Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 84
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
S jednim glasom protiv

Odbor za Ustav utvrdio da Sabor ipak treba glasovati o izvješću HNB-a, a ne samo primiti ga na znanje

HNB
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
17.03.2016.
u 17:00

Zastupnici Mosta su prošli tjedan iz prosvjeda jer se nije glasovalo o izvješću i napustili sabornicu

Saborski Odbor za Ustav s jednim je glasom protiv, HNS-ove Vesne Pusić, zaključio kako Sabor ima pravo raspravljati i odlučivati o godišnjim izvješćima HNB-a te zatražio od matičnog Odbora za financije da razmotri i saborskom plenumu predloži donošenje zaključka o prihvaćanju ili neprihvaćanju izvješća o radu HNB-a u 2014. Ovo tumačenje od Odbora je zatražio predsjednik Sabora Željko Reiner, nakon što se u raspravi otvorilo pitanje treba li to izvješće samo primiti na znanje ili glasovati o njemu, raspravljajući kako će to utjecati neovisnost Hrvatske narodne banke.

Podsjetimo, zastupnici Mosta su prošli tjedan iz prosvjeda jer se nije glasovalo o izvješću i napustili sabornicu.

Most i HDZ-ov Goran Marić tijekom rasprave su inzistirali na glasovanju, dok je HDZ-ov Ivan Šuker, uvjeravao da izvješće treba samo primiti na znanje, kako je to prvi i jedini put napravljeno s izvješćem za 2013. Taj stav je ovaj put na Odboru imala i predsjednica HNS-a Vesna Pusić koja drži da bi potencijalno odbacivanje izvješća moglo imati posljedice po položaj guvernera Borisa Vujčića.

– Guverner je biran na šestogodišnji mandat te bi svaki pokušaj da ga se smijeni podlijegao sudovima EU. Glasovanje o izvješću trebalo bi značiti da Sabor na neki način preuzima nadležnost nad njegovim mandatom, što nije u skladu s međunarodnim ugovorima. Izvješće treba primiti na znanje i ne glasovati o njemu – drži Pusić. S njome se nije složio ostatak članova Odbora, pa je SDP-ov Josip Leko rekao da je pitanje o tome treba li najviše zakonodavno i jedino tijelo koje odlučuje o interesima građana glasovati o institucijama koje osniva i kojima zakonima daje okvir za rad nepotrebno otvarati.

– Glasovanje o izvješću šalje političku poruku i nema nikakve posljedice po mandat guvernera. Ustavom je zajamčena neovisnost i samostalnost i Državnom odvjetništvu i Vrhovnom sudu, pa Sabor svejedno glasuje o njegovim izvješćima. Oduzeti pravo predstavnicima građana da se izjasne o tom izvješću značilo bi da se odričemo prava da odlučujemo o interesu tih građana – pojasnio je Leko. S njime se složio i HDZ-ov Davorin Mlakar koji je također uvjeren da Sabor može i treba odlučivati o izvješću. I on drži da odbijanje izvješća ne bi trebalo imati posljedice po guvernera i Savjet središnje banke.

– Ako Sabor već raspravlja o nečemu, pomalo je besmisleno ne zauzeti nikakav stav o tome. Čemu raspravljati, ako samo obavijest dolazi pred nas, onda nemojmo ni raspravljati – dodao je i njegov stranački kolega Dražen Bošnjaković.

Stav kolega zastupnika podržava i SDP-ov Peđa Grbin koji ne prihvaća tumačenja da je glasovanje o izvješću pritisak na središnju banku.

– Ako će netko reći da je glasovanje pritisak, što je onda ono što je izrečeno u raspravi, je li pritisak to što je Vlada dala mišljenje o izvješću? – dodao je Grbin.

Predsjednik Odbora Robert Podolnjak iz Mosta podsjetio je na rasprave iz 2010. kada je mijenjan Ustav zbog prilagodbe europskim pravilima te je odlučeno da se iz nacrta izmjena izbaci predložena teza da se o izvješću ne glasuje.

Odbor je dao tumačenje i na zahtjev predsjednika Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost Ranka Ostojića oko utvrđivanja dnevnog reda. Naime, prije mjesec dana Ostojić je sazvao sjednicu, gdje je u dnevni red uvrstio i raspravu o smjenama u sigurnosnom sustavu, no na koncu su se članovi Domoljubne koalicije, zastupnica Mosta Ines Strenja Linić te zastupnica albanske manjine Ermina Lekaj Prljaskaj na sjednici pobunili protiv te točke i ona je skinuta s dnevnog reda. Ostojić je tada tumačio da su, sukladno Poslovniku Sabora, trebali poslati pisani prigovor na dnevni red, jer im je poslan tjedan dana prije sjednice, a danas je isti zaključak donio i ovaj Odbor. U Poslovniku Sabora piše da se na radna tijela, ako nemaju svoj Poslovnik, primjenjuje Poslovnik koji vrijedi i za plenarnu sjednicu, a u njemu stoji da prigovor na dnevni red treba poslati dan prije sjednice ako su o dnevnom redu prethodno izviješteni, a ako se dnevni red nadopunjuje na samoj sjednici,  na samoj sjednici dnevni red može se i rušiti.

– Nije mi prihvatljivo da se rad na odborima tretira isto kao rad na plenumu, mora postojati mogućnost blažeg tumačenja poslovnika jer, primjerice, na odborima možemo i nekoliko puta replicirati kako bismo iznjedrili kvalitetne zaključke, dok na plenumu možemo samo jednom – prigovorio je HDZ-ov Davorin Mlakar. Kada je zaključak da je trebalo postupiti sukladno Poslovniku stavljena na glasovanje, zajedno s prijedlogom da Odbor za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost zbog svoje specifične prirode napravi svoj Poslovnik, SDP-vci i HNS-ova Vesna Pusić (koji su u tom trenutku činili većinu na odboru) glasovali su za, a Mlakar je prigovorio da ne može glasovati o zaključku koji nije dobio napismeno. Zbog toga su on i preostala dva HDZ-ovca, Dražen Bošnjaković i Željko Tušak, napustili sjednicu i pratički srušili kvorum, a ostala je jedino Ermina Lekaj Prljaskaj koja nije glasovala. Međutim, predsjednik odbora Robert Podolnjak i Peđa Grbin utvrdili su da je zaključak ipak prošao jer su HDZ-ovci bili u dvorani dok se glasovalo, pa se, budući da se nisu izjasnili, računa da su bili suzdržani, a onda je i Lekaj Prljaskaj dodala da je i ona suzdržana. 

>> Most želi kontrolu troškova HNB-a 

>> VIDEO Most demonstrativno napustio sabornicu jer se nije glasalo o izvješću o HNB-u

Komentara 8

PI
Pitaobih
18:00 17.03.2016.

Stručnjak za Ustavno pravo bez osnovne pravne naobrazbe, završio politilogiju i sad on neki stručnjak za Ustav, e moj narode.

LO
lokun
18:04 17.03.2016.

Iako su napustili sjednicu stručnjak kaze bili su ima kvoruma idi ti natrag Čehoku u Varaždin prodaji gradsku zemlju svojoj suprugi po kunu pa preprodaj po sto kuna tu si veci stručnjak. Ajde Pidolnjak orimi se struke

TO
torcidaš
17:55 17.03.2016.

Podolnjakk je oporba od prvog dana,

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije