Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 191
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
JUDY CLARKE

Odvjetnica Carnajeva proslavila se spašavanjem najgorih zločinaca

judy clarke
Reuters/PIXSELL
02.05.2013.
u 15:49

Judy Clarke od smrtne je kazne spasila Unabombera, Bombaša iz Olimpijskog parka...

Odvjetničkom timu bombaša iz Bostona pridružila se Judy Clarke, odvjetnica iz San Diega koja se proslavila zastupanjem najtežih zločinaca, piše CNN. Clarke ih nije oslobađala, već ih je uglavnom spašavala od smrtne kazne nagodbom im osiguravajući kazne doživotnog zatvora. Mnogi od njezinih slavnih klijenata su bombaši, baš kao i Džohar Carnajev, Čečen koji je s poginulim bratom Tamerlanom organizirao teroristički napad na bostonskom maratonu.

Možda najpoznatiji kriminalac kojega je Clarke spasila od smrti je Ted Kaczynski, poznat i pod imenom Unabomber, matematičar koji je u razdoblju od 1975. do 1995. godine sveučilištima i aviokompanijama slao pisma-bombe te na taj način ubio troje i ranio 23 ljudi. Uhićen je 1996. godine, a federalni tužitelji odustali su od smrtne kazne nakon što je njihov stručnjak Unabomberu dijagnosticirao shizofreniju.

Clarke je branila i Erica Rudolpha, poznatog i kao Bombaš iz Olimpijskog parka, kršćanskog fundamentalista koji je između ostalog bombadirao klinike za pobačaje u Birminghamu i Alabami, a organizirao je i napad na Olimpijski park za vrijeme Olimpijskih igara u Atlanti 1996. godine. Tužitelji su odustali od smrtne kazne nakon što ih je Rudolph odveo do nekoliko zaliha dinamita skrivenih u šumama Sjeverne Karoline.

Prvi veliki slučaj dodijeljen Judy Clarke bio je onaj Susan Smith, mentanlno poremećene majke koja je 1994. godine zavezala svoja dva sina u auto i gurnula ih u jezero. Clarke nije igrala na kartu poremećenosti njezine klijentice, već je naglašavala kako je u djetinjstvu bila zlostavljana a kasnije se borila s depresijom.

- Ovdje u pitanju nije zlo. Ovdje su u pitanju očaj i tuga - rekla je obraćajući se portoi na početku suđenja 1995. godine. Poroti su trebala 2,5 sata da odluče da je Smith kriva za ubojstvo svojih sinova, no poštedjeli su joj život. Sudac je bio toliko impresioniran izvedbom Judy Clarke da joj je odmah povećao plaću na 83 tisuće dolara.

>> Preokret u Bostonu: Novi uhićeni zbog bombaškog napada

>> Džohar Carnajev premješten iz bolnice u zatvor!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije