Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 199
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMJENA ZAKONA

Odbor za veterane predlaže da Dan antifašističke borbe više ne bude blagdan

josip đakić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
06.11.2019.
u 15:09

Praznik je i ovako i onako, zvao se spomendan ili bio neradni dan, kaže Josip Đakić

Saborski odbor za ratne veterane uputit će amandmane na prijedlog izmjena državnih blagdana kojim traže da 8. listopada ostane praznik, kao Dan neovisnosti, a da umjesto njega 22. lipnja, Dan antifašističke borbe postane spomendan i bude radni dan.

Osim toga, predlažu da 18. studenoga bude Dan sjećanja na žrtve velikosrpske agresije u Domovinskom ratu, umjesto kako je predloženo Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata. Prijedlog, o kojem se Vlada tek treba očitovati, stigao je od vanjskih članova odbora Đure Škvorca i Vedrana Černyja, da bi ga na koncu podržala većina članova odbora. Predsjednik Odbora, HDZ-ov Josip Đakić ne misli da bi ukidanje Dana antifašističke borbe kao državnog praznika moglo izazvati polemike.

– Praznik je i ovako i onako, zvao se spomendan ili bio neradni dan. Mislim, neradni dan je onda kada se ljudi okupljaju na manifestacijama, kada to obilježavaju, kada se izvjesi hrvatski državni stijeg na institucije, na prihvatne kuće, kada se obilježava diljem Hrvatske, svi građani zajedno. Pa uostalom, sada kada vraćamo i 30. svibnja, onda imamo i priznanje gospodina Škrabala koji je bio predlagač izmjena i dopuna tog Zakona da je pogriješio u tome, pa mislim da ovaj puta i mi ne griješimo nego predlažemo konkretno ono što bi bilo zadovoljavajuće za najveći dio hrvatskog naroda, kako bi to bilo ustaljeno, kako bi se to obilježavalo, kako bi se to slavilo i kako bi se nastavilo sjećanje na te ponosne datume u stvaranju, obrani i oslobođenju domovine Hrvatske – pojasnio je Đakić.

Treba li Dan antifašističke borbe ostati državni praznik?

Dodao je i kako bi 8. listopada trebao ostati praznik zbog svega što se taj dan dogodilo i zbog toga što je na taj dan pokušan atentat na državni vrh.

Podsjetimo, Vlada je predložila da Dan državnosti bude 30. svibnja, a ne 25. lipnja kao dosad, kao i uvođenje novog blagdana 18. studenoga – Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje.

S idejom da Dan antifašističke borbe više ne bude blagdan očekivano se ne slaže SDP-ov Arsen Bauk.

– Taj prijedlog je apsolutno neprihvatljiv, ali pomalo i kukavički i domobranski. Trebali su predložiti da se potpuno makne iz kalendara jer vjerojatno to o njemu misle, a ne da se svede na spomendan. Mislim da je riječ o tome da stranačka desnica malo provocira i uzvraća udarac Andreju Plenkoviću, ali to je njegov problem, a mogao bi postati i problem države – rekao je Bauk.

Komentara 182

Avatar Oluja 95'
Oluja 95'
16:10 06.11.2019.

"Europski parlament je 19.09.2019. godine usvojio rezoluciju ˝Važnost europskog sjećanja za budućnost Europe˝. Tom rezolucijom je, pored ostalog, stavljen znak jednakost između fašizma i komunizma." Do jugo Balkanaca ovo još nije stiglo. Oni su izgubljeni u vremenu i prostoru.

Avatar Jezik za zube
Jezik za zube
15:18 06.11.2019.

Dan antifasisticke borbe postao je 18 Studeni !

Avatar Kaladin
Kaladin
16:28 06.11.2019.

"Odbor je predložio i da se promijeni redoslijed navođenja režima u nazivu spomendana Europskog dana sjećanja na žrtve totalitarnih i autoritarnih režima – nacizma, fašizma i komunizma. Stav je Odbora da prvi na tom popisu treba biti komunizam. "- to niste prenijeli. Zašto?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije