Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 9
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kopirali reformu

Jokić: Trebamo tražiti odštetu od Crne Gore

Boris Jokić
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
23.08.2017.
u 07:00

Gotovo u cijelosti prepisan je kurikulum za tjelesni i zdravstvenu kulturu, a velike su podudarnosti i u drugim predmetima

Zavod za školstvo Crne Gore objavio je na svojoj internetskoj stranici nove predmetne kurikulume na temelju kojih planiraju modernizirati svoje osnovnoškolsko obrazovanje.

Hrvatska pamet

I ne bi tu bilo ništa neobično da Ljiljana Hanžek, učiteljica koja je u Hrvatskoj mjesecima radila na hrvatskoj kurikularnoj reformi, nije shvatila da su susjedi dokument koji se odnosi na predmet tjelesni i zdravstvena kultura, prepisali. I to gotovo od riječi do riječi. No ni tu nije kraj. Boris Jokić, bivši šef Ekspertne radne skupine i čovjek koji je i osmislio kurikularnu reformu, kaže da su uočili velike podudarnosti i kod predmeta poput hrvatskog jezika, povijesti, geografije...

– Nečasno je što je crnogorska politika bez pitanja i konzultacija preuzela metodologiju i dokumente Cjelovite kurikularne reforme na kojoj je autorski radilo više od 500 hrvatskih učitelja i znanstvenika, a koju su platili naši porezni obveznici. Ako je Hrvatska suverena država, takav postupak zahtijeva političku reakciju – poručio je Jokić koji drži i da bi Hrvatska trebala tražiti i financijsku kompenzaciju od susjeda.

Ministrica Blaženka Divjak, doznajemo, još jučer je dala nalog da se ispita novonastala situacija.

– Ministarstvo će razmotriti sa svojom pravnom službom sve moguće opcije i korake. Kurikularni dokumenti na kojima je radilo više od 500 stručnjaka primjer su dobre prakse metodološki i sadržajno i koristit će se kao podloga za nastavak reforme obrazovanja – kažu u Ministarstvu.

U Ministarstvu prosvjete Crne Gore jučer su pak poručili da i oni ispituju situaciju i da su od Zavoda za školstvo zatražili odgovore što se točno dogodilo te će se o svemu oglasiti priopćenjem.

U svakom slučaju, ovo je vrlo neočekivan nastavak priče oko kurikularne reforme. Dok kod nas ona stoji zbog prepucavanja na relaciji Ministarstvo – Posebno stručno povjerenstvo za provedbu Strategije obrazovanja, u susjedstvu se intenzivno radi na modernizaciji školstva i to, čini se, na račun hrvatske pameti.

– Sramotno je što se svih ovih godina događa s kurikularnom reformom u Hrvatskoj i načinom na koji se politika odnosi prema onima koji su svoju stručnost, znanje i vrijeme posvetili tome da kao država imamo bolji odgoj i obrazovanje te da kao društvo u budućnosti imamo pozitivne perspektive – kaže Jokić.

Ovo je kompliment

I učiteljica tjelesnog u OŠ Voltino u Zagrebu, koja je i otkrila skandal, Ljiljana Hanžek kaže kako bi voljela da ovo što se dogodilo bude poticaj da se u Hrvatskoj kurikularna reforma doista provede.

– Nadam se da će se ispitati što se dogodilo. Možda sve ovo ubrza provedbu reforme. Ja sam optimist. U svakom slučaju ovo je dokaz da smo dobro radili i da i drugi to žele. Pitanje je zašto ne želimo mi – kaže Hanžek.

Komentara 84

DU
Deleted user
09:06 23.08.2017.

Vjerojatno se crnogorcima jako svidjelo sto u predmetu povijesti nigdje ne pise 'agresor', 'agresija', 'zlocini', Hrvatska', 'ubijanje civila', 'silovanja', 'masovne grobnice', nego pise 'ovi prostori', 'regija', 'ratni sukobi', 'zrtve s obje strane', 'civilne zrtve'...ma kao da su ga sami crnogorci pissali.

NV
NV
09:24 23.08.2017.

To kaže Jokić,autohtoni crnogorac po prezimenu .

DU
Deleted user
09:02 23.08.2017.

Kaj veliš Jokiću, trebali bi tražiti odštetu. Baš me ineresira kaj vele na to ostali ljevičari? Naime, crnogorci su nam uzeli nešto slova, za koje je Jokić ionako dobio plaću, dakle nije izgubio ništa - Da su crnogorci pisali svoje od nule Jokić bi dobio isto koliko je dobio i sada. U ratu su nam srbi zapalili pola države, zaustavili napredak industrije, omogućili da se sudstvo bavi ratom umjesto prijevarama u privatizaciji i npr. Josipović i ostali ljevičari kaže da ne trebamo tražiti odštetu... Kako sad za par prepisanih slova treba tražiti odštetu a za ubojstva, silovanje, palež, protjerivanje, genocid, rušenje kulturnih i sakralnih objekata ne treba tražiti??????

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije