Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DORH

Odbačena kaznena prijava protiv Penave zbog objave videa djece

Ivan Penava
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/2
20.08.2019.
u 12:26

Penava je sredinom siječnja na konferenciji za novinare prikazao spornu snimku, koja je bila objavljena i na službenim stranicama Grada Vukovara, na kojoj su prikazani učenici vukovarske Tehničke škole srpske nacionalnosti kako sjede na tribinama tijekom izvođenja hrvatske himne.

Općinsko državno odvjetništvo u Vukovaru odbacilo je kaznenu prijavu protiv vukovarskog gradonačelnika Ivana Penave, koji je bio prijavljen za povredu privatnosti djeteta kada je u siječnju na internetskim stranicama grada objavio snimku učenika srpske nacionalnosti kako sjede tijekom izvođenja hrvatske himne na nogometnoj utakmici.

 Ne navodeći imena, vukovarsko tužiteljstvo je na svojim stranicama objavilo da je 5. srpnja odbacilo kaznene prijave protiv prvoosumnjičenog hrvatskog državljanina (1974.) zbog kaznenih djela povrede privatnosti djeteta te javnog poticanja na nasilje i mržnju, kao i protiv drugoosumnjičene hrvatske državljanke (1990.) zbog kaznenog djela javnog poticanja na nasilje i mržnju.

Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

 Naime, Penava je sredinom siječnja na konferenciji za novinare prikazao spornu snimku, koja je bila objavljena i na službenim stranicama Grada Vukovara, na kojoj su prikazani učenici vukovarske Tehničke škole srpske nacionalnosti kako sjede na tribinama tijekom izvođenja hrvatske himne.

 Na istoj konferenciji za novinare je upozorio kako je Vukovar "epicentar puzajuće velikosprske agresije".

 Općinsko državno odvjetništvo ističe kako je prvoosumnjičenog i njegove suradnike kazneno prijavila jedna politička stranka, tereteći ga da je na spomenutoj konferenciji za novinare poticao na međunacionalnu netrpeljivost.

 Protiv Penave je kaznenu prijavu podnio i jedan građanin, tvrdeći da je objavom video snimke s nogometne utakmice 24. listopada 2018. povrijeđena privatnost djeteta. 

Foto: Žarko Bašić/PIXSELL

 Vukovarsko tužiteljstvo tvrdi kako je provelo izvide povodom obje kaznene prijave, te utvrdilo da je drugoosumnjičena sudjelovala u izradi materijala za prezentaciju na spomenutoj konferenciji za novinare te pripremila tekst kojim se prvoosumnjičeni obratio javnosti.

 "Na temelju rezultata izvida proizlazi da u radnjama prvoosumnjičenika i drugoosumnjičenice nisu ostvarena obilježja kaznenog djela iz čl. 325. st. 1. Kaznenog zakona ili nekog drugog kaznenog djela za koje se progoni po službenoj dužnosti, s obzirom da prezentacija i izjava ne sadrži poticateljsko izražavanje mržnje prema pripadnicima srpske nacionalne manjine", kažu u Općinskom državnom odvjetništvu u Vukovaru.

 Također, zaključuju, iz provedenih izvida proizlazi da u radnjama prvoosumnjičenika nije došlo do ugrožavanja dobrobiti djeteta slijedom čega nisu ostvarena niti obilježja kaznenog djela.

Komentara 16

Avatar Sandinista
Sandinista
14:01 20.08.2019.

Ako su odbacili prijavu protiv Penave, onda je ne bi trebali podizati ni protiv Peđe Grbina.

Avatar nekakav
nekakav
13:03 20.08.2019.

a što kaže uredba o zaštiti podataka, famozni gdpr? smije li se objaviti slika djeteta bez pristanka njegovog skrbnika? i smije li se takva snimka, slika, koristiti u nekom političkom prepucavanju? da mi objavimo npr. sliku penave, njegove kuće, adresu...? ako tome dodamo par riječi da to stavimo u neki kontekst? jel bi to bilo kazneno djelo? ova presuda bi trebala pasti u žalbi... al to tek nakon idućih izbora.

OK
okolo
17:26 20.08.2019.

...gospodin je ovaj penava ..lagano i temeljito prSa u glavu ove što nas pokušaše iz vukovara istrijebit...neka neka

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije