Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROFITABILNOST TVRTKI

Od krizne 2014. novih 109.838 radnih mjesta

Kokošja jaja
Foto: Dusko Jaramaz/Pixsell
18.11.2019.
u 17:57

Na vrhu se uglavnom ne smjenjuju tvrtke već velike proizvodnje zadržavaju svoje pozicije kao i uostalom na nacionalnoj razini. Zato je zanimljiva Virovitičko-podravska županija u kojoj se u posljednje dvije godine na prvu poziciju progurala prehrambena tvrtka Marinada.

Zagreb nije samo politički i društveni već i poslovni centar Hrvatske, pokazala je analiza poslovanja tvrtki po županijama koju je izradila Hrvatska gospodarska komora. Tako u Zagrebu sjedište imaju 482 tvrtke u top 1000 tvrtki po prihodima, a, primjerice, u Ličko-senjskoj županiji samo jedna tvrtka pripada toj skupini. Zanimljivo je i da se broj velikih tvrtki u Zagrebu povećava dok u pojedinim županijama poput Osječko-baranjske i Međimurske broj velikih tvrtki smanjuje.

Zagreb je poslovni centar

Sve su županije povećale broj poduzetnika pa je tako u odnosu na 2013. godinu u Hrvatskoj lani poslovalo 30 posto više tvrtki. Ukupan rezultat poslovanja je pozitivan pa se može reći da je u realnom sektoru zabilježen iskorak, uglavnom na razini manjih tvrtki koje tek moraju dokazati svoju otpornost i konkurentnost. Na iznimnu centralizaciju utječe i činjenica da se lokacija tvrtke određuje po njezinu sjedištu dok mnoge tvrtke zapravo posluju izvan Zagreba ili imaju više zaposlenika izvan središnjice nego u samom sjedištu, ali to ne umanjuje činjenicu da se u zagrebačkim tvrtkama obrne većina prihoda poduzetnika, a i da je u njima zaposlena gotovo 40 posto zaposlenika svih tvrtki u Hrvatskoj. Tvrtke u Zagrebu zapošljavaju 363 tisuće ljudi. Ukupni broj zaposlenih u tvrtkama koje su predale financijsko izvješće za 2018. godinu iznosio je na razini cijele Hrvatske 939.954, a u odnosu s još uvijek kriznom 2014. godinom to znači da su se u hrvatskim tvrtkama otvorila 109.838 nova radna mjesta.

PPD na četvrtom mjestu

Najveći dio tih radnih mjesta otvorile su zagrebačke tvrtke, međutim u postotku se najviše radnih mjesta stvorilo u Zagrebačkoj, Zadarskoj i Virovitičko-podravskoj županiji dok je najmanji pomak vidljiv u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji u kojoj su stvorena tek 203 nova radna mjesta, što je svega 0,2 posto više nego je bilo za vrijeme najjače krize.

Najveća tvrtka po prihodima je Ina, slijede je Konzum i HEP i sve tri tvrtke imaju sjedište u Zagrebu, ali naravno prisutne su diljem Hrvatske. Na vrhu se uglavnom ne smjenjuju tvrtke već velike proizvodnje zadržavaju svoje pozicije kao i uostalom na nacionalnoj razini. Zato je zanimljiva Virovitičko-podravska županija u kojoj se u posljednje dvije godine na prvu poziciju progurala prehrambena tvrtka Marinada. Tijekom 2016. godine nije je bilo među prve tri najveće tvrtke županije, ali ni među 500 najvećih tvrtki Hrvatske po prihodima, ali je u dvije godine preskočila sve županijske konkurente i mnoge u Hrvatskoj u kojoj je po prihodima na 271. mjestu. Vukovarska tvrtka Prvo plinarsko društvo pozicionirana na četvrtom mjestu (iz hrvatskog top 3 lani ju je izgurao HEP), najveća je tvrtka u Hrvatskoj sa sjedištem izvan Zagreba.

Analiza je obuhvatila privatne i državne tvrtke koje su predale godišnje financijske izvještaje za 2018. godinu, ali su banke, osiguravajuće kuće i ostale tvrtke iz financijske industrije isključene, kao i kompletni javni sektor.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije