Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 172
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SEMINAR RAZDORA

Ogromno ogorčenje ukrajinskih diplomata bečkom policijom zbog ruskih aktivista

Be? prije 2. žestokog lockdowna
Leopold Nekula
03.08.2022.
u 00:00

Cijela stvar je procurila u javnost kada su jučer navečer dijelovi govora i razgovora na seminaru pušteni na Facebooku. Pritom se, kako piše Krone, također mogu pročitati teze, o opravdanju rata u Ukrajini njenom krivicom.

Ono što je ne samo strašno razljutilo nego i prouzročilo “ogroman gnjev” ukrajinskih diplomata u Austriji je bilo saznanje da je Pokrajinska policijska direkcija Beč krajem lipnja kod sebe organizirala interni seminar na temu rata u Ukrajini i na njega kao sudionike pozvala članove Koordinacijskog vijeća Organizacije ruskih sugrađana (KSOPRS) koji žive u ovoj alpskoj zemlji, bliske Kremlju, izvještavaju danas navečer austrijska televizija ORF i dnevni list Kronen Zeitung. Ali i drugi mediji.

Cijela stvar je procurila u javnost kada su jučer navečer dijelovi govora i razgovora na seminaru pušteni na Facebooku. Pritom se, kako piše Krone, također mogu pročitati teze, o opravdanju rata u Ukrajini njenom krivicom. Pokraj poznatog slaviste Aloisa Woldana, Bečka je policija navodno pozvala i najmanje tri od KSORS-a nominirana stručnjaka, koji su također bili govornici na seminaru, izvijestila je danas Austrijska novinska agencija APA, napomenuvši kako je seminar održan 29. lipnja u Pokrajinskoj policijskoj direkciji Beč.

Kako izvještavaju austrijski mediji, jedna s ruske scene u Beču poznata aktivistkinja, koja je 2014. godine slala “humanitarnu pomoć” u “de facto od Rusije kontrolirane dijelove Istočne Ukrajine, također je kao govornica bečkog seminara, među kojima su bili i “visoki predstavnici policije” iz svoga kuta gledanja razjasniti bit ukrajinskog nacionalizma. I to uz pomoć pitanja, kako navodi Krone, kako može biti da ukrajinska država ostale ukrajinske gradove pod ruskom posadom bombardira? “Ako se ta teorija (iz 1930. opp.) točnije promatra tada se vidi da za ukrajinske nacionaliste te nesavjesne Ukrajince treba uništiti, jer dovoljno ne cijene, koliko bi morali, svoje ukrajinsko porijeklo”, pojasnila je svoj stav ruska aktivistkinja “visokim policijskim dužnosnicima”, prenose mediji. Krone navodi primjer povjesničarke porijeklom iz Luganska Jelena S. koja je rekla kako u 17. stoljeću pojam “Ukrajina” nije gotovo ni bio u upotrebi i spomenuvši potom jedan sporan događaj u veljači 2014. godine koji je ruski predsjednik Vladimir Putin naveo kao opravdanje za aneksiju Krima od ruske strane.

Psiholog Dmitri K. je dao svoj kritički osvrt na ukrajinsku dijasporu, predbacivši, prisutnost “Ideologije mržnje protiv Rusa”. Kao primjer je naveo jedan od izvješenih plakata Gospodarske komore Beč, na kojem je plakatiran jedan rusko-ukrajinski bračni par. Sve to gore navedeno prouzročilo je ogromno nezadovoljstvo i ogorčenost u redovima ukrajinske diplomacije u Austriji. “Ogorčenje je ogromno”, rekao je predstavnik ukrajinskog Veleposlanstva u Beču Austrijskoj novinskoj agenciji. On se je požalio, kako navodi Krone, da su “državne institucije Austrije dale Rusima priliku da šire svoju propagandu”. “To su narativi koji stvaraju legitimnost za ubijanje Ukrajinaca”, poručio je ukrajinski diplomat dodavši: “ Jer u tom ruskom prikazivanju su svi Ukrajinci nacisti i stoga ih treba - denacificirati”.

Kako je već najavljeno veleposlanik Ukrajine u Austriji zatražiti će vezano uz navedeni seminar Bečke policije, razgovor s nadležnim austrijskim državnim organima vlasti. Nakon bure negodovanja ukrajinskih diplomata oglasio se je danas navečer i glasnogovornik Bečke policije, izjavivši APA-i: “Pokrajinska policijska direkcija Beč i također savezno Ministarstvo unutarnjih poslova distancirali su se od objavljenih subjektivnih prikaza i stavova”.

Napomenuo je kako se uglavnom radi o “subjektivnim prikazima pojedinih sudionika priredbe”. Pojasnio je da je seminar održan u sklopu projekta “Sigurnost i policija” Pokrajinske policijske direkcije Beč, područja asistencije i prevencije kriminala. Prema riječima glasnogovornika Bečke policije cilj je bio “da policajke i policajci kroz subjektivne stavove stručnjaka prepoznaju koji diskursi se vode kod skupina građana i u kojem su oni položaju u Austriji”. Bilo kako bilo, ogromno nezadovoljstvo trenutačno je zamaglilo inače dobre austrijsko-ukrajinske odnose, navode domaći mediji.

Ključne riječi

Komentara 11

Avatar kenshi
kenshi
11:11 03.08.2022.

Austrijanci se prilagođavaju onome kojeg smatraju da je jači. Nakon II. svjetsko rata brzo su okrenuli leđa Njemačkoj i klanjali se Americi. Percepcija je stvorena u EU, zahvaljujući Merkelici, da su Rusi glavni pa nije ni čudo ali neka se pamti kada sve završi.

Avatar UÇK
UÇK
18:30 06.08.2022.

Treba zabraniti sve proruske organizacije u EU zemljama.

DU
Deleted user
00:24 03.08.2022.

Ukrajinski narod je samo kolateralna žrtva (nažalost) uvučen u bratoubilački rat.Krivci su njihove političke elite koje nisu bile u stanju vidjeti ili jesu tj. onda su instalirane za ovu katastrofu, da bilo kakvo napinjanje sa Moskvom ne bude dobro završilo.Da su u Kijevu pametni ljudi,mogli su vidjeti kako je prošla Čečenija, Gruzija itd.Velike sile (USA,Kina,Rusija) imaju svoje zone interesa i kada se interesi "sukobe" ,to završi proxy ratom poput ovoga.Nema tu suštinske razlike između američke opetacije "Iračka sloboda" iz 2004. i ove "Specijalne " ruske.Da Ukrajinci imaju pametne ljude na čelu države,od samostalnosti 90.ih isti bi radili na razvoju zemlje,demokraciji,antikorupciji ,iskorjenjivanju siromaštva,toleranciji ali i neutralnosti.Tj. kao i donedavno Finska,neutralna i dobrosusjedska zemlja sa svima.Ali to se nije dogodilo,pa od Majdanskog puča imamo rat Amera sa Rusima preko leđa Ukrajine a i nas u Europi.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije