Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 26
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TUŽNA VIJEST

Od korone preminuo Danijel Vuković (45), vojno-zrakoplovni stručnjak

Foto: Boris Ščitar
1/5
14.05.2021.
u 15:45

Preminuo je u 45-oj godini života i iza sebe ostavlja suprugu i dvoje djece

Danijel Vuković, u vojnim i civilnim zrakoplovnim krugovima jedan od najpoznatijih i najcjenjenijih hrvatskih inženjera aeronautike, preminuo je u zagrebačkoj infektivnoj klinici dr. Fran Mihaljević od korone. Rođeni Splićanin doktorirao na Fakultetu strojarstva i brodogradnje u Zagrebu, kao inženjer zrakoplovstva jedno je vrijeme radio i u MORH-u, kao savjetnik za zrakoplovnu tehniku. Od 2007. bio je uključen u projekt nadogradnje i modernizacije MIG-ova 21 i tehničku pripremu nabavke nove borbene eskadrile.

Kasnije je prebačen u protuzračnu obranu kao satnik. Nakon vojne karijere, bio je zaposlen kao voditelj simulatora i predavač teorije i obuke pilota helikoptera u Heli centru u Krapinskim Toplicama. Potom je osnovao vlastitu tvrtku Elevon tehnologije, koja se bavila zrakoplovnim, strojarskim, podvodnim i inženjeringom. Certificiranje helikopterskih uzletišta na naftnim i plinskim platformama bio mu je zadnji posao.

1/5

Vuković je bio veliki ekspert za zrakoplovstvo, pa je imao čast koja se rijetko pruža strancima, te je kao Hrvat predavao i na znamenitom moskovskom avijacijskom institutu (MAI), gdje su stasali najveći ruski i svjetski konstruktori letjelica. Držao je predavanja o problematici razvoja na borbenim zrakoplovima posljednje, pete generacije aviona, a najpopularnije mu je bilo istraživanje i usporedba ruskog SU-57 "Nevidimka" (nevidljivi), s američkim ponosom F-22.

Vuković je bio poznat i u medijskim krugovima i kao povremeni autor objavljivao je tekstove u Večernjem listu. Na zadnjem održanom svjetskom aeromitingu MAKS-u u Rusiji predstavio je i svoju knjigu o 25 godina MAKS-a. Preminuo je u 45-oj godini života i iza sebe ostavlja suprugu i dvoje djece.

Ključne riječi

Komentara 87

NA
Napalm
16:06 14.05.2021.

Počivao u miru kolega.

DU
Deleted user
17:19 14.05.2021.

Nije problem u koroni i nemoj opasnosti vec u cinjenici da se druge bolesti ignoriraju i minimiziraju a ipak ce 98%umrijeti od drugih nepostojećih dobrih starih tradicionalnih opakih prihvatljivih najtežih bolestina koje su u nestajanju

Avatar ante433
ante433
17:01 14.05.2021.

Ako već sve piše o pokojniku zašto ne piše jel bio cijepljen

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije