Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Od danas u Austriji novo popuštanje mjera, među njima i ukidanje online registracije

S obzirom da je Austrija Hrvatsku 1. lipnja skinula s liste rizičnih zemalja, to znači da se od danas ni Hrvati koji putuju u  Austriju više ne moraju prethodno online registrirati
10. lipnja 2021. u 11:36 3 komentara 9825 prikaza
ministar zdravlja W. Mückstein
Foto: BKA Florian Schrötter
Pogledajte galeriju 1/3

Austrija je od četvrtka još jedan korak bliža normalnosti. Tako barem tvrdi austrijska vlada koja je danas popustila niz mjera sprečavanja širenja koronavirusa i njegovih mutacija u ovoj alpskoj zemlji.

Cijepljenje drugom dozom onih koji su preboljeli koronavirus način je kako ta kategorija ljudi može dobiti COVID potvrdu koja olakšava kretanje unutar EU NISU PRIHVATILI PREPORUKU Liječnici odbili ministra, ne upisuju cijepljenja koja nisu sami proveli

Razvojem epidemiološke situacije u zemlji zadovoljni su ne samo kancelar Sebastian Kurz i ministar zdravlja Wolfgang Mückstein nego i ostali članovi vlade, te njen znanstveno-medicinski tim. To potvrđuje ne samo labavljenje mjera 10. lipnja nego i najava novog koraka popuštanja 1. srpnja, kada bi trebala biti ukinuta gotovo sva ograničenja. Uz uvjet da se epidemiološka situacija ne pogorša.

U svakom slučaju od danas će se u Austriji moći lakše disati, jer je ukinuta mjera obveznog nošenja zaštitnih maski na otvorenom prostoru. Osim toga držanje obveznog razmaka od dva metra smanjeno je na jedan metar, što je ogromno olakšanje i za ugostitelje. Ugostitelji su dobro prošli jer im je radno vrijeme njihovih lokala produženo s 22 sata uvečer do ponoći. Osim toga dozvoljeno je okupljanje većeg broja osoba te sada za jednim stolom na terasama odnosno otvorenom prostoru smije zajedno sjediti do 16 odraslih osoba i njihova maloljetna djeca (do sada 10 osoba), a u zatvorenom 8 odraslih osoba, što je dvostruko više nego do sada. 

Na kulturnim i sportskim priredbama s točno označenim sjedećim mjestima je dozvoljena 75  postotna popunjenost kapaciteta (do sada je bila 50 posto) i 3.000 posjetitelja na otvorenom odnosno 1.500 u zatvorenom prostoru.

Kada smo kod kapaciteta, od danas su ponovno dozvoljena putovanja autobusima i to s 100 postotnim kapacitetom. Ponovno se mogu sastajati i amaterski glazbeni zborovi i sastavi i nesmetano održavati svoje probe.

SLOM PARTIJE Leti i Rajko? 'Neke je bolje nemati u stranci'

Mjere su ublažene i u trgovinama, termalnim lječilištima, fitness centrima i  ostalim sportsko-rekreacijskim objektima, pa umjesto dosadašnjih 20 m2 raspoloživog prostora po osobi vrijedi novo pravilo od 10 m2.

Na svim navedenim područjima i nadalje kao glavna mjera vrijedi tzv. „3G pravilo“ (cijepljen, izliječen ili svježe testiran), koje je obvezna „ulaznica“ za odlazak u restorane, kafiće, kazališta, na kulturne i sportske priredbe, u fitness centar, putovanje autobusom...

Ono što se od danas također mijenja je odredba austrijskih vlasti odnosno Ministarstva zdravstva kojom od 10. lipnja ukida za sve putnike, osim za one iz područja s visokom incidencijom, te iz područja s posebnim virusnim mutacijama koronavirusa do sada obveznu prethodnu online registraciju putnika prije ulaska u Austriju putem tzv. „Pre Travel Clearance“. S obzirom da je Austrija Hrvatsku 1. lipnja skinula s liste rizičnih zemalja, to znači da se od danas ni Hrvati koji putuju u  Austriju više ne moraju prethodno online registrirati. Ali ono što su obvezni je da pri prelasku austrijske granice moraju predočiti certifikat o cijepljenju, izlječenju ili negativni korona PCR ( ne stariji od 72 sata) ili antigenski test ( ne stariji od 48 sati). 

TITOV PRETHODNIK Tko je bio Milan Gorkić, generalni sekretar KPJ, čija je gorka sudbina dovela Tita na čelo partije

Slijedeće „otključavanje“ Austrije 1. srpnja, kako je najavljeno jučer na konferenciji za medije trebalo bi biti još sveobuhvatnije i ukinuti gotovo sva sadašnja ograničenja. Prije svega „pasti“ će maske, i to na otvorenom i zatvorenom. Maske bi trebale ostati obvezne još samo tamo gdje ne vrijedi „3G-pravilo“ odnosno gdje nije potrebno predočiti dokaz o cijepljenju, izlječenju ili negativni korona test, a to su javni prijevoz, trgovine, supermarketi i još neka rijetka izuzeća. Najavljuje se također ukidanje ograničenja pri držanju fizičkog razmaka, ukidanje ograničenja radnog vremena ugostiteljskih lokala, ukidanje ograničenja maksimalnog broja okupljanja osoba, što će vrijediti i za sjedeća i stajaća mjesta kod kulturnih i sportskih priredbi, itd. Dakle prelazak iz kriznog u normalan modus.

Na jučerašnjoj konferenciji za medije ministar zdravlja Wolfgang Mückstein je rekao kako je noćna gastronomija još „relativno nezaštićena“ i morati će još malo pričekati na ukidanje ograničenja dok u ljeto bude puštena u pogon kao i noćni klubovi i diskoteke.

„Pojedinosti će biti poznate krajem srpnja“, poručio je Mückstein, koji pomno prati razvoj epidemiološke situacije u zemlji.

VIDEO Cijepljenje će trajati dok se ne cijepi više od tri milijuna građana.

Christian Eriksen
Josip Vincelj
Naš priznati kardiolog objasnio što se dogodilo s Dancem Eriksenom: Da je infarkt, osjetio bi bol...
PPD
ENERGETSKA UČINKOVITOST
Najbolji savjeti za uštedu energije: Ugasi i iskopčaj te sačuvaj planetu i novac
  • Deleted user:

    Mlađe generacije će presuditi staroj sigurno će odgovarati u budućnosti zbog lažne pandemije

  • Vlaskoulicanec:

    Koji crni normalni modus kada ti i dalje za odlazak u restoran treba test!!!

  • Seminola.:

    A od Jeseni nastupa novo zakljucavsnje . Jos vece negu u prosloj godini. Samo sacekajte dok budu imali dovoljino ode Pfizer tecnosti , koju oni zovu vakcina