Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Odrekao se župničke službe jer se zaljubio?

Tihomiru nismo zamjerili, zašto bismo? On je mladi čovjek u kojem se nešto prelomilo, kažu župljani
04. studenoga 2020. u 07:02 52 komentara 48018 prikaza
Tihomir Ciglar
Foto: Facebook/Župa Presvetog Trojstva

Župa Presvetog Trojstva u Nedelišću u Međimurskoj županiji ostala je iznenada bez župnika. Vlč. Tihomir Ciglar (30) iselio se iz župnog dvora, a svojim je župljanima ostavio pismo pročitano na misi. Izgleda da iza naprasnog odlaska stoji – ljubav. Župnik se, kažu u Nedelišću, zaljubio u jednu mještanku i odlučio se povući. U selu kažu da nisu previše iznenađeni jer su primjećivali da se između njega i te žene nešto događa. Iznenadila ih je samo brzina kojom se župnik iselio, a neki su očekivali da će im osobno na misi obznaniti svoju odluku.

Don Tomislav Vlahović DARKO PAVIČIĆ Je li župnik zaslužio harangu zbog obična ključa?

– Nije to prvi put u povijesti da se nešto takvo dogodilo. Neki ljudi, nakon što se zarede i počnu obavljati svećeničku službu, znaju skrenuti s tog smjera, pokolebati se i prihvatiti svjetovni način života. Nema ih mnogo, broje se u promilima – kaže Franjo Cimerman stariji koji aktivno sudjeluje u životu župe. Jesu li, pitamo, župljani zamjerili župniku na tome što se dogodilo?

– Nismo mu zamjerili, zašto bismo? On je mladi čovjek u kojem se nešto prelomilo. To je stvar čovjekove psihe. Svećenici su obični ljudi, nisu nikakvi nadljudi – ističe Cimerman. U Nedelišću je sličan slučaj zabilježen prije četrdesetak godina kad je svećenik odlučio izaći iz službe zbog ljubavi prema jednoj ženi. U Župi Nedelišće kažu da čekaju imenovanje novog župnika.

– Ne treba ništa siliti. Konačnu riječ daje Varaždinska biskupija i mi ćemo je, naravno, poštovati – kaže Cimerman. U Varaždinskoj biskupiji rekli su nam da se župnik Ciglar odrekao župničke službe iz privatnih razloga.

Marijan Piskač ŽUPA RESNIK Vjernici župniku darovali automobil i poručili: 'Ovaj auto nije nikakav luksuz već samo izraz naše ljubavi'

– U te razloge ne ulazimo – kažu u biskupiji. Župu će, vele, do imenovanja novog župnika voditi župni vikar. U oproštajnom pismu vlč. Ciglar pozvao je župljane da mu oproste, a izrazio je i žaljenje zbog svojih postupaka. Dužnost mu je, napisao je, pred Bogom, crkvom i vjernicima reći: “Hvala vam i oprostite!” Zahvalio im je na dobroj suradnji. “Stvarno ste se pokazali kao dobri župljani i suradnici. Zbog toga mi oprostite što sam iznevjerio vaše povjerenje i izazvao sablazan kod nekih. Jako mi je žao zbog toga. Ali iz ljubavi prema Bogu i crkvi dužnost mi je župu prepustiti boljem pastiru kojeg će biskup odrediti”, naveo je u pismu i poručio da će “Bog na kraju sve svesti na dobro”. Selom se proširila informacija da par navodno čeka dijete. Ciglar je u Nedelišće došao 2014. godine kao kapelan, a 2018. godine imenovan je župnikom.

Rodom je iz sela Gornje Ladanje u općini Vinici u Varaždinskoj županiji. Maturirao je u Nadbiskupskoj klasičnoj gimnaziji Zagrebu, a diplomirao na Katoličkom bogoslovnom fakultetu. Kako neslužbeno doznajemo, žena s kojom je stupio u vezu radila je u župnom dvoru. Prije dvije godine mediji su pisali o župniku u podravskom Virju koji je na opće iznenađenje župljana zbog ljubavi napustio župu. I ta župa pripada Varaždinskoj biskupiji. Prošle godine službu je zbog ljubavi napustio i župnik u Zaprešiću koji se počeo baviti – prodajom automobila.

krađa
Uhvaćen na djelu
Postavio kameru kako bi otkrio tko mu krade stvari iz ulaza, ali ovog lopova nije očekivao
PET FAZA SNA
Jeste li se ikad zapitali zašto spavate više od osam sati, a nenaspavani ste?