Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NA KUŠNJI Sve više katolika traži informaciju o razvrgnuću braka

Od Kaptola 266 parova čeka dozvolu za razvod

05.04.2009.
u 21:38

Sve više katolika traži informacije o “crkvenom razvodu”. Porastao je broj vjernika “koji traže informacije o kanonskim razlozima ništavnosti ženidbe”, piše u izvještaju Međubiskupijskog suda prvoga stupnja u Zagrebu, koje je podnio sudski vikar dr. Josip Šalković. Lani je taj crkveni sud zaprimio 71 novi predmet (tužbu), a donesene su 22 odluke o odbacivanju tužbe.

Bolne sudbine
Od 62 donesene presude u parnicama proglašenja ništavnosti ženidbe, u 22 je utvrđena ništavnost ženidbe, a u fazi istražnih ili dokaznih radnji bilo je 266 parnica. U sjedište suda pozvane su 747 osobe, rečeno je na otvaranju nove sudske godine u 2009., no na poziv suda odazvale su se samo 473 osobe.

Iza tih brojki često stoje bolne sudbine ljudi koji žele razriješiti crkveni status braka. Mnogi su se razveli pred građanskim sudovima i ne žive zajedno, ali ulazak u novi brak priječe im stroge crkvene regule.

- U Katoličkoj crkvi nema ni “poništenja” ni “rastave” ženidbe. Jednom valjana ženidba uvijek je valjana. Ima crkvenih ženidbi koje su, gledano izvana, posve valjano sklopljene, a ipak nisu valjane.

Ako crkveni sud, na osnovi provedenoga istražnog postupka, uključujući i nalaze sudskih stručnjaka, u dva postupka utvrdi nevaljanost ženidbe, to strankama daje pravo sklopiti novu ženidbu prema propisima Katoličke crkve, ako za nju nema nekih drugih kanonskih zapreka, tumače na Međubiskupijskom sudu u Zagrebu, koji ima svoje podružnice u Đakovu i Varaždinu.

Slučaj pjevača
Na sudu tvrde kako nitko nema protekciju, npr. ako je riječ o poznatim osobama. - Zainteresirane stranke za postupak proglašenja ništavosti ženidbe često spominju jedan slučaj dvoje pjevača (Thompson i Danijela Martinović ), o kojima se u medijima mogla gledati, slušati i čitati priča puna nedobronamjernih insinuacija, neistina i kleveta.

Na crkvenim su sudovima slučajevi poznatih osoba veoma rijetki. Naš sud, od osnutka 1999., nije nijednoj popularnoj osobi utvrdio nevaljanost crkveno sklopljene ženidbe. A u tomu razdoblju taj isti sud je utvrdio nevaljanost ženidbe velikom broju ‘običnih ljudi’”, tvrde s crkvenog suda.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije