Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 97
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
CHEATLESS

Odzvonilo varanju, aplikacija sprečava prepisivanje na ispitu

Jurica Đurić
Foto: Večernji TV
1/2
17.06.2021.
u 08:41

Đurićeva je aplikacija u pilot-fazi

Jurica Đurić, nastavnik zagrebačke Visoke škole za informacijske tehnologije (VSITE), razvio je jedinstvenu računalnu aplikaciju za sprečavanje prepisivanja prilikom online provjere znanja pod nazivom Cheatless. Rad aplikacije u pilot je fazi, testiran je na dva visoka učilišta u Hrvatskoj – VSITE-u i Edward Bernays University Collegeu, a već postoji interes i u inozemstvu – i to u Makedoniji i Americi.

Iako je prije svega namijenjena provjeri znanja studenata, aplikacija bi se u budućnosti jednostavno mogla primjenjivati i u osnovnim i srednjim školama. Naime, dok se koristi, aplikacija gasi sve eksterne programe koji nisu Microsoft Teams i Cheatless, a zabranjuje korištenje eksternih ekrana i tehnologija kao i sve digitalne prečace poput kopiranja i slikanja ekrana.

– Uz to kamera snima pogled. Bilo je situacija gdje ljudi gledaju lijevo, desno, pokušavaju gledati dolje. Većina je rekla da tijekom testa razmišlja, gledaju gore, dolje, ali jednostavno se vidi da pokušavaju čitati. To je dodatni korak koji je u budućnosti zamišljen, da se s pomoću umjetne inteligencije otkriju takva sumnjiva ponašanja u realnom vremenu. Stoga, čim sustav detektira da student pokušava prepisati, alarmira nastavnika da je sumnjiv i da ga treba više pripaziti ili naknadno usmeno ispitati – objasnio je Jurica Đurić gostujući jučer na Večernji TV-u.

VIDEO Autor aplikacije protiv varanja na ispitima otkrio kako funkcionira i što planiraju dalje

Aplikacija je trenutačno dostupna u sustavu Windows, a u planu je i širenje na MacOS i Linux. Na Međunarodnoj izložbi inovacija aplikacija Cheatless osvojila je zlatnu medalju.

Komentara 1

SI
sisavac
09:52 17.06.2021.

nije li zanimljivo da se ovakve aplikacije razvijaju u društvima koja do položaja dolaze prevarom, varanjem... mi smo narod rentijera, ne bi radili da nešto imamo, već bi prodali naslijeđeno, i to predstavljamo kao naš uspjeh, nešto smo postigli, iskoristili priliku. steći nešto svojim znanjem i radom, e to je kod nas rijetkost. i smatra se slabošću, skoro i nesposobnošću. jadna nam je škola i obrazovni sustav, kad znaš koji dan ćeš imati ispit i što će na njemu biti, koje gradivo, koji tipovi zadataka, tjednima unaprijed. ako učitelj izmijeni redoslijed u zadatku, odmah roditelji reagiraju, jer kako će naš lumen to znati riješiti... i od takvih očekujemo da budu inovatori, nove tehnologije... vrhunac znanstvene misli nam je ipak 5 minuta razmišljanja po kolko bi prodali djedovinu, dal pristali na 3.00 eura nižu cijenu, jer s tih 3.000 eura bi si mogli kupiti to i to...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije