Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Od danas važna promjena u prometu, u suprotnom bi mogli dobiti paprenu kaznu

Ministarstvo unutarnjih poslova objavilo je i podsjetnik vozačima o obveznoj uporabi zimske opreme i savjeti, te upozorili kako se veći broj nesreća događa upravo u studenom i prosincu.
15. studenoga 2019. u 07:40 36 komentara 56091 prikaza
automobili
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/4

Na cestama je od danas obvezna zimska oprema, a policija kao i HAK objavili su svoje preporuke vozačima. 

Slavonski Brod Policija otkrila laboratorij za proizvodnju kanabisa, osumnjičeni pokušao pobjeći

- Obaveza uporabe zimske opreme odnosi se na sve vrste motornih vozila bez obzira na vremenske uvjete i stanje kolnika. Također, zimska oprema može biti obavezna na pojedinim cestama prije ili nakon tog razdoblja, što ovisi o trenutnim vremenskim uvjetima, u slučaju snijega ili poledice. - ističu u HAK u kojem navode kako je zimska oprema motornih vozila obavezna je u razdoblju od 15. studenoga do 15. travnja. 

Prema Odluci o obveznoj uporabi zimske opreme na zimskim dionicama javnih cesta u Republici Hrvatskoj (NN 145/2013.) koju je donijelo Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture,  u zimske dionice javnih cesta ulazi 839,2 km autocesta i 1523,3 km državnih i županijskih cesta te 68,1 km državnih cesta za tranzitni promet iz luka Vukovar, Osijek, odnosno luke i rafinerije Sisak.

Zimski uvjeti na cestama | Autor : Ivica Galovic/PIXSELL Foto: Ivica Galovic/PIXSELL

- Pod zimskom opremom za vozila najveće dopuštene mase do 3,5 tone podrazumijevaju se zimske gume (M+S) na svim kotačima ili ljetne gume s najmanjom dubinom profila od 4 mm i lanci za snijeg koji se postavljaju na pogonske kotače - navodi HAK. 

Zimske gume su presudne za sigurnost jer njihova svojstva prilagođena su vremenu kojem služe. Ljetne gume po snijegu nemaju nikakve šanse. Automobil koji ima ljetne gume njemu se produljuje zaustavni trak što može biti vrlo opasno. 

Ilustracija/ Policija čakovec S djetetom u automobilu pijan sletio s ceste i pobjegao

HAK upozorava, od temperature od -10°C, automobil s ljetnim gumama, pri brzini od 60 kilometara na sat zaustavit će se nakon 55 metara, dok će se automobil koji na kotačima ima zimske gume zaustaviti nakon 44 metra. Na nižim temperaturama put kočenja još je duži. Ako automobil ima ljetne gume, zaustavit  će se nakon 62 metra, a sa zimskim gumama najdalje do 50 metara.

Novčane kazne

PU istarska objavila je preporuke za zimsku opremu i upozorila na kazne koje slijede. 

Prenosimo ih u cijelosti.

"Ako policijski službenik zatekne vozilo koje se kreće cestom na kojoj je kretanje te vrste vozila zabranjeno ili se kreće bez zimske opreme na dijelu ceste i u vrijeme kada je zimska oprema obvezna, naredit će vozaču da odmah prekine kretanje vozilom ili da vozilom nastavi kretanje na cesti na kojoj je kretanje te vrste vozila dopušteno, odnosno da upotrijebi zimsku opremu. Ako vozač ne postupi po toj naredbi, policijski službenik isključit će vozilo iz prometa. Isključenje vozila iz prometa traje sve dok se ne otklone razlozi zbog kojih je vozilo isključeno.

Zagreb: Tri vozila izgorjela na Kajfešovom brijegu NAMJERNO? Noćas u Zagrebu gorjelo čak sedam automobila

Vozač je dužan isključeno vozilo odmah ukloniti s ceste na mjesto na kojem neće ugrožavati sigurnost prometa ili ometati normalan tok prometa (parkiralište, ugibalište i sl.), a najkasnije u roku od 12 sati vozač je dužan ukloniti isključeno vozilo sa ugibališta i sličnih mjesta.

Zimski uvjeti na cestama | Autor : Ivica Galovic/PIXSELL Foto: Ivica Galovic/PIXSELL

Novčanom kaznom u iznosu od 10.000,00 do 30.000,00 kuna kaznit će se za prekršaj pravna ili fizička osoba obrtnik ako naredi ili dopusti da u prometu na cestama sudjeluje vozilo koje je isključeno iz prometa. Novčanom kaznom u iznosu od 1.500,00 do 5.000,00 kuna kaznit će se i odgovorna osoba u pravnoj osobi ako naredi ili dopusti da u prometu na cestama sudjeluje vozilo koje je isključeno iz prometa. Policijski službenik koji je isključio vozilo iz prometa vozaču će privremeno oduzeti registarske pločice.

Novčanom kaznom u iznosu od 3.000,00 do 7.000,00 kuna, ako postupi suprotno naredbi policijskog službenika (odnosno pokuša vozilom upravljati iako je isključeno iz prometa), kaznit će se za prekršaj vozač motornog vozila, uz određivanje 3 negativna prekršajna boda i izricanja zaštitne mjere zabrane upravljanja motornim vozilom na rok od jednog mjeseca do dvije godine" - navodi se u preporukama PU istarske.

 

Ministarstvo unutarnjih poslova objavilo je i podsjetnik vozačima o obveznoj uporabi zimske opreme i savjeti, te upozorili kako se veći broj nesreća događa upravo u studenom i prosincu.

Luda jurnjava motorom po Splitu ODUZELI MU MOTOR Bahati motociklist (19) zadržan u pritvoru, prijeti mu do tri godine zatvora

Ističu kako će policija o kraja godine kontinuirano nastaviti s poduzimanjem pojačanih aktivnosti usmjerenih na sprečavanje i sankcioniranje najtežih prekršaja, posebice tzv. „četiri glavne ubojice u prometu“ (alkohol, brzina, sigurnosni pojas i mobitel), kao i prekršaje vozača mopeda i motocikala te prema ponavljačima teških prometnih prekršaja - recidivistima.

Dubrovnik: Građani izašli na lokalne izbore
REZULTATI IZBORA
Doznajte kako se glasovalo u vašem selu, gradu, općini
Digitalizacija zdravstva
Hrvatsko zdravstvo
Moderna rješenja našeg zdravstva: Donosimo vam priču o naprednim tehnologijama hrvatskog zdravstva
 • josip634:

  Nikakve gume ne pomažu ako imate vozače koji i po ljetu ne drže rastojanje, i prebrzo se voze.

 • zagi101:

  smiješno stavljat zimske gume na plus 15, nakon mjesec dana više nemaju perfomanse za zimske uvjete jer izgube elastičnost

 • Avatar freen
  freen:

  treba smanjiti i prilagoditi brzinu uvjetima,držati razmak,gume su najmanji problem.