Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 62
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PODRŽALE SVE STRANKE

Odbor austrijskog parlamenta usvojio rezoluciju protiv Bleiburga

Bleiburg
Foto: Filip Kos/PIXSELL
1/3
09.07.2020.
u 07:00

“Važno je odgovorno se nositi s lekcijama iz Drugog svjetskog rata i spriječiti da se takve proslave održavaju”

Odbor za unutarnju politiku Nacionalnog vijeća austrijskog parlamenta jednoglasno je usvojio neobvezujuću rezoluciju protiv održavanja komemoracije kod Bleiburga. Rezoluciju su pokrenule stranke ÖVP-a (narodnjaci), SPÖ-a (socijalisti), Zeleni i liberalni NEOS, a podržao ju je, na iznenađenje mnogih, i FPO (Slobodarska stranka), da bi se kasnije pozvao na pogrešku u glasanju. Priliku da jasno kažu svoj stav imat će i sutra kad se o rezoluciji bude glasalo na plenarnoj sjednici tog zastupničkog i zakonodavnog doma austrijskog parlamenta.

Odbor za unutarnju politiku već je raspravljao o tome kako se postaviti prema tradicionalnoj godišnjoj komemoraciji kod Bleiburga, a sada je postignut i nadstranački sporazum, izvijestili su iz parlamenta. Od ministra unutarnjih poslova Karla Nehammera traže, na temelju jednoglasnog prijedloga odbora, da ispita sve pravne mogućnosti u vezi s budućom zabranom “ultranacionalističke-kofašističke komemoracije” i “ustaških simbola”. Pritom ga pozivaju da razmotri sve moguće pravne mjere na nacionalnoj, bilateralnoj i europskoj razini, da uzme u obzir Povelju EU o ljudskim pravima, europske konvencije o ljudskim pravima i druge ustavne norme kako bi se reguliralo, odnosno zabranilo okupljanje na Lojbaškom polju pokraj Bleiburga već 2021. i sljedećih godina.

– Skup se ove godine nije mogao održati zbog pravila vezanih za koronakrizu. No već 2021. možemo očekivati velike skupine ultranacionalista i fašista iz Hrvatske, kao što smo viđali prijašnjih godina. To bi Austriju dovelo u opasnost da ponovno bude scena velikog fašističkog događaja sa sudionicima koji glorificiraju nacističku ideologiju i izruguju se nacističkim žrtvama. Takav događaj nanosi šteti austrijskoj reputaciji kao demokratskoj republici i također podriva antifašistički i antitotalitaristički konsenzus – kazao je Karl Mahrer iz ÖVP-a, stranke kancelara Sebastiana Kurza, koji vodi koalicijsku vladu sa Zelenima.

Komemoracija se posljednjih godina susreće s rastućim nezadovoljstvom u Koruškoj, u kojoj se zastupnik OVP-a Peter Weidinger žestoko borio protiv nje.

– Konsenzus i zbližavanje svih parlamentarnih stranaka važan je signal protiv desničarskih ekstremističkih tendencija. Važno je odgovorno se nositi s lekcijama iz Drugog svjetskog rata i spriječiti da se takve proslave održavaju – istaknuo je zastupnik.

Počasni bleiburški vod na čelu s Vicom Vukojevićem, osim postojećih 30.000 četvornih metara zemljišta na Bleiburškom polju, kupio je još 18 tisuća kvadrata, izvijestio je u svibnju austrijski Kleine Zeitung i objavio da mu je u posjedu kupoprodajni ugovor. Rezolucija traži i da se koruškim vlastima na raspolaganje stave sve prikupljene informacije za ocjenu transakcija vezanih za kupnju zemljišta.

Ove godine Počasni bleiburški vod donio je odluku da se komemoracija u povodu 75. obljetnice “Bleiburške tragedije i križnog puta hrvatskog naroda u svibnju 1945.” održi na tri lokacije – Bleiburškom polju, zagrebačkom Mirogoju i Katedralnoj crkvi u Sarajevu. Pokrovitelj komemoracije i ove je godine bio Hrvatski sabor.

Komentara 66

ST
StariSokol
07:51 09.07.2020.

Za zločine i kriminalna djela se ne osuđuje narod već pojedinci počinitelji. Ako se na komemoraciji u Bleiburgu sakupi recimo 10 tisuća ljudi a među njima se pojavi nekoliko provokatora sa Ustaškim obilježjima ispada da su svi prisutni krivi a došli su samo oplakati komunističke žrtve. Također je pitanje tko te provokatore uvijek šalje. Po europi se nalaze groblja i grobnice sa Njemačkim i Austrijskim palim vojnicima a domačini ta groblja uređuju. Znači uređuju grobove svojih agresora. Izgleda to nije Austrijskim vlastima poznato.

Avatar southman
southman
08:20 09.07.2020.

One sa "nepoćudnim uniformama i obilježjima" odstraniti i kazniti, druge pustiti da dostojanstveno obilježe tu tragediju hrvatskog naroda !

EL
eltax
07:48 09.07.2020.

Ne bi rekao da Milanović tu nije imao prste s odlaskom u Austriju

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije