Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 183
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OSOBA TJEDNA

Odgovoran jer je dopustio da zemlja bude carstvo korupcije

Ivo sanader
Tonči Zonjić
18.12.2009.
u 12:12

O stvarnoj krivnji Ive Sanadera moći će se govoriti samo ako ijedna od istraga koje se vode uistinu izbaci na površinu neki relevantan dokaz koji će Sanadera staviti u središte postupka.

Kad bi se ovih dana u kakvoj ad hoc uličnoj anketi upitalo prolaznike misle li da je Ivo Sanader izgledan kandidat za razgovor s istražiteljima USKOK-a, i to u svojstvu osumnjičenika, vrlo je vjerojatno da bi većina upitanih odgovorila potvrdno.

Dojam je da korupcijske afere koje su proteklih mjeseci isplivale na površinu i zahvatile mnoge HDZ-ove menadžerske kadrove, pa se očešale i o nekad Sanaderove, a sad ministre koje je od njega naslijedila Jadranka Kosor, neizbježno vode prema čovjeku koji je šest godina stajao na čelu izvršne vlasti, a punih devet godina čvrstom rukom i neupitnim autoritetom vodio vladajuću stranku.

Prosječan Hrvat, bombardiran sa svih strana novim spoznajama koje dopiru do medija, uopće ne sumnja u to da je Sanader morao biti upućen u mnoga sumnjiva događanja i da ih je dopuštao, čak i ako sam od njih nije imao koristi.

Uvjerenje prosječnog puka potkrepljuje i Sanaderov životni stil koji čine skupa odijela, košulje šivane po mjeri, kolekcija ručnih satova koja vrijedi više nego što prodavačica u trgovačkom centru zaradi u 30 godina rada, vila u elitnom dijelu grada stečena na kontroverzan način, ljetovanje na jahti, ručkovi i večere u najskupljim zagrebačkim restoranima...

Iz vizure prosječnog čovjeka sve su to razlozi za nepovjerenje i argumenti da nešto smrdi. Teško na njihov stav može utjecati to da je Sanader prije povratka u Hrvatsku ranih devedesetih bio poduzetnik u Austriji jer su mediji tvrdili da je taj poduzetnički pothvat bio daleko od uspješnoga.

Mnogi sudionici političkih igara u Hrvatskoj danas kao krunski argument za Sanaderovu odgovornost u ukorjenjivanju korupcije kao modela poslovanja iznose to kako je posve jasno da se ništa ozbiljno u zemlji nije moglo dogoditi bez njegova znanja i blagoslova.

No to što nešto svima može biti jasno ne znači, dakako, da je itko kriv, pa bio to i Ivo Sanader kojemu danas okreću leđa mnogi koji su mu se dok je bio politički moćan klanjali.

O stvarnoj krivnji Ive Sanadera moći će se govoriti samo ako ijedna od istraga koje se vode uistinu izbaci na površinu neki relevantan dokaz koji će Sanadera staviti u središte postupka.

Sanaderovo upravljanje Hrvatskom bilo je puno istinskih državničkih poteza. No to što je Hrvatska tijekom njegovih mandata postala carstvo korupcije grijeh je koji može zasjeniti – i već to čini – sve dobro što je učinio. Sanaderova trenutačna sudbina podsjeća na sudbinu Franje Tuđmana.

Svima je jasno da je Tuđman bio veliki državnik i da bi bez njega na čelu Hrvatska teško izborila i samostalnost i slobodu. Međutim, Tuđmanu se u prvi plan stavlja isključivo kriminalna pretvorba i privatizacija, provedena u ratu, što je mnogim predatorima omogućilo da profitiraju dok su drugi ginuli.

Ključne riječi

Komentara 13

JA
jankoprekobrda
12:38 18.12.2009.

Hrvatska je u proslom stoljecu dozivjela dva velika zla: 1. ustaski pokret 2. pokret HDZ Oba pokreta su nenadoknadive stete i renome Hrvatske u svijetu.

RA
radant
12:44 18.12.2009.

kliknem pokudi a udbarija mu još nabaci poene, i to vam govori o tzv. ljudima u medijima i krizi morala, ali mlatimudane otiđi na necenzurirano.com i pročitaj o razlogu odlaska sanadera pa usporedi , ja naprimjer nemogu objasniti sam sebi zašto su ljudi toliko povjerljivi prema mesiću i milanoviću a ne o sanaderu što se mane tiče oni su u najmanju ruku jednaki samom činjenicom što su političari , a kako da vjerujem mesiću koji je 10 godina potrošio na osvetu prema tuđmanu i hdz-u u kojem je bio dok ga nisu uhvatili u pretvorbi cementare i kako objasniti to da se u zadnjih mjesec dana nije pojavio niti jedan pozitivan komentar o mesiću , kažem ti otiđi na necenzurirano i pročitaj pa sam daj ocjenu a ne tako paušalno samo sljepo vjerovati mesiću koji je dokazano radio za udbu , ja neznam dali je kriv sanader a ako je odgovarat će ali mi nepada na pamet da vjerujem mesiću,milanoviću, čačiću i ostaloj bandi

DU
Deleted user
12:37 18.12.2009.

Sanader je dušu dao za novinarske uratke jer se njegovim demoniziranjem mogu opravdati plaće novinara i posljednjih mjeseci svi mediji naprosto vrve člancima gdje se naširoko razglaba svaki pokret obrva Sanadera. Istina je dakako drugdje - niti je Sanader izmislio korupciju u Hrvata /znana izreka Korupcija nas odrzala njojzi hvala/ niti je ona grozomora i neki eksluzivitet HDZa. Sjetite se bandicizma ili pak kadrova iz stranke HNS gdje se preko nanbundo instituta hapaju novci pod egidom pomaganja hendikepiranoj djeci. Tko bi se eventualno dohvatio ozbiljne borbe protiv korupcije i lopovluka u Hrvatskoj bi postao despot i kadar za odstrijelit jer je to dio narodne predaje. Sanader nije osoba odgovorna za korupciju iako je evidentno napravio neki deal s nekim krugovima unutar stranke da se drpa i on bi im to progledavao kroz prste e da bi se smanjila trogloditska slika stranke u javnosti poput vezivanja lancima i sl.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije