Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 168
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Osumnjičenik za napade u Parizu

Belgijsko tužiteljstvo: Abdeslam optužen za teroristička ubojstva

Salah Abdeslam
Foto: Reuters/PIXSELL
1/2
19.03.2016.
u 19:16

Njegov odvjetnik Sven Mary rekao je da će njegov branjenik koji "surađuje s belgijskim pravosuđem" odbiti izručenje Francuskoj.

Salah Abdeslam, glavni osumnjičenik za napade u Parizu, optužen je za "teroristička ubojstva i za sudjelovanje u djelatnostima terorističke skupine" tijekom istrage o napadima 13. studenoga u Parizu, priopćilo je danas belgijsko savezno tužiteljstvo.

Njegov pomagač, "poznat kao Monir Ahmed Alaaj i Amine Choukri", koji je, kao i Abdeslam, uhićen u petak u Bruxellesu, optužen je po istim točkama optužnice i također smješten u pritvor, dodaje tužiteljstvo u priopćenju.

Njihov stanodavac Amid Aberkan kod kojega su dvojica bjegunaca uhićena u bruxelleskoj općini Molenbeek, optužen je za "sudjelovanje u djelatnostima terorističke skupine i za skrivanje kriminalaca" i pritvoren.

Drugi član obitelji Aberkan, Djemila M., optužena je za "sudjelovanje u djelatnostima terorističke skupine i za skrivanje kriminalaca", ali "nije lišena slobode", navodi tužiteljstvo. Napokon, još jedna žena, Sihane A., "puštena je na slobodu i protiv nje nije podignuta optužnica".

Salaha Abdeslama, glavnog osumnjičenika za pariške napade, danas je ponovo saslušao istražni sudac u sjedištu savezne pravosudne policije u Bruxellesu.

Njegov odvjetnik Sven Mary rekao je da će njegov branjenik koji "surađuje s belgijskim pravosuđem" odbiti izručenje Francuskoj. "Prvo ćemo vidjeti je li europski uhidbeni nalog zakonit, a onda ćemo vidjeti", rekao je.

Abdeslam, koji je uhićen pošto je četiri mjeseca bio u bijegu, "leži" budući da je "u pucnjavi ranjen u nogu", dodao je Mary koji je s njim razgovarao u subotu "deset minuta".

Salah Abdeslam je početkom listopada bio u Njemačkoj, u izbjegličkom logoru, kamo je došao po trojicu svojih potencijalnih pomagača, izvijestila je u subotu njemačka regionalna tv-mreža SWR.

Kako navodi SWR, koji se poziva na "rezultate policijskih istraga", Abdeslam je početkom listopada u Bruxellesu unajmio automobil na svoje ime i u noći s 2. na 3. listopada stigao u Ulm, na jugu Njemačke.

"Istražitelji su sigurni da je Abdeslam vozio auto. Vozilo je u Ulmu bilo samo jedan sat" i iste se noći vratilo u Belgiju, objavio je SWR.

"Tijekom kontrole (u izbjegličkom logoru) 3. listopada, utvrđeno je da nema trojice muškaraca koji su dan ranije bili ondje", navodi SWR.

Istražitelji njemačke kriminalističke policije (BKA) u suradnji s belgijskom i francuskom policijom pokušavaju utvrditi jesu li ta trojica sudjelovala u napadima 13. studenoga te "kako i zašto" je Abdeslam stupio u vezu s njima, dodaje SWR.

Istraga je pokazala da su se dvojica od trojice bombaša samoubojica koji su se raznijeli u blizini Stade de Francea pokraj Pariza jesenas ubacili među migrante koristeći se sirijskim putovnicama s lažnim identitetom. Ta su dvojica 3. listopada registrirana na grčkom otoku Lerosu. 

Zbog Abdeslamovih suučesnika Interpol poziva na povećani oprez na granicama

Dan nakon uhićenja Salaha Abdeslama u Bruxellesu, Interpol je danas savjetovao 190 zemalja članica povećani oprez na granicama i ocijenio da bi suučesnici ključnog osumnjičenika za napade u Parizu mogli pokušati pobjeći.

"Interpol savjetuje povećani oprez na graničnim kontrolama jer bi uhićenje Salaha Abdeslama moglo potaknuti nekog suučesnika da pokuša pobjeći u Europu ili drugdje", prema priopćenju međunarodne policijske organizacije, sa sjedištem u Lyonu.

Salah Abdeslam (26), ključni osumnjičenik za atentate 13. studenoga u Parizu u kojima je ubijeno 130 ljudi, uhićen je u petak u Molenbeeku u Belgiji, ali drugi osumnjičenici i dalje izmiču policiji. "Bitno je da zemlje nastave surađivati i provode precizne kontrole", inzistira Interpol.

Interpol  je pozvao svoje članice da koriste baze podataka ukradenih i izgubljenih dokumenata  SLTD (Stolen and Lost Travel Documents) koji sadrže podatke o 250.000 iračkih i sirijskih izgubljenih ili ukradenih putovnica.

U toj bazi podataka je i sirijska putovnica pronađena blizu nogometnog stadiona Stade de France nakon atentata 13. studenoga, a bila je registrirana u travnju 2014., podsjeća Interpol.

>> U Bruxellesu uhićen najtraženiji bjegunac na svijetu Salah Abdeslam

Komentara 4

RT
ribaric.tomislav
18:55 19.03.2016.

i njegovog branitelja treba uhapsit

TA
tarzan
19:32 19.03.2016.

Išao po pomagače u izbjeglički kamp...a Europa i dalje prima te izbjeglice koji su u ustvari teroristi. Luda kuća. A ovome treba samo metak u čelo ili javno klanje na televiziji a ne humano suđenje. Koje smo mi bu_dale

KU
kupatilo
00:36 20.03.2016.

Treba to rijesiti jednom za svagda.Neka oni ostanu u svojim drzavama i tamo se ubijaju.Nama ih netreba jer nikad neznas koje od njih terorist a dosta ih je.Pa nekse oni rokaju medjusobno.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije