Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 14
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DAN DRŽAVNOSTI

Odlikovan i vojnik koji je spašavao žrtve poplave u Slavoniji

Ivo Josipović et al.
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
1/11
Autor
Ivanka Toma
25.06.2014.
u 21:52

Odlikovanja idu kulturnjacima, znanstvenicima i poduzetnicima

U povodu Dana državnosti predsjednik Republike Ivo Josipović dodijelio je ukupno jedanaest odlikovanja pojedincima i organizacijama za osobite zasluge postignute njihovim radom i zalaganjem, i to na najrazličitijim područjima.

Istraživanje starenja

Tako je Ivan Gagić, razvodnik u HV-u, odlikovan zbog sudjelovanja u aktivnostima obrane od poplave i spašavanja života te imovine stanovnika Rajeva Sela i Gunje. Odlikovanjem za osobit doprinos u kulturi i promociji Hrvatske okitili su se i 2CELLOS – Luka Šulić i Stjepan Hauser. Zbog osobitih zasluga u gospodarstvu i poticanju društvenog razvitka odlikovan je Ante Mandić, predsjednik uprave tvrtke IN2. Ova tvrtka više od 20 godina uspješno posluje u području razvoja softvera i IT usluga te zapošljava više od 450 ljudi.

Osobit doprinos znanosti povod je za odlikovanje dr. Ive Tolić koja se bavi istraživanjem jednog od najsloženijih bioloških procesa – starenjem. Inovatorstvo je također nagrađeno, a odlikovanje za njega dodijeljeno je Mati Rimcu, vlasniku tvrtke Rimac Automobili.

Vrhunski sportaš s invaliditetom Ivan Mikulić primio je odlikovanje za osobit doprinos hrvatskom sportu. Mikulić je student prve godine Stručnog studija za izobrazbu sportskih trenera Kineziološkog fakulteta Sveučilišta u Splitu, član hrvatske paraolimpijske reprezentacije i osvajač prve te-kvon-do medalje za Hrvatsku. Doprinos razvoju poduzetništva u poljoprivredi također je odlikovan. Priznanje je dobila 26-godišnja Martina Petrović, predsjednica skupštine Poljoprivredno-uslužne zadruge “LETA” iz Vukojevaca. Ona i njezina obitelj bave se uzgojem svinje crne slavonske pasmine.

Priznanje obrtnicima

Dugogodišnja profesorica povijesti umjetnosti na zagrebačkom Filozofskom fakultetu Vera Horvat Pintarić odlikovana je za svoj rad koji karakteriziraju pionirski iskoraci na području umjetnosti kao što je svojedobno bilo uvođenje stripa, plakata, televizije, video- i masovne komunikacije u akademsku zajednicu. Za doprinos gospodarskom razvitku priznanje je dobio prvi privatni DNK laboratorij Genos d.o.o. Obrt “Josip Pleško” iz Zaboka koji se bavi obradom metala odlikovan je za doprinos gospodarstvu. U najžešćoj krizi on posluje pozitivno.

Udruga MoST iz Splita dobila je priznanje za doprinos u rješavanju problema beskućnika, siromaštva i isključenosti.

Komentara 5

LU
ludvig989
09:24 26.06.2014.

Samopromocija pravednika a koncert u čast potpisanog ugovora između ZAMP-a i HRT-a!!! Pravedniče ma bravooo!!!

CB
Conan Barbarin
10:39 26.06.2014.

ivo pokušava spasiti što se spasiti dade, ali nema mu spasa, kolinda će ga uvjerljivo pobjediti na izborima u prosincu

OB
Objektivno...
23:34 25.06.2014.

Ajd da vidimo ko će prije organizirati da zovemo 060 9010 ili 060 9011 pa da prikupljamo pomoć za ovog vojnika. A onda kada skupimo par miliona kuna, e onda ga malo zahebemo pa smislimo kako da mu ne damo. Kupimo mu malo petardi, municije, kuhinju, miran san, Školarac.... mislim ...gadi mi se sve to oko tih popisa i čuvanja love

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije