Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Odvjetništvo odbacilo sve kaznene prijave zbog puknuća nasipa kod Rajevog Sela!

Na osnovi prikupljenih dokaza, slijedi da je do puknuća nasipa došlo zbog iznimno visokog vodostaja rijeke Save, nezabilježenog unazad sto godina i daleko iznad normativnih hidrauličnih opterećenja za koje je nasip građen, a procjena je stručnjaka međunarodnog povjerenstva da se povrat ovakvog vodostaja može očekivati za 850 do 900 godina – kaže DORH
28. prosinca 2018. u 18:52 31 komentara 3263 prikaza
Rajevo selo
Foto: Davor Javorović/ PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Državno odvjetništvo odbacilo je kaznene prijave koje su im podnesene zbog puknuća nasipa rijeke Save kod Rajevog Sela i Račinovaca, što je izazvalo katastrofalne poplave u svibnju 2014. godine. Ukupno 2467 fizičkih i pravnih osoba podnijelo je kaznene prijave Županijskim državnim odvjetništvima u Vukovaru i Osijeku od lipnja 2014. do siječnja 2018., protiv nepoznatih fizičkih i pravnih osoba, a zbog zlouporabe položaja i ovlasti i teškog kaznenog djela protiv opće sigurnosti.

gunja Godinu dana poslije Žrtva poplava: Nemam muža, ni kontejner

Proboj nasipa zbio se, podsjetimo, 17. svibnja 2014. oko 17 sati, a u poplavi koja je uslijedila na području Rajevog Sela dvije su osobe smrtno stradale. Nastupila je šteta velikih razmjera.

– Opsežnim izvidima provedenim radi utvrđivanja uzroka pucanja nasipa koji se odnose na rekonstrukciju, odnosno ojačanje lijevoobalnog savskog nasipa, moguće zlouporabe u vezi količine ugrađenog materijala, održavanje nasipa, provedbu mjera zaštite obrane od poplava, moguću nelegalnu eksploataciju šljunka i pijeska te eventualno namjerno rušenje nasipa nije utvrđeno postojanje osnovane sumnje da bi bilo počinjeno neko kazneno djelo, odnosno da bi bilo koja osoba počinila neko kazneno djelo – priopćilo je Županijsko državno odvjetništvo u Osijeku.

rajevo selo kuce | Autor : Davor Javorović/Pixsell Foto: Davor Javorović/Pixsell

Rajevo selo,nasip šteta 2 milijarde kuna Godina dana od najveće poplave u novijoj hrvatskoj povijesti

– Na osnovi podataka i dokaza prikupljenih tijekom provedenih izvida slijedi da je do puknuća nasipa došlo zbog iznimno visokog vodostaja rijeke Save, nezabilježenog unazad sto godina i daleko iznad normativnih hidrauličnih opterećenja za koje je nasip građen, a procjena je stručnjaka međunarodnog povjerenstva da se povrat ovakvog vodostaja može očekivati za 850 do 900 godina – nastavlja Odvjetništvo.

Tako visok vodostaj, dodaju, uzrokovao je hidraulični slom tla ispod nasipa koje je na pojedinim mjestima vrlo raznoliko, a što nije bilo moguće uočiti uobičajenim postupkom istražnih radova jer se pojavljuje na pojedinim mjestima, a ne duž cijele trase.

– Na navedeni uzrok pucanja nasipa upućuje i činjenica da nije došlo do prelijevanja vode preko nasipa, već ulegnuća i tonjenja nasipa, nakon čega su sukladno uočenim oštećenjima poduzete sve mjere koje su objektivno bile izvedive. Posljedice opisanih ekstremnih i nenadanih prirodnih događaja u vezi s katastrofalnim poplavama na području županjske Posavine u svibnju 2014.godine ne mogu se pripisati krivnji niti jedne poznate ili nepoznate osobe – priopćili su.

račinovci vuku se repovi 'Sve nam je uništeno, a kažu da nismo poplavljeni'

Nije utvrđena sumnja, zaključuju, "da bi u radnjama bilo koje osobe bila ostvarena obilježja prijavljenih kaznenih djela, a niti bilo kojeg drugog kaznenog djela za koje se progon poduzima po službenoj dužnosti", pa je doneseno rješenje o odbačaju kaznene prijave.

>> Postavljanje zečjih nasipa u Rajevom Selu

objavio na Instagramu
Šprajca šefovi snimali kako dolazi na posao, njegova reakcija je urnebesna
HT e-Liga
INTERVJU
'Nakon uspjeha HT e-Lige, još jače ulazimo u e-gaming segment'
  • Deleted user:

    A eksplozije kojr spominju mjestani?

  • Deleted user:

    Veleizdajnici potapaju cvelferiju da bi spasili cerge po srbiji...... nitko nije kriv, a sto ste ocekival?

  • domxerex:

    Onda treba odgovarati Zokin kompanjon koji je obnavljao taj nasip nepunih mjesed dana ranije.