Naslovnica Vijesti Hrvatska

Odbačena kaznena prijava protiv Penave zbog objave videa djece

Penava je sredinom siječnja na konferenciji za novinare prikazao spornu snimku, koja je bila objavljena i na službenim stranicama Grada Vukovara, na kojoj su prikazani učenici vukovarske Tehničke škole srpske nacionalnosti kako sjede na tribinama tijekom izvođenja hrvatske himne.
20. kolovoza 2019. u 12:26 16 komentara 413 prikaza
Ivan Penava
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/2

Općinsko državno odvjetništvo u Vukovaru odbacilo je kaznenu prijavu protiv vukovarskog gradonačelnika Ivana Penave, koji je bio prijavljen za povredu privatnosti djeteta kada je u siječnju na internetskim stranicama grada objavio snimku učenika srpske nacionalnosti kako sjede tijekom izvođenja hrvatske himne na nogometnoj utakmici.

Peđa Grbin SPORNA OBJAVA? DORH policiji: Ispitajte ima li zbog 'ZDS-a' kaznenog djela na štetu djece

 Ne navodeći imena, vukovarsko tužiteljstvo je na svojim stranicama objavilo da je 5. srpnja odbacilo kaznene prijave protiv prvoosumnjičenog hrvatskog državljanina (1974.) zbog kaznenih djela povrede privatnosti djeteta te javnog poticanja na nasilje i mržnju, kao i protiv drugoosumnjičene hrvatske državljanke (1990.) zbog kaznenog djela javnog poticanja na nasilje i mržnju.

Vukovar | Autor : Marko Lukunic/PIXSELL Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

 Naime, Penava je sredinom siječnja na konferenciji za novinare prikazao spornu snimku, koja je bila objavljena i na službenim stranicama Grada Vukovara, na kojoj su prikazani učenici vukovarske Tehničke škole srpske nacionalnosti kako sjede na tribinama tijekom izvođenja hrvatske himne.

 Na istoj konferenciji za novinare je upozorio kako je Vukovar "epicentar puzajuće velikosprske agresije".

 Općinsko državno odvjetništvo ističe kako je prvoosumnjičenog i njegove suradnike kazneno prijavila jedna politička stranka, tereteći ga da je na spomenutoj konferenciji za novinare poticao na međunacionalnu netrpeljivost.

Peđa Grbin i djeca OBJAVIO VIDEO Peđa Grbin pod istragom zbog snimke gdje djeca i trener uzvikuju ustaški pozdrav

 Protiv Penave je kaznenu prijavu podnio i jedan građanin, tvrdeći da je objavom video snimke s nogometne utakmice 24. listopada 2018. povrijeđena privatnost djeteta. 

Ivan Penava | Autor : Žarko Bašić/PIXSELL Foto: Žarko Bašić/PIXSELL

 Vukovarsko tužiteljstvo tvrdi kako je provelo izvide povodom obje kaznene prijave, te utvrdilo da je drugoosumnjičena sudjelovala u izradi materijala za prezentaciju na spomenutoj konferenciji za novinare te pripremila tekst kojim se prvoosumnjičeni obratio javnosti.

 "Na temelju rezultata izvida proizlazi da u radnjama prvoosumnjičenika i drugoosumnjičenice nisu ostvarena obilježja kaznenog djela iz čl. 325. st. 1. Kaznenog zakona ili nekog drugog kaznenog djela za koje se progoni po službenoj dužnosti, s obzirom da prezentacija i izjava ne sadrži poticateljsko izražavanje mržnje prema pripadnicima srpske nacionalne manjine", kažu u Općinskom državnom odvjetništvu u Vukovaru.

Evelino Vale dao izjavu nakon napada TROJICA UHIĆENA Jedan od napadača na umirovljenika (77) u Puli je vojnik, MORH najavio sankcije

 Također, zaključuju, iz provedenih izvida proizlazi da u radnjama prvoosumnjičenika nije došlo do ugrožavanja dobrobiti djeteta slijedom čega nisu ostvarena niti obilježja kaznenog djela.

COTRUGLI Business School
TOP MENADŽERI
Kako uštediti 2000 € i besplatno u Hrvatskoj isprobati vodeći MBA program regije?

A1 izdvaja za Vas

 • Avatar Sandinista
  Sandinista:

  Ako su odbacili prijavu protiv Penave, onda je ne bi trebali podizati ni protiv Peđe Grbina.

 • Avatar nekakav
  nekakav:

  a što kaže uredba o zaštiti podataka, famozni gdpr? smije li se objaviti slika djeteta bez pristanka njegovog skrbnika? i smije li se takva snimka, slika, koristiti u nekom političkom prepucavanju? da mi objavimo npr. sliku penave, njegove kuće, adresu...? ... prikaži još! ako tome dodamo par riječi da to stavimo u neki kontekst? jel bi to bilo kazneno djelo? ova presuda bi trebala pasti u žalbi... al to tek nakon idućih izbora.

 • okolo:

  ...gospodin je ovaj penava ..lagano i temeljito prSa u glavu ove što nas pokušaše iz vukovara istrijebit...neka neka