Naslovnica Vijesti Crna kronika

Odbio svjedočiti jer je i sam optužen za zločin

Epilog tog priznanja je da je Mršić u međuvremenu i sam optužen za ratni zločin nad civilima, dok je Šolajinu oslobađajuću presudu ukinuo Vrhovni sud
18. ožujka 2015. u 18:15 2 komentara 1497 prikaza
šolaja
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Jedna ubijena žena, dva optuženika za njezinu smrt u dva odvojena postupka. Tako  bi  se  ukratko  mogao  opisati  jedan  od intrigantnijih pravosudnih rašomona  koji  se  odvija  na  zagrebačkom Županijskom sudu. Tamo je jučer naime, počelo ponovljeno suđenje  Veliboru Šolaji, optuženom da je kao pripadnik  9.  gardijske  brigade tijekom operacije Medački džep 1993. ubio nepoznatu  staricu.  Njemu se zbog tih optužbi već sudilo te je oslobođen optužbi i to nakon što je njegov suborac Josip Mršić, priznao da je i on, i to prije Šolaje, pucao u nepoznatu staricu.

Epilog tog priznanja je da je Mršić u međuvremenu i sam  optužen za ratni zločin nad civilima, dok je Šolajinu oslobađajuću  presudu  ukinuo Vrhovni sud, naloživši suđenje pred novim vijećem. O pravomoćnosti optužnice podignute protiv Mršića, odlučivat će  se  25. ožujka, a tada bi se trebalo odlučiti i hoće li postupci protiv njega i Šolaje biti spojeni u jedan. U međuvremenu, Mršić je trebao svjedočiti na početku ponovljenog suđenja Šolaji, no to je odbio.

- Ne želim  svjedočiti,  jer  sam  i sam optužen - tek je kratko kazao. Stoga je odlučeno da će se pričekati do odluke o pravomoćnosti optužnice. No ukoliko se njegov i Šolajin predmet spoje u jedan, to bi značilo da Mršić više neće biti  saslušavan kao svjedok, već kao optuženik. A u toj procesnoj poziciji može se braniti kako hoće, dok se njegov raniji svjedočki iskaz ne može koristiti.

>> 'Dosta mi je ove agonije. Svi lažu! Ja sam je ubio'

SightRun
PAMETNIJE TRČANJE
Oduševljeni smo: Aplikacija koja spaja tehnologiju, trčanje i putovanja

A1 izdvaja za Vas

  • Kameni:

    Siguran sam da tvrde da je starica imala VBR i 4 tone streljiva u dzepu, 20 bombi i 4 Zolje. Svadjaju se Hrvat i Srbin tko je prvi pucao u staricu????? Zato imaju dobre vojne mirovine, izgleda se placa po ... prikaži još! glavi odtreljenog civila.

  • Avatar emilsalis
    emilsalis:

    A de su ovima lanci i kugle na nogama...???