Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti

Od svima istog COVID-dodatka pravednije bi bile ciljane uplate umirovljenima

Jednako će dobiti oni bez ikakve imovine kao i oni koji uz malu mirovinu imaju i jedan ili dva stana za iznajmljivanje
13. travnja 2021. u 12:30 4 komentara 906 prikaza
Zagreb: Plenković objavio da će umirovljenici dobiti covid dodatak u iznosima od 400 do 1200 kn
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Isplata COVID dodatka za umirovljenike u svibnju nesumnjivo je, barem po izboru vremena u kojem će se isplatiti, predizborni potez. Očito je to, među ostalim, i iz činjenice da je riječ o nekih 600 milijuna kuna iz državnog proračuna za koje se država neće morati zaduživati niti se posebno pomučiti da bi našla izvore financiranja s obzirom na to da će nemali novac namijenjen ovoj populaciji ostati neutrošen jer je planiran u daleko većem iznosu nego što se u konačnici pokazalo potrebnim.

Sisak: Umirovljenici u šetnji gradom tijekom sunčanog dana COVID-DODACI ZA 850.000 UMIROVLJENIKA Umirovljenici će već u travnju dobiti od 400 do 1200 kuna

Prije svega, radi se o novcu za indeksaciju koja je, uglavnom zbog rasta plaća manjeg od očekivanog, na prosječnu mirovinu iznosila svega 13 kuna. Uz to, država se preračunala kada je procijenila da će nacionalnu mirovinu zatražiti dvadesetak tisuća građana. Pri zadnjoj isplati bilo je svega 4000 takvih mirovina pa je i tu ostao “višak novca”. Država je, dakle, komotno mogla COVID dodatak isplatiti i ranije, recimo o Uskrsu pa je jasno da se, bez obzira na to što o tome govorio premijer Plenković, ciljalo da to bude baš u periodu pred lokalne izbore.

To, međutim, nimalo ne umanjuje vrijednost ovog dodatka, koji će zasigurno puno značiti onima s najmanjim mirovinama i bez dodatnih prihoda kojima bi mogli popuniti kućni budžet. Šteta je samo što će on, kao i mnogi drugi potezi države u dobrom smjeru, imati znatno slabiji efekt zbog činjenice da država desetljećima izbjegava urediti neke stvari koje bi dovele do pravednije raspodjele socijalnih davanja.

Zagreb: Plenković objavio da će umirovljenici dobiti covid dodatak u iznosima od 400 do 1200 kn POZNATO I KAD ĆE SJESTI NA RAČUN Plenković objavio detalje o COVID dodatku za umirovljenike

I ovaj će dodatak, naime, u istom iznosu dobiti umirovljenici samci kao i oni čiji bračni drugovi primaju daleko izdašniju mirovinu. Jednako će dobiti oni bez ikakve imovine kao i oni koji uz malu mirovinu imaju i jedan ili dva stana za iznajmljivanje, od čega mogu dobro živjeti i bez pomoći države.

U Hrvatskoj jednostavno nikad nije bilo volje da se uvedu i zažive neki mehanizmi koji bi osigurali pravedniju raspodjelu poput imovinskog cenzusa ili barem dohodovnog cenzusa koji bi bio vezan uz obiteljske prilike. Ciljanim uplatama prema onima kojima doista najviše treba pomoć postiglo bi se daleko više nego raspodjelom po principu “svima jednako”. Takav pristup države onima koji imaju više u pravilu ne znači puno, a one kojima je doista potrebna sustavna pomoć trajno i beznadno ostavlja u siromaštvu.

Livno: Zdravko Mamić nakon pet sati ispitivanja napustio zgradu Tužiteljstva
IZ MEĐUGORJA
Oglasio se Zdravko Mamić: Ja sam uvijek navijao za Zvezdu, Dinamo nije favorit
INA Loyalty program
Preporuke za vozače
Jeste li čuli za ovih pet zlatnih pravila uštede goriva?
 • slavenZadravec:

  Teško je do pravednosti dok god imamo mirovine za koje je desetljećima uplaćivano u fond i privilegirane "mirovine" koje se baziraju na ovom ili onom zakonu o pravima ove ili one grupacije. Dakle, ove druge treba prebaciti iz mirovinskog u socijalni sustav.

 • ikbmibm:

  Hvala Premjeru.

 • Avatar Jojo
  Jojo:

  Isplatama će biti obuhvaćeno preko 800.000 birača, koji primaju mirovinu do 4000kn😄 isplatiti te im se iz uštede, jer prilikom zadnja dva usklađivanja, mirovine nisu gotovo ništa porasle. Sjetimo se da je pri predzadnjem usklađivanju, mijenjana i metodologija iskazivanja prosječne ... prikaži još! plate. Sjetimo se da je u kampanji vlast obećala u svom mandatu rast mirovina od 10%😄😭😭