Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Ogorčeni mještani odlazak na posao u susjednu Sloveniju skupo plaćaju

Mještani su vezani za udaljeniji malogranični prijelaz Vivodina – Krmačina, do kojeg vodi slabo održavana županijska cesta, ili odlaze na glavni granični prijelaz Jurovski Brod – Metlika koji je svakodnevno preopterećen prometom pa su česte gužve
17. travnja 2019. u 09:15 4 komentara 3848 prikaza
žilet žica
Foto: Nel Pavletic/PIXSELL/Ilustracija
Pogledajte galeriju 1/3

Ozaljsko-vivodinsko područje naslanja se na granicu između Hrvatske i Slovenije. Međutim, ono što im je nekad bilo udaljeno nekoliko minuta vožnje, sada se mjeri u desecima kilometara, a vremenski može biti i satima. Prošlo je više od četiri godine otkako je privremeno zatvoren malogranični prijelaz Obrež – Božakovo radi sanacije mosta preko potoka Kamenica. Most na kojem je žilet-žica obrasao je korovom.

Marjan Šarec Obavještajni rat Osveta zbog afere koja je osramotila Sloveniju

– Žalosno je da pred nosom imamo prijelaz, a putovati moramo do 10 kilometara udaljenog drugog prijelaza ako moramo prijeći granicu. Otkako su česte gužve na glavnom graničnim prijelazu, lokalnom stanovništvu malogranični prijelazi jedina su veza sa Slovenijom – ispričala je za KAportal Barbara Žapčić.

Dodaje da su ona i svi njezini sumještani ogorčeni jer su ograničeni i u mnogo toga ovise o onome s druge strane državne granice. Sad su isključivo vezani za udaljeniji malogranični prijelaz Vivodina – Krmačina, do kojeg vodi slabo održavana županijska cesta, ili odlaze na glavni granični prijelaz Jurovski Brod – Metlika koji je svakodnevno preopterećen prometom pa su česte gužve.

Andrej Plenković Insinuacije Plenković o Sloveniji: Moja Vlada nema se za što prozivati na bilo koji način

– To najbolje osjete dnevni migranti, koji odlazak na posao u susjednu Sloveniju skupo plaćaju – kaže Barbara.

I susjedi Slovenci, naročito oni koji obrađuju svoju zemlju s druge strane granice, odnosno u Hrvatskoj, istog su mišljenja.

– Ovo je poznati vinogradarski kraj, svatko od nas ima njivu ili vinograd koji obrađuje naraštajima. Uobičajeno je da Hrvati i Slovenci imaju svoju zemlju na drugoj strani granice. Otkad prijelaz nije u funkciji, mnoge poljoprivredne parcele i vinogradi prestali su se obrađivati. Jednostavno smo spriječeni, nemamo izlaza. To je žalosno – rekla je Simona Lešćanec iz susjednog slovenskog mjesta Rakovec.

O sanaciji mosta koji ovdje mnogima “život znači”, moglo se čuti i na sjednici Vlade u Karlovcu potkraj prošle godine, na kojoj je donesen Zaključak o pokretanju prijedloga postupka pregovora sa slovenskom stranom. 

Video: Navijači Dinama i Torcide sukobili se u kafiću na Trešnjevci

U Tomislavovom domu na Sljemenu traju prirpeme za karantenu
KULTNI HOTEL
Zašto se zatvara Tomislavac: Ljudi će u karanteni boraviti 15-ak dana uz potpuni komfor
tt
Tabu tema
Evo što morate znati o životu s hemoroidima
  • domxerex:

    ZA one koji ne znaju u sloveniji su na vlasti ili ekipa popa Kočevara ili rodbina pokojnih slovenskih partizana. Ono što je malo poznato da je u svome povlačenju vojska NDH skoro potpuno uništila partizanski pokret slovenije jer su slovenski ... prikaži još! partizani dobili izravnu titovu naredbu da moraju po svaku cijenu zaustaviti povlečenje njemaca i njihovih domaćih pomagaća. Bila je to masa od 500.000 civila i 200.000 vojnika raznih skupina i nacionalnosti, svi sa istim ciljem. Dokopati se austrije i predati se englezima. Izbjeći poznate "narodne sudove" i sigurnu mučnu smrt. Naravno da potomci i rodbina tih partizana danas mrze hrvate i hrvatsku. Osim toga zna se da su se slovenci i srbi dogovorili o izlasku slovenije i namjeri da se navuče hrvatsku u rat sa ostatkom jugoslobije.

  • Avatar Zgubider.
    Zgubider.:

    Monogi naši ne vole migrante, to ih ali ne smeta da bi i sami bili migranti?!