Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 114
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pokrenuto razrješenje glavnog ravnatelja Bačića

Odvjetnici: Potpuno je nejasno i na zakonu neutemeljeno postupanje NO HRT-a

Kazimir Bačić
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
1/3
03.07.2021.
u 08:33

Ovakvim postupanjem, Nadzorni odbor Hrvatske radiotelevizije prejudicira kaznenu odgovornost g. Kazimira Bačića te se razlozima suprotnim odluci nadležnog suda koristi kako bi razriješio g. Kazimira Bačića s mjesta Glavnog ravnatelja Hrvatske radiotelevizije, stoji u reakciji Bačičevih odvjetnika

Nadzorni odbor (NO) HRT-a u petak je na izvanredno sazvanoj elektroničkoj sjednici jednoglasno pokrenuo postupak razrješenja glavnog ravnatelja HRT-a  Kazimira Bačića, koji je uhićen u akciji USKOK-a i policije. Bačićevi odvjetnici reagirali su na njegovo razrješenje s mjesta ravnatelja.

Njihovo priopćenje HRT-u prenosimo u cijelosti: 

"Obraćamo Vam se kao punomoćnici g. Kazimira Bačića, Glavnog ravnatelja Hrvatske radiotelevizije.

Naime, točno je kako je Glavni ravnatelj Hrvatske radiotelevizije, gospodin Kazimir Bačić, uhićen u sklopu postupanja Ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta ( u daljnjem tekstu: USKOK-a ), kako se istom na teret stavlja počinjene kaznenog djela trgovanja utjecajem iz čl. 295. Kaznenog zakona te kako se prema odluci Županijskog suda u Zagrebu isti trenutno nalazi u istražnom zatvoru, i to iz razloga propisanih čl. 123. st. 1. toč. 2. Zakona o kaznenom postupku, odnosno zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke koje će se u narednom kraćem razdoblju ispitati.

Prije nego se očitujemo o aktivnostima koje su poduzete od strane Nadzornog odbora Hrvatske radiotelevizije, a kojima se potpuno neosnovano zadire u Ustavom i zakonom zajamčena prava g. Kazimira Bačića, osobito njegovo pravo na rad, ukazali bi na pravni položaj u kojem se trenutno nalazi g. Kazimir Bačić, Glavni ravnatelj Hrvatske radiotelevizije.

Naime, čl. 17. st. 1. Zakona o kaznenom postupku propisano je započinjanje kaznenog postupka iz kojeg jasno proizlazi kako u odnosu na g. Kazimira Bačića kazneni postupak još uvijek nije niti započeo, obzirom isti započinje pravomoćnošću rješenja o provođenju istrage, koja pretpostavka u konkretnom slučaju nije ispunjena.

Dakle, u odnosu na g. Kazimira Bačića trenutno još nije niti započeo kazneni postupak.

Nadalje, USKOK je pred nadležnim Županijskim sudom u Zagrebu predłožio određivanje istražnog zatvora g. Kazimiru Baćiću iz zakonskih osnova propisanih čl. 123. st. 1. toč. 2. i 3. Zakona o kaznenom postupku odnosno zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke i zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela.

Nadležni Županijski sud u Zagrebu odlučio je prihvatiti prijedlog USKOK-a za određivanje istražnog zatvora g. Kazimiru Bačiću zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke, odnosno dok se isti ne ispitaju, dok je odbio prijedlog USKOK-a za određivanje istražnog zatvora zbog opasnosti da bi g. Kazimir Bačić, kao Glavni ravnatelj Hrvatske radiotelevizije, daljnjim radom na svom radnom mjestu mogao počiniti neko novo kazneno djelo.

Ukoliko uzmemo u obzir ranije navedeno, razvidno je kako kazneni postupak u odnosu na Glavnog ravnatelja Hrvatske radiotelevizije još uvijek nije započeo, obzirom ne postoji pravomoćno rješenje o provođenju istrage, te je sud odbio navode USKOK-a o postojanju opasnosti od ućîna kaznenog djela povratkom g. Kazimira Bačića, nakon što se saslušaju predloženi svjedoci, na svoje radno mjesto Glavnog ravnatelja Hrvatske radiotelevizije.

Kad navedenom dodamo činjenicu kako u odnosu na g. Kazimira Bačića u potpunosti egzistira presumpcija nevinosti, propisana i zajamčena svakom hrvatskom građaninu čl. 28. Ustava Republike Hrvatske, u kojem stoji kako je svatko nedužan i nitko ga ne može smatrati krivim za kazneno djelo dok mu se pravomoćnom sudskom presudom ne utvrdi krivnja, te čl.

3. st. 1. Zakona o kaznenom postupku, koji navedeno identično propisuje, tada je sasvim razvidno kako ne postoje razlozi za pokretanjem postupka razrjeśenja g. Kazimira Bačića s mjesta Glavnog ravnatelja Hrvatske radiotelevizije.

Dodatno je potrebno naglasiti kako Zakon o kaznenom postupku u čl. 17. st. 2. određuje da, ukoliko je propisano da pokretanje kaznenog postupka ima za posljedicu ograničenje određenih prava, te posljedice, ako zakonom nije drugačije određeno, nastupaju potvrđivanjem optužnice za ovakvo kazneno djelo.

Uzimajući u obzir, uz sve ranije navedeno, da je g. Kazimir Bačić negirao počinjenje kaznenog djela koje mu se stavlja na teret te da je isti iznio svoju obranu, potpuno je nejasno i na zakonu neutemeljeno postupanje Nadzornog odbora Hrvatske radiotelevizije, ukoliko su dostupni podaci iz sredstava javnog priopćavanja istiniti, a prema kojima proizlazi da je navedeno tijelo donijelo jednoglasnu odluku o pokretanju postupka razrješenja Glavnog ravnatelja Hrvatske radiotelevizije g. Kazimira Bačića, obzirom trenutno nije ispunjen niti jedan uvjet za pokretanje takvog postupka iz čl. 20. st. 6. Zakona o Hrvatskoj radioteleviziji.

Ukoliko već sam Nadzorni odbor Hrvatske radiotelevizije nije pri donošenju svoje odluke o pokretanju postupka za razrješenje Glavnog ravnatelja g. Kazimira Bačića uzeo u obzir sve ranije navedeno, a trebao je, zasigurno će Hrvatski sabor, kao nositelj zakonodavne vlasti u Republici Hrvatskoj, voditi računa o jednakoj primjeni Ustava Republike Hrvatske i ranije navedenih zakona prema svim građanima Republike Hrvatske, pa tako i prema g. Kazimiru Bačiću.

Ovakvim postupanjem, Nadzorni odbor Hrvatske radiotelevizije prejudicira kaznenu odgovornost g. Kazimira Bačića te se razlozima suprotnim odluci nadležnog suda koristi kako bi razriješio g. Kazimira Bačića s mjesta Glavnog ravnatelja Hrvatske radiotelevizije odnosno vlastite interne prijepore i probitke pretpostavio pos”tivanju Ustava i zakona.

Ovakvim postupanjem Nadzornog odbora Hrvatske radiotelevizije ne poštuju se odredbe Ustava Republike Hrvatske, odredbe Zakona o hrvatskoj radioteleviziji te Ustavom i zakonom zajamčeno pravo na rad g Kazimira Bačića.

S poštovanjem,

Odvjetnik Nikola Mandić

Odvjetnik Ivan Stanić". 

Ključne riječi

Komentara 29

Avatar Stari_Pjer
Stari_Pjer
10:12 03.07.2021.

nije dotičnome onemogućeno njegovo pravo na rad. Ako su ga makli s položaja direktora HRT-a, može na bauštelu, trebaju radnici.

TA
Tango6
10:18 03.07.2021.

Drugovi odvjetnici stvarno nije posteno ovakve tipove koji su popljackali ovaj narod nebi trebalo smjenit u pravu ste trebalo bi im puno toga goreg napravit kak rade u muslimanskim.zemljama nesmem.napisat jel cu dobit crveni karton ovdje rakve i slicne treba odstranit iz hrvatske drzave zauvijek a i vas koji takve branite

Avatar Svračak
Svračak
12:22 03.07.2021.

U svim propisima o radu postoji odredba o narušavanju ugleda firme u kojoj radiš. Ako ovo njegovo ne potpada pod tu odredbu ne znam što potpada.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije