Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Odbor za veterane predlaže da Dan antifašističke borbe više ne bude blagdan

Praznik je i ovako i onako, zvao se spomendan ili bio neradni dan, kaže Josip Đakić
06. studenoga 2019. u 15:09 182 komentara 4692 prikaza
josip đakić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Saborski odbor za ratne veterane uputit će amandmane na prijedlog izmjena državnih blagdana kojim traže da 8. listopada ostane praznik, kao Dan neovisnosti, a da umjesto njega 22. lipnja, Dan antifašističke borbe postane spomendan i bude radni dan.

Predsjednički kandidat Zoran Milanović posjetio Split i družio se s građanima O IZJAVAMA IZ SPLITA Veterani Domovinskog rata i antifašista: Milanović vrijeđa patriotske osjećaje antifašista

Osim toga, predlažu da 18. studenoga bude Dan sjećanja na žrtve velikosrpske agresije u Domovinskom ratu, umjesto kako je predloženo Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata. Prijedlog, o kojem se Vlada tek treba očitovati, stigao je od vanjskih članova odbora Đure Škvorca i Vedrana Černyja, da bi ga na koncu podržala većina članova odbora. Predsjednik Odbora, HDZ-ov Josip Đakić ne misli da bi ukidanje Dana antifašističke borbe kao državnog praznika moglo izazvati polemike.

– Praznik je i ovako i onako, zvao se spomendan ili bio neradni dan. Mislim, neradni dan je onda kada se ljudi okupljaju na manifestacijama, kada to obilježavaju, kada se izvjesi hrvatski državni stijeg na institucije, na prihvatne kuće, kada se obilježava diljem Hrvatske, svi građani zajedno. Pa uostalom, sada kada vraćamo i 30. svibnja, onda imamo i priznanje gospodina Škrabala koji je bio predlagač izmjena i dopuna tog Zakona da je pogriješio u tome, pa mislim da ovaj puta i mi ne griješimo nego predlažemo konkretno ono što bi bilo zadovoljavajuće za najveći dio hrvatskog naroda, kako bi to bilo ustaljeno, kako bi se to obilježavalo, kako bi se to slavilo i kako bi se nastavilo sjećanje na te ponosne datume u stvaranju, obrani i oslobođenju domovine Hrvatske – pojasnio je Đakić.

Treba li Dan antifašističke borbe ostati državni praznik?

 • Treba 27,40%
 • Ne treba 72,60%
Josip Đakić narušavanje ugleda branitelja Vinkovačka podružnica najavila izlazak iz Hvidre RH jer Đakić nije smijenjen

Dodao je i kako bi 8. listopada trebao ostati praznik zbog svega što se taj dan dogodilo i zbog toga što je na taj dan pokušan atentat na državni vrh.

Podsjetimo, Vlada je predložila da Dan državnosti bude 30. svibnja, a ne 25. lipnja kao dosad, kao i uvođenje novog blagdana 18. studenoga – Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje.

S idejom da Dan antifašističke borbe više ne bude blagdan očekivano se ne slaže SDP-ov Arsen Bauk.

– Taj prijedlog je apsolutno neprihvatljiv, ali pomalo i kukavički i domobranski. Trebali su predložiti da se potpuno makne iz kalendara jer vjerojatno to o njemu misle, a ne da se svede na spomendan. Mislim da je riječ o tome da stranačka desnica malo provocira i uzvraća udarac Andreju Plenkoviću, ali to je njegov problem, a mogao bi postati i problem države – rekao je Bauk.

Rene Marincel
USPJEŠNI PAR
Otkrivamo koga ljubi kći poznatog Hrvata, uživa u luksuznom imanju i putu na Mauricijus!
Kupovina
KVIZ
Otkrij svoj shopping personality
 • Avatar Oluja 95'
  Oluja 95':

  "Europski parlament je 19.09.2019. godine usvojio rezoluciju ˝Važnost europskog sjećanja za budućnost Europe˝. Tom rezolucijom je, pored ostalog, stavljen znak jednakost između fašizma i komunizma." Do jugo Balkanaca ovo još nije stiglo. Oni su izgubljeni u vremenu i prostoru.

 • Avatar Jezik za zube
  Jezik za zube:

  Dan antifasisticke borbe postao je 18 Studeni !

 • Avatar Kaladin
  Kaladin:

  "Odbor je predložio i da se promijeni redoslijed navođenja režima u nazivu spomendana Europskog dana sjećanja na žrtve totalitarnih i autoritarnih režima – nacizma, fašizma i komunizma. Stav je Odbora da prvi na tom popisu treba biti komunizam. "- to ... prikaži još! niste prenijeli. Zašto?