Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Jokić: Trebamo tražiti odštetu od Crne Gore

Gotovo u cijelosti prepisan je kurikulum za tjelesni i zdravstvenu kulturu, a velike su podudarnosti i u drugim predmetima
23. kolovoza 2017. u 07:00 84 komentara 3265 prikaza
Boris Jokić
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

Zavod za školstvo Crne Gore objavio je na svojoj internetskoj stranici nove predmetne kurikulume na temelju kojih planiraju modernizirati svoje osnovnoškolsko obrazovanje.

Blaženka Divjak Reforma na čekanju Sukob Vican – Divjak može raspetljati jedino premijer

Hrvatska pamet

I ne bi tu bilo ništa neobično da Ljiljana Hanžek, učiteljica koja je u Hrvatskoj mjesecima radila na hrvatskoj kurikularnoj reformi, nije shvatila da su susjedi dokument koji se odnosi na predmet tjelesni i zdravstvena kultura, prepisali. I to gotovo od riječi do riječi. No ni tu nije kraj. Boris Jokić, bivši šef Ekspertne radne skupine i čovjek koji je i osmislio kurikularnu reformu, kaže da su uočili velike podudarnosti i kod predmeta poput hrvatskog jezika, povijesti, geografije...

– Nečasno je što je crnogorska politika bez pitanja i konzultacija preuzela metodologiju i dokumente Cjelovite kurikularne reforme na kojoj je autorski radilo više od 500 hrvatskih učitelja i znanstvenika, a koju su platili naši porezni obveznici. Ako je Hrvatska suverena država, takav postupak zahtijeva političku reakciju – poručio je Jokić koji drži i da bi Hrvatska trebala tražiti i financijsku kompenzaciju od susjeda.

Blaženka Divjak Trese li se većina? Izvor iz HNS-a: Ako padne ministrica Divjak, pada Vlada

Ministrica Blaženka Divjak, doznajemo, još jučer je dala nalog da se ispita novonastala situacija.

– Ministarstvo će razmotriti sa svojom pravnom službom sve moguće opcije i korake. Kurikularni dokumenti na kojima je radilo više od 500 stručnjaka primjer su dobre prakse metodološki i sadržajno i koristit će se kao podloga za nastavak reforme obrazovanja – kažu u Ministarstvu.

U Ministarstvu prosvjete Crne Gore jučer su pak poručili da i oni ispituju situaciju i da su od Zavoda za školstvo zatražili odgovore što se točno dogodilo te će se o svemu oglasiti priopćenjem.

U svakom slučaju, ovo je vrlo neočekivan nastavak priče oko kurikularne reforme. Dok kod nas ona stoji zbog prepucavanja na relaciji Ministarstvo – Posebno stručno povjerenstvo za provedbu Strategije obrazovanja, u susjedstvu se intenzivno radi na modernizaciji školstva i to, čini se, na račun hrvatske pameti.

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak Reakcija HNS odgovorio Grbinu: Čvrsto stojimo iza svoje ministrice

– Sramotno je što se svih ovih godina događa s kurikularnom reformom u Hrvatskoj i načinom na koji se politika odnosi prema onima koji su svoju stručnost, znanje i vrijeme posvetili tome da kao država imamo bolji odgoj i obrazovanje te da kao društvo u budućnosti imamo pozitivne perspektive – kaže Jokić.

Ovo je kompliment

I učiteljica tjelesnog u OŠ Voltino u Zagrebu, koja je i otkrila skandal, Ljiljana Hanžek kaže kako bi voljela da ovo što se dogodilo bude poticaj da se u Hrvatskoj kurikularna reforma doista provede.

– Nadam se da će se ispitati što se dogodilo. Možda sve ovo ubrza provedbu reforme. Ja sam optimist. U svakom slučaju ovo je dokaz da smo dobro radili i da i drugi to žele. Pitanje je zašto ne želimo mi – kaže Hanžek.

Andrej Plenković 'bio sam upoznat' Plenković: Obrazovna reforma ide dalje, analiza radne skupine kurikularne reforme je 'ljetna tema koja će se brzo prebroditi' Dijana Vican Reforma obrazovanja Tko je Dijana Vican? Ključna figura na nacionalnoj obrazovnoj sceni od 2005. Davor Bernardić Davor Bernardić: 'Ova Vlada neće provesti kurikularnu reformu. HNS je znao s kim tikve sadi'

Očita podudarnost

Dijelovi predmetnog kurikuluma hrvatskog jezika

U hrvatskom kurikulumu iz hrvatskog jezika stoji da je hrvatski jezik dio jezično-komunikacijskog područja, a ovladavanje prvim jezikom omogućuje bolje razumijevanje, učenje i primjenu postojećih znanja i vještina u drugim i stranim jezicima.

Učenjem jezika, nadalje, i ovladavanjem jezičnim zakonitostima i jezičnim kompetencijama, naročito čitalačkom, ostvaruje se poveznica s matematičkim područjima u svim ciklusima i domenama područja.

Dijelovi predmetnog kurikuluma crnogorsko-srpskog          

Velika sličnost jasna je na prvu kada se usporedi naš kurikulum iz hrvatskog jezika s crnogorskim kurikulumom za predmet crnogorski – srpski, bosanski, hrvatski jezik i književnost u kojem pak stoji kako ovladavanje materinjim jezikom omogućava bolje razumijevanje, učenje i primjenu znanja i vještina u stranim jezicima. Stoji i kako se ovladavanjem jezičnim zakonitostima i jezičnim kompetencijama, posebno čitalačkom, ostvaruje veza s prirodno-matematičkim nastavnim predmetima u svim ciklusima.

Karneval
PROMO
Karneval nam se bliži, a odabir idealne maske je najvažniji događaj za sve klince
Skipper4you.com
MIRNO MORE
Znate li da se kod nas školuju skiperi koje cijene svugdje u svijetu
  • hegedus:

    Vjerojatno se crnogorcima jako svidjelo sto u predmetu povijesti nigdje ne pise 'agresor', 'agresija', 'zlocini', Hrvatska', 'ubijanje civila', 'silovanja', 'masovne grobnice', nego pise 'ovi prostori', 'regija', 'ratni sukobi', 'zrtve s obje strane', 'civilne zrtve'...ma kao da su ga sami crnogorci pissali.

  • NV:

    To kaže Jokić,autohtoni crnogorac po prezimenu .

  • Deleted user:

    Kaj veliš Jokiću, trebali bi tražiti odštetu. Baš me ineresira kaj vele na to ostali ljevičari? Naime, crnogorci su nam uzeli nešto slova, za koje je Jokić ionako dobio plaću, dakle nije izgubio ništa - Da su crnogorci pisali svoje ... prikaži još! od nule Jokić bi dobio isto koliko je dobio i sada. U ratu su nam srbi zapalili pola države, zaustavili napredak industrije, omogućili da se sudstvo bavi ratom umjesto prijevarama u privatizaciji i npr. Josipović i ostali ljevičari kaže da ne trebamo tražiti odštetu... Kako sad za par prepisanih slova treba tražiti odštetu a za ubojstva, silovanje, palež, protjerivanje, genocid, rušenje kulturnih i sakralnih objekata ne treba tražiti??????