Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 176
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PRVI ISPITI DRŽAVNE MATURE 1. LIPNJA

Maturanti od izbornih predmeta najviše birali fiziku i biologiju

Zagreb: Pripreme za državnu maturu
Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL
1/2
24.02.2021.
u 18:02

Najmanje je interesa među izbornim predmetima, osim jezika, iskazano za etiku koju je prijavilo 78 pristupnika

Ni u ovogodišnjoj generaciji maturanata koji će 1. lipnja pristupiti prvim ispitima državne mature nema mnogo promjene u odnosu na prethodne dvije.

Njih 32.192, koliko u ovoj generaciji ima pristupnika, iznova je u najvećoj mjeri, barem što se obveznih predmeta tiče, izabralo da će hrvatski i engleski jezik pisati na višoj razini, dok u slučaju matematike učenici “radi boljeg rezultata” i dalje biraju osnovnu razinu ispita.

Takvim izborom obveznih predmeta prethodne su generacije najbolje rezultate uglavnom postizale u engleskom jeziku koji maturanti već godinama polažu sa znatno boljim prosjekom nego je to slučaj s materinskim jezikom. Matematiku na osnovnoj razini tako će pisati 19.921 pristupnik, a za višu razinu odlučilo se 10.428 pristupnika od kojih je 6222 gimnazijalca, dok su ostali učenici strukovnih škola.

Upravo takvi učenici, koji su se ipak ohrabrili pisati matematiku na višoj razini, jer planiraju upisati fakultete nakon kojih većina može posao pronaći odmah po redovnom završetku visokoškolskog obrazovanja, nameću već nekoliko godina trendove i u izbornim predmetima. Na prvom mjestu tako se među tom skupinom predmeta ponovno ističe fizika koju je prijavilo 7.756 maturanata, od kojih je 4.228 učenika gimnazija. Nakon fizike najpopularniji izborni predmet jest biologija kojoj će u ovoj godini pristupiti 782 pristupnika, a slijedi politika i gospodarstvo.

Iz tog će predmeta ispit pisati 5.227 pristupnika ovogodišnje generacije. Četvrti izborni predmet po popularnosti među maturantima jest kemija koju su prijavila njih 4042 te psihologija koju će polagati 3580 maturanata. Iako psihologija zvuči jednostavnije i lakše od četiri spomenuta izborna predmeta, to je predmet na kojem je lani bilo mnogo jedinica zbog gradiva koje maturanti ipak tijekom školovanja nisu savladali. Psihologija je na rasporedu 10. lipnja u 14 sati. Najmanje interesa među izbornim predmetima, osim jezika, ovogodišnja generacija pokazala je za etiku koju je prijavilo 78 pristupnika u cijeloj Hrvatskoj.

Što se tiče stranih jezika, 68 ovogodišnjih maturanata polagat će francuski jezik na višoj razini, za latinski jezik na višoj razini odlučila su se 32 pristupnika, a 75 maturanata prijavilo je španjolski jezik na višoj razini. Jedina promjena u ovogodišnjoj generaciji mature jest informatika koja je posljednje dvije godine bila među popularnim izbornim predmetima – ove godine tom će ispitu pristupiti 2935 pristupnika, od kojih je 1580 učenika strukovnih škola.

Prema kalendaru polaganja ispita državne mature, ovogodišnju generaciju maturanata dva obavezna predmeta očekuju u četvrtom, posljednjem tjednu polaganja mature – 21. lipnja dan je kad se polaže matematika, 24. lipnja zakazan je test iz hrvatskog jezika, a dan kasnije, 25. lipnja, maturanti će pristupati esejskom dijelu ispita iz hrvatskog jezika. Rezultate ovogodišnjih ispita državne mature, druge koju Hrvatska mora organizirati u pandemiji, maturanti će saznati 13. srpnja.

Od 12. veljače do 15. svibnja posjetite izložbu "Hrvatska svijetu"

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije