Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
val nezadovoljstva

Odvjetnici na strani Bajića, a ne Andreisa

privođenje (1)
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
1/3
Autor
Ivanka Toma
15.05.2012.
u 12:00

Sastanak zbog intervjua: Sa stavovima šefa Odvjetničke komore iznesenima u Večernjem listu članovi se uglavnom ne slažu

Intervju predsjednika Hrvatske odvjetničke komore Lea Andreisa, objavljen u posljednjem broju Obzora, izazvao je među odvjetnicima val reakcija, i to ograđivanja od predsjednika Komore. S Andreisom smo razgovarali o Zakonu o kaznenom postupku i izvjesnoj mogućnosti da ga Ustavni sud ukine. Odvjetnici kažu da navijanjem za takav ishod Andreis ne iznosi stav Komore ni većine odvjetnika. Kritike glavnom državnom odvjetniku Mladenu Bajiću odvjetnici smatraju neodmjerenima i netaktičnima, a tezu da Ustavni sud treba ukinuti ZKP bez obzira na to kakve će to imati posljedice za predmete koji se po njemu sude (niz korupcijskih procesa, sva suđenja bivšem premijeru Ivi Sanaderu, među kojima je i slučaj Ina – MOL, suđenje HDZ-u za crne fondove, Fimi media, Podravka, HEP. Poštanska banka...) smatraju uskogrudnom te društveno i pravno štetnom.

Sporni i sadržaj i način

Stoga je Andreisov intervju Večernjem postao tema Izvršnog odbora HOK-a koji se sastao u ponedjeljak poslije podne.

– Nipošto ne podržavam stavove koje je iznio Andreis. Nisam za to da se koriste nezakoniti dokazi. U ZKP-u mora postojati jednakost oružja između optužbe i obrane, ali kritizirati zakon onako kako je to učinio Andreis nedopustivo je – kaže Branko Šerić, bivši sudac, sada odvjetnik i branitelj bivšeg šefa HEP-a Ivana Mravka, jednoga od optuženih u nizu korupcijskih postupaka koji se vode po aktualnom ZKP-u.

Branitelj bivšeg potpredsjednika Vlade Damira Polančeca, također optuženog po slovu novog ZKP-a, odvjetnik Anto Nobilo još je prije rekao da se preko ZKP-a ne bi smjeli rušiti aktualni sudski procesi. Nobilo je osobito kritičan bio prema činjenici da pune dvije i pol godine Ustavni sud nije donio nikakvu odluku o ZKP-u i pustio da se po njemu vode procesi koji imaju ekonomske, energetske i političke reperkusije. Rekao je da će ustavni suci biti odgovorni za kaos koji će nastati ako svojom odlukom sruše postupke koji su se odvili po novom ZKP-u, a svakako spadaju u pozitivne društvene pomake.

Ustavni suci – politički

Šerić ističe da se ZKP ne smije žrtvovati za trenutačne interese i aktualne korupcijske predmete. – Zamislite talijansku i rusku mafiju koja bi mogla prati novac u Hrvatskoj. Protiv toga se sigurno nećemo boriti starim ZKP-om po kojem sam ja još sudio – kaže Šerić.

U intervjuu koji je dao za naš prilog Obzor, Andreis nije dao za pravo Nobilu i bezrezervno je stao u obranu ustavnih sudaca. Upravo je izostanak bilo kakve kritičnosti prema ustavnim sucima koji su dvije i pol godine držali u ladici u ovom trenutku najvažniji propis, detalj koji su odvjetnici zamjerili Andreisu.

– Andreis zna kakav je sastav Ustavnog suda, da su ustavni suci mahom izabrani po političkom kriteriju s nedostatkom stručnih referenci, da izbor nekom duguju, te da i u tom kontekstu treba gledati na neodlučivanje o pitanju (ne)ustavnosti ZKP-a – rekao je odvjetnik koji spada u vrh Odvjetničke komore.

Drugi odvjetnik, također iz vodstva Komore koji se ne bavi kaznenim pravom, također navodi da je Andreisov intervju pojedinačni ispad koji ne odražava stavove Komore, kako po sadržaju, tako ni po stilu.

Ključne riječi

Komentara 4

ME
melkior007
12:27 15.05.2012.

Gospodin Andreis se malo zaletio u svojim stavovima. Nije prvi put.

Avatar wratnik
wratnik
13:13 15.05.2012.

normalno je da svako brani svoga, pa akoje to i nastetu cjelokupnog puka.

MA
marijaf
15:52 15.05.2012.

jadna je država i narod koji napadaju čovjeka koji se drži zakona i struke, a čiji je integritet neokaljan, a kompetencija na visokom nivou

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije