Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 163
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Völkermarkt i policija

Odluka Austrijanaca: Komemoracija u Bleiburgu može se održati

Bleiburg
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
29.04.2019.
u 16:20

Odluku okruga Völkermarkt i austrijske policije potvrdio nam je Rainer Dionisio iz koruške policije.

Komemoracija u Bleiburgu može se održati, odlučili su okrug Völkermarkt i austrijska policija. Kazao je to ekskluzivno za Večernji list Rainer Dionisio iz koruške policije.

Odluku su donijeli nakon pravnog savjetovanja i evaluacije događaja zakazanu za 18. svibnja koje im je 25. ožujka prijavio Bleiburški počasni vod.

 

Okrug Völkermarkt, u čijem je sklopu i koruška policija, nadležno su tijelo za odluku o skupu na Bleiburgu. Prijašnjih godina taka odluka nije bila potrebna jer je skup bio pod patronatom katoličke crkve u Austriji, što više nije slučaj.

Bleiburg
1/14

- Evaluacija je bila potrebna jer planirana komemoracija Bleiburškog voda na Loibacher Feldu ove godine više ne spada u vjerska događanje te se na nju sada primjenjuje Zakon o javnom okupljanju - kažu u zaključku procjene sigurnosti skupa okrug Völkermarkt i koruška policija.

U analizi i procjeni posebno su se držali Europske konvenciju o ljudskim pravima i temeljnim slobodama i njezina članka 11 o slobodi okupljanja, čiji drugi paragraf kaže kako se "ne mogu postavljati nikakva ograničenja ostvarivanju prava okupljanja, osim onih koja su propisana zakonom i koja su u demokratskom društvu nužna radi interesa državne sigurnosti ili javnog reda i mira, radi sprječavanja nereda ili zločina, radi zaštite zdravlja ili morala ili radi zaštite prava i sloboda drugih. Ovaj članak ne zabranjuje da se nameću zakonska ograničenja u ostvarivanju tih prava pripadnicima oružanih snaga, policije ili državne uprave".

- U svjetlu evaluacije Konvencije i drugih zakona, okupljanje se ne zabranjuje - dodaju u zaključku te ističu kako će, kao i prijašnjih godine, poduzeti sve mjere da osiguraju sigurnost lokalnih građana i sudionika manifestacije. Naime, već su prijavljena četiri prosvjeda protiv održavanja komemoracije na Bleiburgu.

Ključne riječi

Komentara 146

Avatar Apsalar
Apsalar
16:50 29.04.2019.

Šta će sad Ivo Josipović, Ante Tomić, Hrvoje Klasić, Dejan Jović, Rada Borić, Vesna Pusić, Krešo Beljak, Sanja Sarnavka, Nenad Stazić, Vojko Obersnel, Stipe Mesić, Josip Manolić, Damir Markovina itd.... Propade jugoslavija opet...

OK
okolo
17:19 29.04.2019.

bleibiurg, tezno, maribor, huda jama, tenkovski rovovi, podsljemenska zona...žive kosti izviru gdje god se zakopa, za pravdom vapiju. imalo ljudskosti imaju li bar unuci zločinaca..srame li se imalo

Avatar zlatko.djalog
zlatko.djalog
16:29 29.04.2019.

Komunjare pojedite se!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije