Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 136
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OTKRIVAMO DETALJE IZ OPTUŽNICE

Filmska priča: Odvjetnica i policajci te još dvojica stranim kriminalcima sređivali hrvatske dokumente

osobna iskaznica
Foto: Slavko Midzor/PIXSELL
1/3
02.03.2022.
u 12:45

Priča je gotovo pa filmska. Po optužnici, "mozak operacije" jest Emilio Nikolini za kojega će upućeni reći kako je bio "nedodirljiv u cijeloj regiji"

Podignuta je optužnica protiv dvojice brodskih policajaca Aleksandra Mašića (58) i Slavena Brekala (42), odvjetnice Višnje Dujmović Krijan (62), "mozga operacije" Emilija Nikolinija (51) i posrednika Željka Katića (57) jer su, ukratko, kriminalcima iz inozemstva sređivali hrvatske dokumente. Na osobnim iskaznicama ili putovnicama bila su imena stvarnih hrvatskih državljana, ali fotografije sumnjivih osoba, nerijetko iz krim-miljea, koje su tako dobile novi identitet. Tereti ih se za zločinačko udruženje, a USKOK-ova je optužnica stigla na osječki sud.

Priča je gotovo filmska. Po optužnici, "mozak operacije" je Emilio Nikolini za kojega će upućeni reći kako je bio "nedodirljiv u cijeloj regiji". Nalazio je strance zainteresirane za pribavljanje novog identiteta, ishođenjem krivotvorenih hrvatskih isprava, a cijena je bila najmanje 15.000 eura. Na scenu potom stupaju policajci koji su u sustavu prvo provjeravali te "zainteresirane strance", odnosno jesu li na popisu traženih i postoji li igdje njihova fotografija.

Onda su u istom policijskom sustavu tražili hrvatske državljane koji nikada nisu ishodili naše dokumente jer, primjerice, desetljećima žive u inozemstvu. Policajci bi Nikoliniju dostavljali imena takvih naših državljana, a onda bi on s njihovim identitetom, ali fotografijama svojih "klijenata" pribavljao krivotvorene osobne i putne isprave Italije, Španjolske i tzv. Roma passport. S tim dokumentima "klijenti" bi dolazili u Hrvatsku i, uz pomoć odvjetnice Višnje Dujmović Krijan, dokopali se originalnih hrvatskih dokumenata.

Kako stoji u optužnici, odvjetnica im je u matičnim uredima u Hrvatskoj ishodovala rodne listove i domovnice, a u Poreznoj upravi OIB. Podnosila je zatim u više policijskih uprava i postaja u našoj zemlji prijave prebivališta te žurne zahtjeve za izdavanje osobnih iskaznica na ime hrvatskih državljana, ali opet s fotografijama stranaca koji su tako dobili novi identitet. Koliko su uigran tim bili, s pažljivo razrađenim planom, dokazuje i činjenica da su im policijski službenici, primjerice u Osijeku, Slavonskom Brodu i Novoj Gradiški izdavali putovnice i osobne iskaznice, ne sumnjajući u vjerodostojnost priloženih dokumenata.

Od kada su "operirali", ne zna se, no raskrinkani su u studenome 2020.. Radili su na području Hrvatske, Srbije, Italije "i drugih država". Nepoznati su i pravi dosezi njihova djelovanja. Istragom je utvrđeno da su krivotvorili papire za 15-ak osoba, uglavnom iz inozemstva, no stvarni je broj zasigurno veći. Na istražiteljima je sada zadatak utvrditi koliko je identiteta tako ukradeno. Dvojicu su raskrinkali i protiv njih je osječki sudac istrage odredio istražni zatvor prije desetak dana, no nedostupni su našem pravosuđu.

"Zarađeni" novac petorka je, tereti se, dijelila. Aleksandar Mašić viši je policijski inspektor u PU brodsko-posavskoj, a Slaven Brekalo bio mu je kolega na višem položaju u toj upravi. Kada su raskrinkani, policijski su službenici suspendirani.

Višnja Dujmović Krijan poznata je odvjetnica, a zanimljivo je da je svojedobno Ured za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Vlade RH upravo s njom potpisao ugovor za besplatnu pravnu pomoć romskoj manjini u Hrvatskoj. Otišla je u međuvremenu u mirovinu.

Pušteni su iz istražnog zatvora, brane se sa slobode.

VIDEO U knjižnici u Lavovu volonteri rade maskirnu tkaninu za ukrajinske vojnike

Komentara 3

Avatar Mudlin
Mudlin
14:09 02.03.2022.

I naravno, brane se sa slobode, pušteni iz pritvora... Al da su pjevali bečarac o košulji plavoj, ili "prijetili" pokvarenim jajima... nema da se brane sa slobode, nema šanse... Pupavac bi odmah poduzel "korake", ma trokorake bre.

MA
Maui
16:26 04.03.2022.

Emilio, od oca Miloša Šulića, promijenio prezime u Nikolini.

SI
siny
15:40 02.03.2022.

Krivotvorili najvazniji dokument jedna drzava posjeduje i pusteni da se brane sa slobode? Nikad ova zemlja nece naprijed sa ovakvim zakonom

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije