Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 170
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
državni službenici

Odrekli se božićnice i regresa pa dobili ostalo na još 4 godine

mirando mrsić
Davor Javorović/PIXSELL
23.07.2012.
u 17:01

Na božićnici i regresu u 2013. proračun će uštedjeti 160 milijuna kuna. Ako ih se odreknu samo državni službenici, u ovoj godini odricanje oko 60.000 zaposlenika uže države bez prijevoza donosi uštedu manju od 100 milijuna kuna

Konačni dogovor Vlade i državnih sindikata još nije postignut, ali su obje strane na pragu usuglašavanja platforme na temelju koje će se sastaviti novi Temeljni kolektivni ugovor. Državni službenici susretljivošću i pomirljivim tonovima uspjeli su kod Vlade postići za sebe više nego njihovi kolege iz javnih službi. Tako će im sva prava koja su imali do sada ostati u ugovoru i tijekom iduće četiri godine, ali će se odreći božićnice, regresa i dijela jubilarne nagrade u idućoj godini, a prijevoz će se redefinirati. Božićnica se neće isplatiti ove ni iduće godine, a regres će dobiti svi državni službenici, iako se spekuliralo da bi bez tog prava mogli ostati.

– Vlada će ispuniti obveze u ovoj godini pa i dio koji govori o regresu. Demantiram sva naklapanja da regresa neće biti, isplatit ćemo ga za sve – potvrdio je resorni ministar Mirando Mrsić.

Na božićnici i regresu u 2013. proračun će uštedjeti 160 milijuna kuna. Ako ih se odreknu samo državni službenici, u ovoj godini odricanje oko 60.000 zaposlenika uže države bez prijevoza donosi uštedu manju od 100 milijuna kuna. Novost nakon trećeg kruga pregovora jest i ta da će svi zaposlenici i iduće godine dobiti jubilarne nagrade, ali će one biti umanjene. Vlada je pristala isplatiti jubilarne nagrade zaposlenicima sa 10, 20, 30 i 40 godina radnog staža, ali osnovica za obračun jubilarne nagrade neće više biti 1800 nego  samo 900 kuna. Umanjena jubilarna nagrada regulirat će se aneksom TKU-a, a u listopadu iduće godine ponovno će se razgovarati o podizanju osnovice. – Došli smo do pozicija koje ćemo ponuditi ljudima, svi se nadamo da možemo završiti priču. Nadamo se da će u listopadu biti bolja situacija pa da nećemo morati više govoriti o mučnim stvarima – kazao je nakon sastanka Zdravko Lončar, predsjednik Nezavisnog sindikata policije.

Pregovori će se nastaviti u srijedu, a točka oko koje se dvije strane dogovaraju jest izračun naknade za prijevoz. To će se pravo iz temelja redefinirati, ali ni ministar ni sindikati nisu željeli iznijeti detalje.

Komentara 12

CH
chemica
17:33 23.07.2012.

Božićnica je ionako HDZ-ovska umotvorina, relikt poremećene klerofašističke prošlosti.

Avatar neidemdalje
neidemdalje
17:54 23.07.2012.

sindikati državnih službi moraju prije potpisivanja bilo čega provesti referendum među članovima pa tek onda naravno ako dobiju podršku potpisati da se on nečega odustaje...

Avatar nevjerni_vjernik
nevjerni_vjernik
17:27 23.07.2012.

Sve ono što sindikati "ostave"....će Mrsić dati novo zaposlenim SDP-ovcama.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije