Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Izdvajanje pomoćnih poslova

Odbor za Ustav poslao na provjeru potpise za raspisivanje referenduma o outsourcingu

odbor za Ustav
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
15.09.2014.
u 14:55

Suzdržan kod ovog prijedloga bio je jedino laburist Dragutin Lesar koji je tražio da se Vladi da rok od 30 dana za provjeru potpisa te da se istovremeno s provjerom potpisa referendumsko pitanje pošalje i na Ustavni sud na provjeru Ustavnosti

Saborski Odbor za Ustav odlučio je poslati Vladi na provjeru potpise za raspisivanje referenduma za donošenje zakona protiv izdvajanja pomoćnih poslova u javnom i državnom sektoru, odnosno referenduma o outsourcingu. Suzdržan kod ovog prijedloga bio je jedino laburist Dragutin Lesar koji je tražio da se Vladi da rok od 30 dana za provjeru potpisa te da se istovremeno s provjerom potpisa referendumsko pitanje pošalje i na Ustavni sud na provjeru Ustavnosti kako se cijela priča ne bi dodatno odugovlačila, no njegovi prijedlozi nisu prošli.

Predsjednik odbora Peđa Grbin rekao je da vladajući ne odugovlače s procedurom te da se ovo nije moglo ranije napraviti budući su potpisi predsjedniku Sabora predani 16. srpnja, dakle nakon početka ljetne stanke u zasjedanju Sabora. Dodao je i kako Ustav ne dozvoljava da se istovremeno potpisi šalju na provjeru, a pitanje na ocjenu ustavnosti.

Ovaj zahtjev ponovno je otvorio i raspravu o lošim referendumskim pravilima te potrebi hitnog donošenja Zakona o referendumu, ali i izmjenama Ustava oko tog pitanja.

Vanjski član odbora, ustavni stručnjak Branko Smerdel predložio je tako da se donošenjem ustavnog zakona stavi moratorij na sve referendume dok se ne reguliraju referendumska pravila.

- U ovakvim uvjetima kakve imamo ove narodne inicijative služe za podrivanje demokratskog procesa. Ovdje je, tako, evidentna zlouporaba prava za koju vjerujem da neće proći Ustavni sud. Pokazalo se da jedan od nositelja ove inicijative istovremeno provodi outsourcing u svome biznisu – zamjerio je Smerdel očito govoreći o podatku da Vilim Ribić, predsjednik Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja za Sindikat gradnje koji je osnovao koristi vanjsku zaštitarsku tvrtku i vanjske čistačice.

S prijedlogom o moratoriju na referendume složio se i HDZ-ov Vladimir Šeks koji smatra da Sabor mora po brzom i kratkom postupku donijeti Zakon o referendumu.

S moratorijem se ne slaže Lesar, koji je podsjetio da su jedino Hrvatski sabor i svi zastupnici odgovorni što od 2010. do danas nije donesen Zakon o referendumu, kao i što nije došlo do ustavnih promjena.

- Zbog grijeha nečinjenja ne smije se intervenirati blokadom referenduma. Moramo trpjeti posljedice koje smo izazvali mi, a ne građani. Nitko Sabor nije priječio da radi – upozorio je Lesar, a SDP-ov Nenad Stazić također se složio s njime te dodao da je protiv bilo kakvih zabrana referenduma.

Vanjski član, Dragan Zelić iz GONG-a je pak izrazio žaljenje sto su prije godinu dana propale izmjene Ustava, no s njime se nije složio Peđa Grbin koji ga je podsjetio da su one još uvijek na dnevnom redu.

- Nisu propale. One su na stolu. Moja stranka je pokušavala i pokušava postići konsenzus – odgovorio je Grbin te najavio da će Odbor za Ustav do kraja ovog mjeseca započeti s procedurom izmjena Zakona o referendumu za koje će se provesti široka javna rasprava.

Komentara 8

Avatar Neanderthalac
Neanderthalac
15:29 15.09.2014.

A hoće li Ingrid sada održati konferenciju za tisak na engleskom jeziku?

BS
bstrabi2
15:36 15.09.2014.

Referendum.Je moralno pravo.Svake demokratske države.Osim u Sjevernoj Koreji,Kini i Kubi.Zato nikakav ustavni sud to nemre zabraniti.Ako ovo povjerenstvo.To ne prihvača.Onda jedino demonstracije će rešavat ljutske probleme.Jer nismo više jednoumlje.....

Avatar Pola Marku, pola Mostu
Pola Marku, pola Mostu
15:30 15.09.2014.

Zar Šeks nije napustio Odbor za Ustav dok je tamo glavni Peđasleđa Grbin? Očito se vratio u punom sjaju i pun nježnosti za svog sinčića Peđu. Ista je to ekipa.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije