Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Odbijena tužba dvojice maturanata za poništenje mature, dokazano je da su prepisivali

Presuda nije pravomoćna, a stranke imaju pravo žalbe Visokome upravnom sudu Republike Hrvatske
25. veljače 2021. u 13:09 0 komentara 177 prikaza
Sve je spremna za polaganje državne mature u Ekonomskoj i upravnoj školi Split
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/2

Upravni sud u Rijeci odbio je tužbeni zahtjev dvoje učenika gospićke gimnazije za poništenje ispita državne mature, uz obrazloženje da je dokazana sumnja na prepisivanje prilikom polaganja ispita iz matematike na osnovnoj i višoj razini, izvijestili su u četvrtak sa suda.

Zagreb: Pripreme za državnu maturu PRVI ISPITI DRŽAVNE MATURE 1. LIPNJA Maturanti od izbornih predmeta najviše birali fiziku i biologiju

Presuda nije pravomoćna, a stranke imaju pravo žalbe Visokome upravnom sudu Republike Hrvatske.

"Pri objavi presude ukratko je obrazloženo da je dokazana opravdana sumnja na prepisivanje prilikom polaganja ispita državne mature iz predmeta matematika na osnovnoj i višoj razini. Cjeloviti razlozi bit će izneseni u pisanom otpravku presude koji će strankama biti upućen u roku od 15 dana".

Iz suda su naveli da na ročištu u četvrtak stranke nisu iznijele bitno nove navode ni prijedloge pa je rasprava zaključena, uz objavu presude.

Prvo ročište u ovom sporu je održano 28. siječnja, nakon što je dvoje maturanata gospićke gimnazije podignulo na Upravnom sudu u Rijeci tužbu protiv Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja jer im je poništen lanjski ispit državne mature.

Vuković i Petračić nastavljaju s fantastičnim nizom rezultata ATLETIKA Vuković i Petračić nastavljaju s fantastičnim nizom rezultata

Na tom ročištu je saslušana svjedokinja, viša stručna savjetnica Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja, profesorica koja je na državnoj maturi u Gospiću sudjelovala kao koordinatorica za matematiku.

Tužitelji su smatrali kako prije donošenja odluke o poništenju državne mature iz matematike na osnovnoj i višoj razini trebalo provesti ispitni postupak i omogućiti izjašnjavanje o sumnji na prepisivanje.

Iz Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja su, pak, navodili da je prilikom ocjenjivanja ispita iz matematike na osnovnoj i višoj razini, održanih u gospićkoj gimnaziji 23. i 24. lipnja 2020., utvrđeno da postoji opravdana sumnja na moguće prepisivanje zbog čega su poništeni ispiti državne mature iz tih predmeta za šest učenika i određeno je ponovno polaganje ispita.

Projekt vrijedan 31 milijun kuna Troskot: Gdje je nestala najsuvremenija škola u Zagrebu?

Uz to, u Nacionalnom centru su smatrali da je taj centar ovlašten neposredno riješiti stvar.

 

Navala na psihijatre: Mladi gube ambicije, djeca imaju noćne more

Severina najavila veliku regionalnu turneju "The Magic Tour"
NIJE JOJ BILO LAKO
Severina nakon 17 godina progovorila o čuvenoj snimci: 'Šest mjeseci nisam izašla iz kuće'
Nikša Bratoš
RAIFFEISEN FUTURE BOOST
Pogled iza scene: Što treba za kvalitetan nastup i kako je biti glazbenik u doba korone?
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.