Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Odsukavanje Marka Pola moglo bi trajati danima

Jutros je počelo odsukavanje trajekta Marko Polo. Tri remorkera jutros su pokušavali odsukati grdosiju koja se dužinom od oko 15 metara pramcem "popela" na otočić.
26. listopada 2009. u 10:46 8 komentara 165 prikaza
trajekt
Foto: Dino Stanin
Pogledajte galeriju 1/9

Jutros oko 8 sati počelo je odsukavanje Jadrolinijina broda Marko Polo koji se sa 105 osoba i 18 vozila u subotu oko 2 sata nasukao na otočić Sit između Žuta i Pašmana u šibenskom akvatoriju.

Tri remorkera jutros su pokušavali grdosiju koja se dužinom od oko 15 metara pramcem "popela" na otočić i zaustavila na manje od 50 metara od prve kuće. Na Situ smo zatekli i Joška Nikolića, ravnatelja Uprave za sigurnost plovidbe i zaštitu mora iz Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, gdje je zajedno s djelatnicima Jadrolinije pratio odsukavanje broda koje bi, kako je rekao, moglo potrajati danima.

- Akcija odsukavanja započela je jutros, a kako ga remorkeri pokušavaju odsukati sajlom, dolazi do naginjanja broda nekih 30 centimetara lijevo i desno. Pokušava se napraviti posteljica kojom će ga se na neki način pokušati vratiti u more.

- Čuje se buka i brod se naginje pa će odsukavanje sigurno potrajati dulje, možda i danima, a bit će potrebni i jači tegljači. Koje će se metode dalje primijeniti, tehnička je stvar voditelja odsukavanja Jadranskoga pomorskog servisa - kazao je Joško Nikolić.

Kako kažu u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture "postupak odsukavanja broda provodi brodar Jadrolinija koja je angažirala tri tegljača Jadranskoga pomorskog servisa, a u pripravnosti se na mjestu nesreće nalazi i tegljač Brodospasa kojeg je angažiralo Ministarstvo".

Četiri broda tegljača: Delta, Lukas, Gea i Mak, uz pomoć brodskih motora nasukanog Marka Pola, pokušavaju odgurati brod od obale, nedaleko od kuća u kojoj živi obitelj Kovačev, no za sada odsukavanje još nije okončano. Naime, usporedo s odsukavanjem nastojat će se brzo popuniti rupa u trupu broda, nastala kada se trajekt "susreo" s oštrim stijenama.

- Odsukavanje nadgledaju djelatnici Ministarstva, a na poziciji su još uvijek plovila lučkih kapetanija Zadar i Šibenik i pomorske policije. Prema informacijama iz Jadrolinije, s obzirom na složenost postupka i veličinu broda, odsukavanje bi moglo potrajati dulje vrijeme. Naime, vodi se računa da se brod još više ne ošteti s obzirom da se pramčanim dijelom u dužini od oko 15 metara nasukao na obalu otoka. Također, Povjerenstvo koje je osnovao ministar mora, prometa i infrastrukture Božidar Kalmeta nastavlja s radom kako bi se utvrdili uzroci ove pomorske nesreće - ističe Marina Halužan, glasnogovornica Ministarstva.

Napominje i kako će nakon završene istrage Ministarstvo izvijestiti javnost, čim od nadležnog Povjerenstva dobije cjelovito izvješće.

Jučer se pojavila i neslužbena informacija da je posada Marka Pola priznala da su zaboravili promijeniti kurs na autopilotu, no takvu informaciju Nikolić je nazvao špekulacijama.

Boris i Boško Kovačev iz Murtera koji imaju kuću neposredno pored mjesta nasukavanja svjedoče kako od trenutka nasukavanja teško spavaju.

- Prestrašio sam se, to je grdosija koja nam se skoro zabila u kuću, i prava je sreća što nitko nije stradao - kaže Boško Kovačev i dodaje kako je on sam kalafat i razumije se u brodove te kako će ovako veliki brod koji je nasjeo na kamen teško moći brzo odsukati.

Boris Kovačev pak dodaje kako brod nije išao velikom brzinom kako se priča.

- Nije vozio niti sedam milja, a pogotovo ne 17 kako neki govore. Kada je prova došla do otoka, brod je pokušao svom snagom krenuti unazad, ali nije uspio, kaže Boris i dodaje kako se već treću noć budi oko dva, ali i da još uvijek ima osjećaj kako je sve to samo sanjao.

WhatsApp
STVORILI PANIKU
Bijesni korisnici prelaze na druge servise: WhatsApp odgodio najavljene promjene
PRIPREMA VOZILA
Doznajte kako kvalitetno pripremiti vozilo za zimsku vožnju i osvojite vrijedne nagrade
 • Navrnuti Bracanin:

  Diletanti iz Jadrolinije su uzeli JPS (ruka ruku mije) i igraju se odsukavanja. Prva i osnovna stvar je napravit plan odsukavanja. Ronioci idu i naprave konfiguraciju dna i smjer odsukavanja. Zatim treba izracunati tzv pooling power. Nakon toga treba odrediti ... prikaži još!i sta i koliko ti treba za odsukat a ne probaj sa dva, pa sa tri ili cetri remorkera. Pa onda talenti pokusavaju malo sa strane -malo po krmi a niko nije izracunao kolika sila je potrebna da odsuka brod i da li je remorkeri imaju.

 • -obrisani-:

  Vidi se da su ovi malo mutavi kod izvlačenja i da će još i poderati trup broda. Šta nije jednostavnije oko prednjeg dijela nasukanoga trupa otkopati kamenje s radnim strojevima , a onda za vrijeme plime kad se brod malo ... prikaži još! podigne početi čistiti ispod prednjeg dijela?

 • Avatar Torkul
  Torkul:

  Akvatorij nije Šibenski nego Biogradski ili Zadarski.