Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 155
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
predstavljen ITU mehanizam

Održana konstituirajuća sjednica Partnerskog vijeća Urbanog područja Vinkovci

Urbano područje Vinkovci
Foto: Urbano područje Vinkovci
1/3
15.02.2022.
u 17:03

Kroz projekte, vjerujemo kako ćemo doprinijeti gospodarskom rastu i kvaliteti života građana - rekao je gradonačelnik Vinkovaca Ivan Bosančić koji je izabran za predsjednika Partnerskog vijeća

U Vinkovcima je danas održana konstituirajuća sjednica Partnerskog vijeća Urbanog područja Vinkovci na kojoj su izabrani predsjednik i zamjenik predsjednika vijeća, a najavljena je i Strategija razvoja do 2027. godine te predstavljen ITU mehanizam, specifičan EU instrument namijenjen upravo provedbi teritorijalnih strategija korištenjem sredstava iz više europskih fondova i operativnih programa. 

Osim Vinkovaca, kao središta, urbano područje čine još i grad Otok te općine Andrijaševci, Ivankovo, Jarmina, Nijemci, Nuštar, Privlaka, Stari Jankovci, Stari Mikanovci i Vođinci. Kako je rečeno na ovaj način otvorene su nove mogućnosti za Vinkovce, ali i cijelo urbano područje Vinkovaca, odnosno spomenutih devet susjednih općina i grada Otoka. Prilika je ovo da se koristeći mehanizme i fondove Europske unije, kroz zajedničko planiranje i osmišljavanje zajedničkih projekta, pokrene dodatni razvoj urbanog područja odnosno da gradovi i općine udruženim snagama osiguraju što kvalitetnije životne uvjete svojim stanovnicima.

- Urbano područje Vinkovaca je, najjednostavnije rečeno, prostor bivše Općine Vinkovci. Ujedinili smo općine i subjekte kroz koje djeluju kako bi dobili što više dobrih informacija te kroz našu strategiju i ITU mehanizam izradili projekte koji će imati što veći utjecaj na što šire područje i na što veći broj građana. Strategija će obuhvatiti sve sektore koji čine naš život na ovom području, a Partnersko vijeće će utjecati na to kako će izgledati projekti kroz koje ćemo novac, koji nam bude na raspolaganju, najbolje iskoristiti. Važno je napomenuti kako ti projekti neće imati utjecaj na samo jedno mjesto, nego svaki od njih mora imati utjecaj na cijelo urbano područje. Kroz projekte, vjerujemo kako ćemo doprinijeti gospodarskom rastu i kvaliteti života građana - rekao je gradonačelnik Vinkovaca Ivan Bosančić koji je izabran za predsjednika Partnerskog vijeća dok je za njegovog zamjenika izabran Ante Rajković inače načelnik Općine Andrijaševci.

Strategija razvoja urbanoga područja Vinkovci kao osnovni strateški dokument za urbano područje temelji se na prije svega na detaljnoj analizi stanja baziranoj na opsežnim, relevantnim i ažuriranim podatcima koji ukazuju na gospodarske, ekološke, klimatske, demografske i socijalne izazove s kojima se ovo područje suočava.

Naime, izrađen je nacrt dokumenta koji detaljno analizira situaciju svakog pojedinog sektora: demografija, kultura, društvo obrazovanje, zdravstvo, gospodarstvo, tržište rada, promet, infrastruktura i dr. na cjelokupnom području. Analiza stanja se temelji na vrlo opsežnoj analizi dostupnih podataka koji upućuju na glavne razvojne probleme i potrebe rješavanje koji će biti okosnica rada u buduće razdoblju. Urbano područje Vinkovci će u financijskom razdoblju 2021. – 2027. imati mogućnost korištenja financijskih sredstava za realizaciju razvojnih projekata iz ITU (Integrirana teritorijalna ulaganja) mehanizma.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije