Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Revizija

Most želi kontrolu troškova HNB-a

HNB
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
1/2
13.03.2016.
u 11:01

Inzistiranjem na glasovanju o izvješću HNB-a, u Mostu pripremaju teren za slanje revizije u tu instituciju

Sve zapadne zemlje imaju mogućnost omogućiti da državna revizija uđe u njihovu narodnu banku, i mi smatramo da tako državna revizija mora nadzirati našu Hrvatsku narodnu banku, poručila je zastupnica Mosta Ines Strenja Linić objašnjavajući zašto Most inzistira na glasovanju o izvješćima o radu HNB-u. Glasovanjem protiv izvješća Most želi pripremiti teren za izmjenu Zakona o HNB-u kako bi omogućili da državna revizija provjerava financijske izvještaje Narodne banke. Naime, osim što su već ranije upozoravali na lošu monetarnu politiku HNB-a, u koju se, tvrde, izmjenama zakona ipak ne žele miješati, u Mostu su uvjereni da i HNB neracionalno troši na materijalne troškove, hranu ili primjerice ostale troškove zaposlenika.

Kršenje ugovora s EU?

Bitka oko toga znači li glasovanje o izvješću i utjecanje na neovisnost HNB-a, što je guverner Boris Vujčić više puta javno izjavio, mogla bi se prebaciti i na ovaj teren. Vujčić, ali i veći dio HDZ-a, posebice Ivan Šuker, tvrde da bi glasovanje o HNB-u moglo izazvati kršenje ugovora s EU koji HNB-u jamči neovisnost, a tu se pozivaju na članak 71. Zakona o HNB-u gdje stoji da je ta institucija neovisna u izvršavanju svojih zadataka te da institucije i ostala tijela države “ne smiju utjecati na neovisnost Hrvatske narodne banke, donošenje i provedbu odluka HNB-a i njezinih tijela te ne smiju odobravati, poništavati, odgađati, ukidati ili na bilo koji drugi način utjecati na bilo koju odluku HNB-a u područjima iz njezine nadležnosti”. S druge strane, u Mostu kažu da oni glasovanjem protiv izvješća žele izaziti svoje nezadovoljstvo načinom rada HNB-a, što, tvrde, ne znači i utjecanje na neovisnost narodne banke, a ni dovođenjem revizije, uvjeravaju, ne bi utjecali na njen rad kao ni na monetarnu politiku koju provodi.

– Dok svi štede u krizi, oni izdvajaju velike iznose na svoje osobne užitke koji nemaju veze s njihovim radnim zadacima – žale se u Mostu u kojem su iz javno objavljenih podataka HNB-a napravili analizu raznih troškova u razdoblju od 2000. do 2014. godine.

Rast od 74 posto

HNB po zaposleniku godišnje ima 135 tisuća kuna materijalnih troškova (režijski, uredski materijali, reprezentacija...), dok primjerice Državni ured za reviziju za iste troškove ima 20 tisuća kuna po zaposleniku. Posebno zanimljiva je stavka – ostali troškovi zaposlenika – na koju je od 2000. do 2014. potrošeno gotovo pola milijarde kuna te koji su u tih 14 godina uvećani za čak 74 posto. 2014. oni su iznosili 31,5 milijuna kuna. Najvažniji dio tih ostalih troškova su troškovi subvencije kamata za kredite zaposlenika, za rekreaciju, skvoš, tenis, teretane, saune, masaže... Internom odlukom vodstva HNB-a, kažu u Mostu, HNB već godinama subvencionira kamatu na kredite svakom zaposleniku koji je dulje od „godinu“ dana u HNB-u, tako što pokriva troškove kamata iznad tri posto bez obzira na stvarnu visinu kamatne stope.

>> Sedam najzanimljivijih poteza pape kojima je oduševio svijet

Ključne riječi

Komentara 38

Avatar onaj koji uskoro dolazi
onaj koji uskoro dolazi
11:15 13.03.2016.

de nam ispricajte tko je iz Proracuna platio stan Miloradu Pupovcu u Berlinu..hehehehhehehhehh

DU
Deleted user
11:44 13.03.2016.

Stalno neke trgovine. Lovrinović je već izletio iz Mosta ali smo naglo stvar ispeglali i obećali mu podršku za guvernera. Lovrinović guverner, ajd u 100 eura.

DK
divna.kragic
11:48 13.03.2016.

Kontrola troskova hnb-a , to je samo dio kontrole ili revizije poslovanja hnb-a i odstupnica za most koji se u ovom slucaju potpun osramotio, jer ne poznaju monetarni sustav, za javnost da ne ispadnu potpuni diletanti. Strenja je izgledala kao skolarka koja je popila jedinicu, a Lovrinovic dobro poznaje sustav, ali je ucjenjivackim metodama htio postati guverner, sukladno tome Bulj bi mu, kao trbao biti zamjenik, iako je po struci prelac, sss. Njegovo djelovanje (Lovrinovicevo) u Sabornici u ovom slucaju cak ima elemenata kaznenog djela. Onaj tko iole poznaje temelje funkcioniranja monetarne politike shvatit ce bit. Iz svega se dade zakljuciti da je Petrov izgubio svaku komunikaciju sa svojima u saboru, cisto sumnjam da mu se uopce javljaju na mobitel.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije