Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
povećanje osnovice plaće

Od osam sindikata iz javnih službi na pregovore došla tek dva

pregovori sindikati
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/5
12.04.2016.
u 11:32

Sindikati javnih službi pozivaju pregovarački Odbor Vlade na čelu s premijerom Oreškovićem u ponedjeljak u 9:30 sati u sindikalne prostore na Trešnjevku da nastave pregovore

 Na pregovore o povećanju osnovice za plaće u Vladi u Banske dvore jutros su stigli samo predstavnici dvaju sindikata od ukupno osam iz javnih službi.

Predsjednik Hrvatskog liječničkog sindikata Ivica Babić uoči sastanka rekao je da "socijalni dijalog treba njegovati ako ga hoćete imati" i da je zato u ime Liječničkog sindikata došao čuti što Vlada nudi. "Imamo čistu situaciju, ugovor u rukama, ali smo spremni sudjelovati u procesu," dodao je.  

 "Protokol o pregovaranju je poželjan ali nije nužan, no kad ga se potpiše, bitan je. Treba utvrditi predmet pregovora i nadam se da ćemo nastaviti socijalni dijalog, dolazim na pregovore u dobroj vjeri," naglasio je Babić i dodao da su to pregovori koji ne mogu završiti u jedna ili dva sata, nego se radi o procesu koji traje.

 "Dolazim na sastanak , ali to ne znači da ću prihvatiti nešto što nije u interesu članova sindikata. Nedolazak mojih kolega je njihovo legitimno pravo i nema nikakvog raskola," poručio je Babić i naglasio kako se bez potpisa sviju sporazum ne može mijenjati i da stoga treba postići konsenzus. 

Predsjednik Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi Stjepan Topolnjak rekao je kako od pregovora ne očekuje ništa.

 "Smatramo da se Vlada i podpredsjednik ponašaju vrlo neozbiljno, kao da nisu dorasli poslu, jer pozivanje na sastanak dan prije ili otkazivanje sastanka tri minute prije završetka radnog vremena smatramo neozbiljnim. Nisu nam poslali protokol o pregovaranju, niti dnevni red ni zapisnik s prošlog sastanka i držimo da je to vrlo neozbilljno od Vlade. Očito danas nećemo moći pregovarati jer nismo u punom sastavu, vidjet ćemo što će biti," kazao je uz ostalo Topolnjak.

 Radi se o pregovorima o realizaciji sporazuma o povećanju osnovica za plaće od šest posto uslijed rasta BDP-a za više od dva posto u posljednja dva tromjesečja.

 Šest sindikata javnih službi - Hrvatski strukovni sindikat medicinskih sestara-medicinskih tehničara, Sindikat zaposlenih u djelatnosti socijalne skrbi Hrvatske, Sindikat hrvatskih učitelja, Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama Hrvatske, Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja, i Hrvatski sindikat djelatnika u kulturi - nisu došli jer smatraju da nisu ispunjeni uvjeti za nastavak pregovora. Za 10,30 sati su najavili konferenciju za novinare o "neodržanim pregovorima sindikata javnih službi i Vlade RH".

Sindikati javnih službi pozivaju pregovarački Odbor Vlade na čelu s premijerom Oreškovićem u ponedjeljak u 9:30 sati u sindikalne prostore na Trešnjevku da nastave pregovore. "Za razliku od službenika vlade koji mjesec dana nisu bili u stanju sastaviti protokol mi smo ga sastavili",  rekao je predsjednik Matice hrvatskih sindikata Vilim Ribić.

Sindikati javne službe nisu se odazvali na jutrošnji poziv u Banske dvore upravo zato jer nije bilo protokola ni zapisnika prethodnog sastanka.

>> Sindikati javnih službi neće doći na pregovore, državni hoće

Komentara 1

DU
Deleted user
12:42 12.04.2016.

Državni službenici od 2000-te godine imaju manje plaće za 32 % u odnosu na Bandićeve, odnosno, sve gradske službenike, sve županijske, općinske i td.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije