran prolaz prema zapadnoj Europi.

Migranti, većinom muškarci, kreću se u pratnji policije autocestom Beograd – Zagreb zbog čega je usporen promet i stvaraju se kolone na dijelu kod beogradske zračne luke.

– Ovdje sam mjesec-mjesec i pol... Krenuli smo i tražit ćemo da nas puste preko granice – rekao je za Kurir jedan od migranata.

Beogradski mediji javljaju da je "u pitanju još jedan prosvjed migranata koji žele da se otvore granice kako bi nastavili put prema zapadnoj Europi".

"Mislim da je ovo posljedica informiranja pojedinih predstavnika nevladina sektora koji im daju lažnu nadu da mogu prijeći granicu, što nije slučaj.... Ovo nije način da se uđe ni u jednu zemlju, niti će ih netko tako pustiti", rekao je Radio Beogradu Ivan Mišković, glasnogovornik Povjerenstva za izbjeglice i migrante.

Migranti nose transparente "Molimo vas, otvorite granice", "Nećemo više rat", hodaju s ruksacima i dekama, a brojni su odjeveni neprikladno s obzirom na kišu i niske temperature, neki čak u papučama, javila je Radiotelevizija Srbije.

Migranti kažu da će na granici s Hrvatskom čekati sve dok se ne otvori, a većina namjerava otići u Italiju ili Francusku, a ne u Njemačku, prenosi RTS.

Migranti su i početkom listopada krenuli sjeverno prema granici s Mađarskom, no nakon nekoliko desetaka kilometara odustali su zbog kiše i hladnoće.

U Srbiji je trenutačno oko 6500 migranata, a zajedničke policijske i vojne snage patroliraju duž granica s Makedonijom i Bugarskom i sprečavaju ilegalne ulaske.

Srbijanski ministar rada i socijalne skrbi Aleksandar Vulin poručio je nedavno da Srbija ne namjerava proširivati kapacitete za smještaj migranata u kojima je trenutačno mjesta za oko 6000 osoba.

Navodeći da u Srbiju dnevno uđe do stotinu ljudi, Vulin je rekao da ih u Mađarsku ode oko 30, ali da mađarske vlasti mnoge odbiju i vraćaju u Srbiju.

>> Austrija s balkanskim susjedima raspravlja što ako propadne dogovor s Turskom

>> EU nema rješenje za migrante

Komentara 26

AN
anticenzura
17:37 11.11.2016.

Sve to vratiti nazad odakle je i doslo. Oni hoce u zemlje gdje im daju 200 eura, stan i socijalno muke, a narod da radi za njih. Onda dizu dzamije, nista ne rade i dopeljaju familiju od babe do deset djece. Jedan je u Njemackoj doveo cetri zene i 23 djece, drzava mu daje 30 tisuca eura. Italija je bankrotirala radi izbjeglica, cetiri miliarde ih kostaju, drzava mora smanjiti penzije ljudima radi njih. U Britaniji dizu zid, u Francuskoj ne zele da cuju za izbjeglice, u Austriji se kote mracnjaci ultradesni, divljaju po zemlji, citava Europa je preplavljena njima. Sta ce ljudi njih uzdrzavati? Aha, kako da ne. Sirok je svijet, neka grade svoje zemlje i neka se brinu sami o sebi, a ne se kalti oko religije, a mi da ih uzdrzajemo.

DU
Deleted user
18:03 11.11.2016.

nema rata ni i u Srbiji pa im nije po volji. Toliko o miru koji traze.

Avatar SrećkoRaspudić
SrećkoRaspudić
18:09 11.11.2016.

Gdje su žene?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije