Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Od korone preminuo Danijel Vuković (45), vojno-zrakoplovni stručnjak

Preminuo je u 45-oj godini života i iza sebe ostavlja suprugu i dvoje djece
14. svibnja 2021. u 15:45 87 komentara 114574 prikaza
Foto: Boris Ščitar
Pogledajte galeriju 1/5

Danijel Vuković, u vojnim i civilnim zrakoplovnim krugovima jedan od najpoznatijih i najcjenjenijih hrvatskih inženjera aeronautike, preminuo je u zagrebačkoj infektivnoj klinici dr. Fran Mihaljević od korone. Rođeni Splićanin doktorirao na Fakultetu strojarstva i brodogradnje u Zagrebu, kao inženjer zrakoplovstva jedno je vrijeme radio i u MORH-u, kao savjetnik za zrakoplovnu tehniku. Od 2007. bio je uključen u projekt nadogradnje i modernizacije MIG-ova 21 i tehničku pripremu nabavke nove borbene eskadrile.

Opatija: Novi centar za testiranje na COVID iza hotela Belvedere prijavljeno nešto više od 7500 takvih slučajeva Vodite se pod šifrom U07.2: vjerojatan slučaj COVID-19. Što to zapravo znači i koja pravila vrijede?

Kasnije je prebačen u protuzračnu obranu kao satnik. Nakon vojne karijere, bio je zaposlen kao voditelj simulatora i predavač teorije i obuke pilota helikoptera u Heli centru u Krapinskim Toplicama. Potom je osnovao vlastitu tvrtku Elevon tehnologije, koja se bavila zrakoplovnim, strojarskim, podvodnim i inženjeringom. Certificiranje helikopterskih uzletišta na naftnim i plinskim platformama bio mu je zadnji posao.

1 / 5

Vuković je bio veliki ekspert za zrakoplovstvo, pa je imao čast koja se rijetko pruža strancima, te je kao Hrvat predavao i na znamenitom moskovskom avijacijskom institutu (MAI), gdje su stasali najveći ruski i svjetski konstruktori letjelica. Držao je predavanja o problematici razvoja na borbenim zrakoplovima posljednje, pete generacije aviona, a najpopularnije mu je bilo istraživanje i usporedba ruskog SU-57 "Nevidimka" (nevidljivi), s američkim ponosom F-22.

Vuković je bio poznat i u medijskim krugovima i kao povremeni autor objavljivao je tekstove u Večernjem listu. Na zadnjem održanom svjetskom aeromitingu MAKS-u u Rusiji predstavio je i svoju knjigu o 25 godina MAKS-a. Preminuo je u 45-oj godini života i iza sebe ostavlja suprugu i dvoje djece.

piton
Uhvaćen trenutak
Nevjerojatna scena iz divljine: Piton je kao od šale progutao krokodila...
Renault Twingo
DOBRA ODLUKA
Nakon dugo vremena sjela u auto i oduševila se
 • Napalm:

  Počivao u miru kolega.

 • Vilim:

  Nije problem u koroni i nemoj opasnosti vec u cinjenici da se druge bolesti ignoriraju i minimiziraju a ipak ce 98%umrijeti od drugih nepostojećih dobrih starih tradicionalnih opakih prihvatljivih najtežih bolestina koje su u nestajanju

 • Avatar ante433
  ante433:

  Ako već sve piše o pokojniku zašto ne piše jel bio cijepljen