Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 195
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
srušili kvorum

VIDEO Most demonstrativno napustio sabornicu jer se nije glasalo o izvješću o HNB-u

sabor
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
11.03.2016.
u 13:40

– Kvoruma nema pa ne možemo nastaviti – rekao je Reiner te najavio nastavak sjednice za 15. ožujka kada bi se trebalo raspravljati o prijedlogu proračuna za ovu godinu.

Zastupnici Mosta, a za njima i saborska oporba, napustili su tijekom glasanja sabornicu jer se nije glasalo o izvješću o radu Hrvatske narodne banke u 2014. godini te polugodišnjem izvješću o radu HNB-a u 2015.

Naime, prošli tjedan se trebalo glasati o izvješću iz 2014. godine, ali nije, već je predsjednik Sabora Željko Reiner najavio da će se to napraviti ovaj tjedan nakon što se raspravi izvješće iz 2015. godine. Već tjedan dana, podsjetimo, traje dilema treba li o izvješćima glasati ili se trebaju samo primiti na znanje. Iako se ranijih godina uvijek glasalo o njima, 2013. godine potpredsjednica Odbora Martina Dalić donijela je zaključak da se izvješće prima na znanje. Kasnije je objašnjeno da je tako postupila temeljem rasprave u Bruxellesu kad se iz zakona izbacila odredba da Hrvatski sabor usvaja Godišnje izvješće HNB-a te da bi glasanje o izvješću značilo kršenje europske pravne stečevine. U raspravi o izvješću Most se obrušio na HNB, ali i HDZ-ov Goran Marić.

Danas tijekom glasanja stanku je zatražio Mostov Ivan Kovačić, a kada mu je Reiner rekao da ne može tražiti stanku usred glasanja, Kovačić je pitao zašto na planu za glasanje nisu i izvješća o radu HNB-a.

– O izvješću se ne glasa zato što je tijekom saborske rasprave o njemu bilo kontroverznih razmišljanja – treba li glasovati ili ga tek primiti na znanje. To pitanje uputit ćemo nadležnom Odboru za Ustav da nam daju meritorno mišljenje – kazao je Reiner. Kovačić je potom pitao tko je zatražio mišljenje, a Reiner mu je odgovorio: "Ja, odnosno ja ću zatražiti mišljenje."

Nakon toga su Mostovci demonstrativno napustili sabornicu, a u tome im se pridružila i saborska oporba.

– Kvoruma nema pa ne možemo nastaviti – rekao je Reiner te najavio nastavak sjednice za 15. ožujka kada bi se trebalo raspravljati o prijedlogu proračuna za ovu godinu. 

 

MOST SRUŠIO KVORUM U SABORUZastupnik Mosta Ivan Kovačić zatražio je stanku u Saboru jer se na glasovanju nije našlo...

Posted by Hrvatska uživo on 11. ožujka 2016

Nakon izlaska iz sabornice, HDZ-ov Ivan Šuker Mostovo napuštanje glasanja nazvao je neodgovornim, ali i neprepoznavanjem kako funkcioniraju "neke stvari".

– To najbolje govori o nečijoj "odgovornosti" jer odgovorni ljudi to ne rade, prijepore rješavaju na sastancima i gotovo. Tim više što ne mijenja ništa na stvari je li se glasovalo za ili protiv izvješća. Mislim da je to nepotrebno dolijevanje ulja na vatru prije donošenja proračuna koji će konačno omogućiti da Vlada može normalno raditi, da se počnu donositi reformski zakoni, a Hrvatska konačno krene u drugom smjeru – kazao je Šuker koji ovo vidi kao inzistiranje Mosta na nekim osobnim obračunima.

Klub HDZ-a niti će štiti niti braniti HNB, ni guvernera Borisa Vujčića, dodaje Šuker.

– Ako glasate protiv mišljenja svoje Vlade, vi praktički onda glasujete protiv svoje Vlade. Vlada je poslala pozitivno mišljenje i mi čekamo dogovor, prije svega Karamarka, Petrova i Oreškovića. Klub HDZ-a niti će koga štiti, niti podržavati. Što se nas tiče, ovo je izvješće neutralno, tiče se stvari koje su bile za vrijeme Kukuriku koalicije – pojašnjava Šuker te dodaje kako on nikada ne bi napustio sabornicu nego bi se pokušao dogovoriti.

Mostov Miro Bulj kaže da saborski zastupnici imaju pravo glasovati po svojoj savjesti, pa bilo to i izvješće HNB-a. Traže, dodaje, transparentnost svih. Ne slaže se sa Šukerovom tvrdnjom da je Most neodgovoran.

– Most je odgovoran, njegovi zastupnici su odgovorni, birali su nas građani i imamo obvezu glasovati i kazati svoj stav, pa bio to i HNB i njegova izvješća. Nitko ne smije biti država u državi, Sabor je najveće tijelo. Most inzistira na načelima kao i do sada da se o svemu glasuje javno i transparentno – kaže Bulj, a na pitanje hoće li nastaviti surađivati s HDZ-om, na odlasku je rekao: "Vidjet ćemo."

SDP-ov Peđa Grbin kaže da je predsjednik Sabora Reiner grubo povrijedio Poslovnik kada Mostu nije odobrio stanku.

– Ovdje vidimo da očito postoji problem u snalaženju oko rada Sabora i u činjenici da se ovlasti zloupotrebljavaju da bi se zaštitio položaj jedne stranke u vladajućoj koaliciji, a to je HDZ– tvrdi Grbin. Drži da su odnosi u vladajućoj koaliciji očito izuzetno loši, ali to ga, naglašava, ne veseli.

– Imamo vladajuću većinu koja nije u stanju donijeti ni jednu odluku. Sljedeći tjedan čeka nas proračun, a dan prije rasprave imamo ovakav razvoj situacije. Ovo je za Hrvatsku izuzetno loše i čini mi se da pokazuje da ne idemo u dobrom smjeru – zaključio je Peđa Grbin.

>> Nismo zadovoljni proračunom, tražimo smanjenje rashoda za 2 mlrd. kuna 

>> Zastupnici neće primati naknadu za odvojeni život dok Sabor ne zasjeda

Ključne riječi

Komentara 254

DU
Deleted user
13:26 11.03.2016.

Novi izbori!

KR
kruti4
13:29 11.03.2016.

mene zanima SAMO JEDNA stvar: da li su ovi iz MOSTA toliki politički diletanti ili sve ovo rade po zadatku???draga gospodo,vi sjedite u vladi,imate ministre,pomoćnike,zamjenike,itd.,itd,tražite i najbolja državna poduzeća,a u saboru ste praktički OPORBA toj istoj vladi!!!gospodine karamarko,dajte konačno pošaljite ove mandarinaše u ropotarnicu povijesti gdje će novim izborima SIGURNO završiti! neka čak i kozičavi neron pomoću APISA i ostalih metoda opet dodje na vlast,ali ovo je više neizdrživo!!!!

BR
Brandfackel2
13:20 11.03.2016.

Novi izbori da ovu Ćupriju konačno skinemo sa one svtari! Nikad nisam glasao za HDZ, ali Milanović i Ćiprija me prisiljavaju da to napravim na idućim izborima!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije