Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OSIPANJE VELIKE KOALICIJE

'Od ulaska Milanovića u izbornu priču u SDP-u su se razbahatili. Sada misle da im nitko ne treba'

Zagreb: Peđa Grbin održao izvanrednu konferenciju za medije, pridružio mu se i predsjednik Milanović
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
1/8
20.03.2024.
u 08:54

Iz Fokusa tvrde i da Reformisti s njima, PGS-om i IDS-om idu na izbore u sedmoj i osmoj izbornoj jedinici, dok će u trećoj izbornoj jedinici Reformisti, odnosno lider te stranke Radimir Čačić dobiti prolazno mjesto u Sabor na listi SDP-a i njihovih partnera.

SDP-ova "kobasičasta" koalicija, kako su je nazivali u HDZ-u, više i nije tako "kobasičasta", s obzirom na to da ju je napustila još jedna stranka. Naime, istu večer kada je lijevo-centristička koalicija na Iblerovu trgu i sklopljena, iskočili su iz kombinacije IDS i PGS, da bi u utorak i stranka Fokus objavila kako na izbore neće s SDP-om.

Na dva stolca

Svoj put nastavljaju dalje u koaliciji s IDS-om i PGS-om, s kojima su prvotno i bili u koaliciji, dakle još prije nego što ih je u savez pozvao SDP, dok je četvrta stranka koja je s njima prvotno sklopila koaliciju, a riječ je o stranci Reformisti, navodno izabrala "sjediti na dva stolca". Naime, kako tvrde u Fokusu, s njima, PGS-om i IDS-om, Reformisti idu na izbore u sedmoj i osmoj izbornoj jedinici, dok će u trećoj izbornoj jedinici Reformisti, odnosno lider te stranke Radimir Čačić dobiti prolazno mjesto u Sabor na listi SDP-a i njihovih partnera.

– Stranka Fokus drukčija je od svih stranaka u Hrvatskoj po tome što mi ne govorimo ono što ljudi žele čuti, već govorimo stvari kako jesu i kako trebaju biti. U ove izbore idemo ne samo da bismo smijenili postojeću vlast, već da odredimo novi smjer razvoja Hrvatske. Fokus ne zanima samo 17. travnja ove godine, nas zanima 18. travnja i svi oni dani i godine koji će uslijediti nakon izbora. Mi nećemo sumanuto jurišati, a da ne znamo koji nam je cilj. Nama nije cilj spaljena zemlja. Mi u Fokusu mladi smo ljudi, nova generacija političara koji žele i imaju odgovornost voditi ovu zemlju za desetljeća koja slijede. Trenutačno je u Hrvatskoj takvo usijanje i psihoza kao za vrijeme hladnog rata. Imamo dvije strane koje jedna drugoj prijete i na kraju će stvarno ostati samo spaljena zemlja – napisao je na svom Facebook profilu šef Fokusa Davor Nađi.

U SDP-u se neslužbeno u utorak moglo čuti kako je odlasku Fokusa kumovalo to što su "previše tražili", odnosno što se nisu uspjeli dogovoriti oko mjesta na listama u tri zagrebačke jedinice. Ne treba zaboraviti ni da su u Fokusu postavljali ultimatume SDP-u – ili oni ili Katarina Peović. I iako je na kraju SDP donio odluku da s Radničkom frontom neće, ne samo zbog traženja nekih koalicijskih partnera, točnije Fokusa, već i zbog njihove procjene da im se Radnička fronta ne uklapa u koncepciju za izbore, Iblerovu trgu nije se svidjelo Fokusovo "ucjenjivanje". S druge strane, u Fokusu su tvrdili da je jedini razlog za napuštanje koalicije taj što ih SDP nije doživljavao kao ravnopravne partnere u koalicijskim pregovorima za izbore koji slijede.

VEZANI ČLANCI:

Misle da mogu sami

– Situacija je takva da smo mi stranka kojoj je jako bitno da se naše vrijednosti čuju kao i ono za što se zalažemo i da nas se uvažava kao partnera. SDP je prošle subote donio svoj program s kojim idu na izbore a da se nas nije ništa pitalo. Isto tako napravili su neke dramatične poteze a da mi za to nismo znali. Mi smo s njima pokušali komunicirati nezadovoljstvo tim odnosom, ali lider stranke Peđa Grbin na to se oglušio. Realno, sve ovo vrijeme nismo ništa ni dogovorili s SDP-om osim da idemo zajedno srušiti HDZ – kaže naš izvor iz vrha Fokusa.

Isti izvor tvrdi i kako se kod SDP-a velika promjena u ponašanju dogodila ulaskom predsjednika države Zorana Milanovića u cijelu izbornu priču. Od tada su se, kažu u Fokusu neslužbeno, poprilično razbahatili u vrhu SDP-a, posebice kada su naglo skočili u anketama, pa sada, nastavlja naš izvor, u toj stranci misle da mogu sve sami i kako oni žele te da im nitko ni ne treba.

U Fokusu su u utorak tvrdili i da su uvjereni da samostalno mogu bez problema doći do dva mandata. Jednog smatraju da osvajaju u drugoj izbornoj jedinici, a drugog u šestoj. Ne isključuju ni opciju da će se njihovu liberalnom bloku idućih dana, prije predaje lista, priključiti još koja stranka, ali u ovom trenutku ne otkrivaju koja.

VIDEO Šef IDS-a: 'Nećemo sa SDP-om. Milanović nas je iznenadio, ali otvoreni smo za koaliciju nakon izbora'

Komentara 13

Avatar Nikola Šubić Zrinski
Nikola Šubić Zrinski
09:09 20.03.2024.

Već na samom primjeru slogana rijeke pravde dolaze, vidi se sva otužnost i plitkost. Da rijeke pravde dolaze. Pa Jura Stublić je tu pjesmu napisao motiviran nepravdom bivšeg sustava, a ne nepravdom ovog sustava, tako da ekipo fali vam konteksta i svježine. SDP-u i Milanoviću bi bolje bili da uzmu neki motiv iz neke pjesme Aleksandre Prijović nego od Stublića, bili bi aktualniji. Kad se samo sjetim kako je to lijevo-urbano-progresivisticko društvo naricalo za Johnnyjem Štulićem i uzdizalo ga u nebesa zbog njegove revolucionarne naravi, a kad je Johnny pokazao svu raskoš svojeg balkanskog narcisoidnog uma obrušujući se primitivno na Snježanu Banović, napale su ga (sasvim opravdano) sve perjanice ženske intelektualne scene u Hrvatskoj i preko noći je postao persona non grata u Zagrebu. E moji urbani lijevi progresivci, duboki ste ko Manduševac, a mudri ko rosa u podne.

DA
darko122
09:12 20.03.2024.

Ovo je ponovno borba za Hrvatsku, ili na istoku ili na zapadu, uvjeren sam da će kao 1991. godine Hrvati odabrati Hrvatsku kao pouzdanog partnera zapadnih saveznika.

PA
Pahor
09:27 20.03.2024.

SDP je odavno prestala biti ozbiljna stranka. Milanovic ce se vjesto izmaknuti, njemu je ionako njegov ego najbitniji, a SDP ce ostati sa tri clana na smetlistu povijesti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije