Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Put u EU

Od reformi provedenih za ulazak u EU najviše koristi imamo mi

'21.01.2011.,Zagreb - Na zgradi Ministarstva financije zastava Europske unije i hrvatska zastava  izvjesene su na procelje zgrade. Photo: Goran Jakus/PIXSELL'
'Goran Jakus/PIXSELL'
23.01.2012.
u 10:20

EU daje i novac, a on nije mali. Veći je od onoga što Hrvatska treba uplatiti u blagajnu

Pregovori s EU trajali su dugo i za mnoge su bili mučni i komplicirani. Jesmo li reforme u Hrvatskoj godinama radili zbog EU? Ne. Stanimo na kraj mantri koja se ponavlja i recimo – od reformi koristi imaju hrvatski građani. Oni koji će sutra, primjerice, tražiti nešto na sudu, trebali bi imati šanse – budimo brutalni - doživjeti kraj sudskog postupka. I reforme ne smiju prestati. Kroz duge pregovore i primjene europskih vrijednosti i pravila, Hrvatska je dobila obrise uređene države.

Birokratski zamorna

Ne, nije EU rješenje za sve – neće Hrvatskoj od dana ulaska procvjetati ruže i pojaviti se duga na horizontu. Ima i EU svojih boljki, nitko to ne osporava. Da, ima i korupcije i zna biti birokratski zamorna, no ima i čvrste institucije i daje jamstvo da će kroza strukturalnu sigurnost i u Hrvatskoj institucije biti stabilnije. I da, EU daje i novac, a on nije mali. Veći je od onoga što Hrvatska treba uplatiti u zajedničku blagajnu. No treba ga znati uzeti. Strah od Unije, koja nije savršena, na neki način nalikuje strahu od odrastanja. Ulazak je u veliki, strani svijet, dobrom dijelu ljudi nepoznat, poput treme prije prvog dana škole. Argumenata je za i protiv posljednjih tjedana bilo napretek – bilo je i dezinformacija i propagande. Ulaskom u EU Hrvatska ne ostaje obezglavljena, bez suvereniteta. EU nije država. Hrvatska će i dalje će imati sve institucije – predsjednika, sabor, vladu – i o njima ovisit će kako će živjeti građani Hrvatske. Odgovornost i dalje ostaje na nama.

Od priznanja prema EU

Nije EU projekt ove ili prošle vlade. Od međunarodnog priznanja 1991. Hrvatska se usmjeravala prema Europi. Politika je i te kako igrala ulogu u svemu tome, od Ante Gotovine, topničkih dnevnika, partikularnih državnih interesa, od toga ne treba bježati. No, iako je Hrvatska mala država, nije potpuno nemoćna. Ona je igračka u tuđim rukama onoliko koliko joj to dopuste vladajući, i u tome nije iznimka. Ne vjerovati u sebe, smatrati da će EU progutati Hrvatsku, znači podcijeniti same sebe.

Ključne riječi

Komentara 43

BU
Bubra
10:51 23.01.2012.

Janezu jedrit ce te vi po onoj stvari. i daj vec konacno malo ohladi postao si bas dosadan.

HE
hellbani
11:00 23.01.2012.

imate koristi vas 416 obitelji.. NE MI !

OB
-obrisani-
10:28 23.01.2012.

Od reformi provedenih za ulazak u EU najviše koristi imaju susjedi Slovenci jer če jedriti po novom svome i još su se u međuvremenu smijali domoljubnim obečanjima o EU 2007 ulazku i tome kako se neče dati ni milimetra..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije