Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 162
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
I U NAJTEŽIM UVJETIMA

HGSS spasio mladića na Velebitu pa poslao poruku: 'Ljudi, ovako više ne ide i neće moći'

Foto: HGSS Stanica Gospić
1/9
14.02.2022.
u 18:52

Nakon kraćeg odmora planinari ostaju prespavati, a mi nastavljamo put prema vozilima. U 5 sati promrzli i iscrpljeni stižemo do vozila i nastavljamo put kući - dodaje voditelj.

Ekipa HGSS Stanica Gospić provela je još jednu akciju spašavanja na Velebitu, a detalje iste iznio je voditelj Josip Brozičević koji je pak imao poruku i za neozbiljne avanturiste.

- Sinoć nešto iza 18 sati zaprimili smo poziv od mlađeg planinarskog para koji su se nalazili na izlazu iz Raminog korita prema Šugarskoj dulibi na južnom Velebitu. Problemi su se javili kod mladića kroz bolove u nozi koju je prije pola godine slomio. Informacija je bila da ne može nastaviti dalje hodati. Dionica koju su planinari hodali u zimskim uvjetima fizički je vrlo zahtjevna i iziskuje dobru pripremljenost i poznavanje terena, adekvatnu opremu i znanje kretanja u zimskim uvjetima - kazao je voditelj  Brozičević za portal Lika online.

Foto: HGSS Stanica Gospić

Naveo je da je deset spašavatelja izašlo na teren na kojem su bili pravi zimski uvjeti, uglavnom zaleđeni snijeg i prilično jak vjetar, a voda se ledi u ruksacima.

- U 24 sata spašavatelji dolaze do planinara. Nakon razgovora s mladićem ustanovili smo da bi uz dio naše tehničke opreme za kretanje i preuzimanje ruksaka kako bi se rasteretio mogao samostalno nastaviti hodati prema skloništu Šugarska duliba - navodi i dodaje:  Nakon kraćeg odmora planinari ostaju prespavati, a mi nastavljamo put prema vozilima. U 5 sati promrzli i iscrpljeni stižemo do vozila i nastavljamo put kući.

-  Bila je ovo još jedna vrlo teška akcija spašavanja nakon koje želimo poslati samo jednu poruku neozbiljnim avanturistima: ”Ljudi, ovako više ne ide i neće moći“, kazao je Brozičević.

Akcija je trajala 10 sati, naveli su na svojoj Facebook stranici.

Ključne riječi

Komentara 7

EX
Exar89
19:12 14.02.2022.

Naplatiti im lijepo troškove do u lipu.

RA
Ramajana
08:58 15.02.2022.

Baš sam se pitala kad će to više netko izreći. I trebalo je.

BO
Bozena1203
08:49 15.02.2022.

Ovo nigdje u svijetu nema da se stvaraju toliki troškovi neodgovornih amatera i spasioci sami sebe dovode u opasnost zbog tuđeg nemara i sve to besplatno. Jedna od opcija je osiguranje od kojega se akcije spašavanja mogu naplatit. Ako nema ugovorenu policu osiguranja i ide glavom bez obzira. Onda lijepo naplatiti sve do zadnje lipe.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije